Câte infracțiuni au fost săvârșite în 2016 în Moldova? O treime din acestea au fost comise în Chișinău

15027761_895537510546562_2389800190015919104_n

Astăzi, 31 ianuarie 2017, în incinta Inspectoratului General al Poliției, a avut loc ședința consiliului de coordonare în format extins, în cadrul căreia a fost prezentat Raportul privind activitatea IGP pe parcursul anului 2016 dar și prioritățile trasate pentru anul curent.

Potrivit raportului, datorită suportului Delegației Uniunii Europene, țărilor membre ale UE și Statelor Unite, în anul 2016, au fost achiziționate 59 unități de transport, inclusiv 8 laboratoare criminalistice mobile, echipamente și dispozitive moderne pentru investigarea crimelor, dar și aplicații informatice utilizate în activitatea poliției.

În anul 2016 pe teritoriul țării au fost înregistrate 38.856 infracțiuni, cu 6% mai mult față de anul precedent, 57% revenind infracțiunilor patrimoniale. O treime din numărul infracțiunilor (35%) au fost comise în municipiul Chișinău.

Anumite tipurile de criminalități, precum pungășiile, furturile din locuințe și furturile de transport au cunoscut o creștere cauzată de factorii ce nu depind doar de poliție: starea economică din țară, rata șomajului ridicat, consumul de alcool, lăsarea fără supraveghere a locuințelor și neglijența cetățenilor față de bunurile personale.

În același timp, infracțiunile grave și deosebit de grave au rămas la același nivel, iar analizele strategice ne arată că nici în viitor o creștere a acestor infracțiuni nu se prevede.

La capitolul siguranței rutiere, în ultimii cinci ani, se atestă o descreștere de 13% a numărului de accidente rutiere, cauzele principale ale acestora fiind: neadaptarea vitezei la condițiile meteo, neacordarea priorității altor vehicule și neacordarea priorității pietonilor.

Poliția întreprinde o serie de măsuri de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului, măsuri speciale de investigații, campanii și activități de informare, inclusiv prin plasarea spoturilor publicitare în transportul public.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente