Cum sunt conduse primăriile Orhei și Bălți cu un primar în arest la domiciliu și altul dat în urmările internațională

colaj sor re

Renato Usatâi, dat în urmărire internaţională de oamenii legii în dosarul tentativei de asasinat asupra bancherului rus Gherman Gorbunţov, conduce municipalitatea de la Moscova.

Moscova. Primarul de Orhei, Ilan Shor, unul dintre suspecţi în cazul devalizării băncilor celor trei bănci falimentate, administrează localitatea de peste jumătate de an din arest la domiciliu, scrie europalibera.org. Cei doi primari la distanţă au delegat împuterniciri către adjuncţii lor, care dau asigurări că ţin în frâu treburile oraşelor. Poate un ales local să-şi exercite atribuţiile de serviciu neprezentându-se la birou cu lunile, ce spune lege în acest sens?

Legea pare să fie neputincioasă în faţa situației în care s-au pomenit cele două primării. În lipsă de precedente similare, legiuitorii nu au prevăzut ca soluție decât interimatul.

În timp ce Renato Usatâi comunică cu locuitorii oraşului Bălţi pe reţelele sociale, la primărie interimatul îl asigură avocatul său şi viceprimarul Igor Şeremet. Acesta din urmă spune că Usatâi a emis o dispoziţie înca la sfârşitul anului 2015, anticipând într-un fel situaţia în care a ajuns după emiterea mandatului de arest, pe 24 octombrie anul trecut. Igor Şeremet afirmă că Usatâi este „nevoit să absenteze” şi că la Moscova se află inclusiv în „deplasare de serviciu”. Dar acest fapt, dă asigurări Şeremet, nu se restrânge negativ asupra dezvoltării municipalităţii.

La Primăria Orhei, adjuncţii lui Ilan Shor ţin legătura cu edilul prin intermediul avocaţilor săi. În ciuda faptului că bancherul suspectat de implicare în devalizarea băncilor cu probleme nu vine la birou de mai mult de jumătate de an, el se implică în activitatea primăriei, spune viceprimarul Viorel Dandara, cel care poate semna acte în lipsa alesului local.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente