Fie că îți place sau nu, modul în care alegi să te îmbraci la un interviu de angajare are efect asupra rezultatelor întâlnirii cu angajatorul. Chiar dacă poate părea stresant să alegi ținuta potrivită, lucrurile nu sunt atât de complicate, iar ceea ce trebuie să reții este că succesul stă în detalii. Acordă atenție ținutei și vei reuși să faci o impresie bună celorlalți, asigurându-i astfel că ești interesat de job, scrie wall-street.ro.
Este important să alegi cu atenție hainele cu care participi la un interviu de angajare pentru că primele lucruri pe care le observă angajatorii sunt detaliile legate de ținută. Dacă nu le place ceea ce vad, este posibil să ia o decizie care nu te va avantaja în legătura cu candidatura ta.
Un studiu Workopolis arată că 5% dintre deciziile de angajare sunt luate în primul minut al interviului, iar aproximativ 30% în primele cinci minute. Rezultatele studiului confirmă ca prima impresie contează, iar prezentându-te într-o ținută corespunzatoare îți poți crește șansele la succes.
Dacă nu ești sigur în ce te poți îmbrăca la următorul interviu, trebuie să știi că ținuta aleasă trebuie să țină cont de trei aspecte:
#1. Cine este angajatorul?
O companie este progresivă dacă oamenii care o conduc au, la rândul lor, această calitate, iar regulile din cadrul organizației sunt stabilite pentru a susține progresul. Aceste reguli arată cât de strict este un angajator și arată dacă acesta tolerează anumite comportamente, cum ar fi un cod vestimentar mai lejer. Astfel, un candidat trebuie să fie flexibil în a se adapta oricărui stil l-ar putea avea angajatorul, mai ales daca își dorește cu adevarat acea poziție.
#2. Cum sunt cultura și mediul de lucru?
Înainte de a merge la interviul de angajare asigură-te că știi detalii despre companie și despre cei cu care te vei întâlni. Doar așa poți evita să mergi în blugi și tricou, când toți ceilalți vor fi la costum. Acesta este unul dintre cele mai importante motive pentru care ar trebui să citești despre companie înainte să mergi la întâlnire. Dacă reușești să te prezinți aratând că deja integrat în companie, iar tot ceea ce spui oferă referințe organizației, atunci îți crești șansele de a primi jobul.
#3. În ce industrie lucrezi?
Fiecare industrie are caracteristici diferite în ceea ce privește modul în care angajații se îmbracă sau se poartă la locul de munca. În industriile tradiționale, precum finanțe, servicii juridice, contabilitate sau afaceri, un costum clasic este ținuta cea mai potrivită atât pentru bărbați cât și pentru femei. Dacă vrei să lucrezi într-o industrie creativă, precum publicitate, design, mass-media sau arte, regulile nu sunt atât de stricte, însă și aici este indicat să îl întrebi pe angajator care este codul vestimentar.
Ținuta pe care alegi să o porți are un efect imediat asupra stării tale generale, asupra încrederii și asupra impresiei create în timpul interviului. Așa că ideea este să te îmbraci așa cum vrei să te simți. Vrei să te simți mai încrezător în puternic? Atunci trebuie să porți haine care să îți permit să simți că deții controlul.
În timp ce ideea de mai sus este una generală, bărbații și femeile au opțiuni stilistice diferite, și este important de evidențiat aceste aspecte. Iată câteva reguli de urmat în ceea ce privește ținuta ideală la un interviu de angajare:
Reguli de ținută pentru barbați
Costumul tradițional nu este necesar întotdeauna, atâta timp cât aleg să poarte haine smart sau smart-casual. Pentru anumite industrii, s-ar putea să fie necesar costumul clasic, însă studiile de profil arată că acesta și-a mai pierdut din popularitate și este adesea înlocuit cu succes de ținutele smart-casual.
Barbații pot purta la interviurile de angajare:
# un costum convențional de culoare închisă, cu camașă albă sau bleumarin ori gri, la care pot adăuga o cravată discretă;
# pantofi negri, neapărat lustruiți, și sosete de culoare închisă;
#centură;
Trebuie să evite:
#blugi sau pantaloni sport
# haine și șosete sport
# părul nearanjat
# prea mult aftershave
Când vine vorba despre doamne, acestea au mai multe opțiuni în ceea ce privește ținuta pe care o pot adopta la un interviu de angajare. Iată cum te poți îmbraca dacă ești femeie și vrei să adjudeci un job:
# un costum clasic de culori Închise, cu o cămașă albă sau de culori deschise;
# un sacou cu fusta pâna la genunchi și camașa deschisă la culoare;
# o rochie pâna la genunchi de culoare închisă;
# un accesoriu discret în păr sau la jachetă;
La polul opus, trebuie să evite să poarte prea mult machiaj, prea mult parfum, prea multe bijuterii, fuste scurte sau tocuri înalte, blugi sau pantaloni, iar părul trebuie întotdeauna să fie aranjat.
Alegerea ținutei nu ar trebui să îți ia mult timp dacă ai o idee despre ce ar trebui să porți. Trebuie să ții cont de faptul că un rol important în impresia pe care o creezi o au culorile hainelor. De exemplu, roșu poate să îți crească nivelul de încredere, însă pentru angajator poți părea agresiv.
Dacă ai tatuaje sau piercing-uri, cea mai bună idee este să nu le scoți în evidență la interviu. Studiile arată că astfel de accesorii pot avea o influență semnificativă asupra deciziei angajatorului, care nu este neapărat pozitivă. Majoritatea angajatorilor sunt conservatori și este mai bine să fii precaut.
Un ultim sfat este legat de faptul că orice ai alege să porți la interviul de angajare, este important să te simți confortabil. În haine strâmte nu te vei simți confortabil și vei părea chiar mai stresat.
Așadar, specialiștii în piața muncii arată că dacă vrei să obții jobul la care mergi la interviu, trebuie să aloci timp alegerii ținutei potrivite.