Musicalul „La La Land” a primit, marţi, cele mai multe nominalizări, paisprezece, un număr record în istoria premiilor Oscar. Cea de-a 89-a gală de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 26 februarie, la Dolby Theatre din Hollywood, Los Angeles. Evenimentul va fi prezentat de Jimmy Kimmel. Vedeți mai jos peliculele cu cele mai multe nominalizări:
#1. La La Land – 14 nominalizări
Scris şi regizat de Damien Chazelle, „La La Land” urmăreşte povestea Miei (Emma Stone), o actriţă aspirantă şi a lui Sebastian (Ryan Gosling), un muzician îndrăgostit de jazz, care se zbat să atingă succesul într-un oraş în care prea multe vise şi inimi sunt frânte zi de zi. Plasat în Los Angeles-ul zilelor noastre, printre decoruri cuceritoare şi momente muzicale fascinante, filmul surprinde bucuriile, dar şi dezamăgirile cotidiene a doi tineri în încercarea lor de a-şi îndeplini visele.
Filmul regizorului Damian Chazelle a fost nominalizată pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, scenariu original și coloană sonoră, precum și pentru montaj, imagine, producție, costume și “sound design”.
Actorii principal din film, Ryan Gosling și Emma Stone, au fost nominalizați pentru cele mai bune roluri principale masculin și feminin. De asemenea, “La La Land” a obținut două nominalizări la categoria cel mai bun cântec original, pentru “City of Stars” și “Audition”.
2. Moonight – opt nominalizări
Moonlight este povestea maturizării și a suferințelor unui bărbat de culoare sărac din Miami.
3. Manchester by the sea – șase nominalizări
Lee Chandler e obligat să revină acasă pentru a-l lua în grijă pe nepotul lui după ce Joe, fratele lui, moare. De-a lungul poveștii, lui Lee îi revin în minte motivele care l-au făcut să plece din Manchester și să se distanțeze de trecut.
4. Lion – șase nominalizări
În „Lion”, băieţelul de 5 ani pe nume Saroo (Dev Patel) ajunge să călătorească singur cu trenul greşit, îndepărtându-se de casa lui din nordul Indiei. Speriat şi rătăcit, el este dus la mii de kilometri distanţă, în oraşul haotic Kolkata (Calcutta), reuşind cumva să supravieţuiască pe străzi, ocolind tot felul de pericole pe parcurs. La un moment dat, ajunge într-un orfelinat, de unde este adoptat de către un cuplu australian (Nicole Kidman & David Wenham), în a cărei familie găseşte siguranţă şi iubire, crescând în Hobart (Tasmania). Nedorind să le rănească sentimentele părinţilor săi adoptivi, Saroo îşi îngroapă adânc trecutul, precum şi nevoia sa de reunire cu familia naturală şi speranţa că-şi va mai găsi vreodată mama şi fratele pierduţi. Dar o întâlnire dictată de soartă cu nişte indieni din zona de unde era el îi retrezeşte la viaţă dorinţa secretă. Cu doar câteva amintiri şi cu ajutorul unei noi tehnologii numite Google Earth, Saroo porneşte într-una dintre cele mai mari căutări ale unui ac în carul cu fîn, în încercarea sa de a-şi regăsi familia pierdută.
5. Hell or High Water – patru nominalizări
Doi frați din Texas, Toby (Chris Pine), și Tanner (Ben Foster), se reunesc după ani la rând în care drumurile li s-au despărțit, pentru a jefui filiale ale băncii care amenință cu executarea silită afacerea familiei lor. Pentru ei, jafurile nu sunt decât un ultim resort disperat de a-și pune la adăpost viitorul care le-a fost răpit.
O vreme se pare că răzbunarea merge ca pe roate, dar totul se schimbă din momentul în care pe firul investigației intră un ranger texan, Marcus (Jeff Bridges), care, la rândul său, caută să facă ultima mare “captură” din carieră înainte de a se pensiona, ajutat de partenerul său pe jumătate indian Comanche, Alberto (Gil Birmingham).
Când frații născocesc un plan pentru un ultim jaf pentru a strânge toți banii, se află deja cu poliția pe urmele lor, așa că totul se transformă într-o cavalcadă sângeroasă, în care valorile moderne se întrepătrund cu cele tradiționale, și noul vest se va înfrunta cu vechiul vest, lăsând în urmă pierderi de vieți omenești.
6. Arrival – opt nominalizări
Au aterizat! Nave spațiale misterioase sunt deja răspândite pe 12 meridiane de pe toate continentele. Dar de ce au venit? Ce intenții au? Iată ce are de elucidat Louise Banks (Amy Adams), expertă în lingvistică, solicitată de autorități ca să descifreze limbajul „intrușilor”.
Termen: două zile. Miza: viața tuturor. Dușmani sau prieteni? Război inter-planetar sau șansa de a cunoaște alte forme de inteligență? Succes sau condamnare? O planetă întreagă tremură în așteptarea veștilor. Va reuși oare Louise să traducă la timp limbajul invadatorilor extratereștri sau va „traduce” soarta umanității?
Inspirat de nuvela „Story of Your Life”, semnată de Ted Chiang, filmul este regizat de cunoscutul regizor canadian Denis Villeneuve și a fost nominalizat la Festivalul de Film de la Veneția pentru Leul de Aur. În distribuție îi veți mai recunoaște pe Forest Whitaker și Jeremy Renner.
7. Fences – patru nominalizări
SUA, anii ’50. Un tată afro-american se confruntă cu problemele obișnuite pe care le au oamenii de culoare generate de rasism. Acesta încearcă să-și întrețină familia și să le dea copiilor săi o educație cqt se poate de bună.
8. Hacksaw Ridge – șase nominalizări
Filmul lui Gibson spune povestea contestatarului adventist Desmond Doss, care a refuzat să ucidă sau să poarte arme datorită convingerilor sale religioase, dar a servit ca medic, alături de americanii care au luptat împotriva japonezilor în Pacific.
Filmul se concentrează pe bătălia de la Okinawa din 1945, unde Doss s-a ocupat de unul singur de 75 de răniți, chiar sub focul inamic. A fost decorat cu Medalia de Onoare a Congresului pentru curajul său, de președintele american Harry Truman.
9. Hidden Figures – trei nominalizări
Drama ce are la bază cartea lui Margot Lee Shetterly, Hidden Figures: The American Dream and the Untold Story of the Black Women Mathematicians Who Helped Win the Space Race, este despre nave şi astronauţi la fel de mult pe cât este despre ambiţie, emoţie şi distribuţia nediscriminatorie a inteligenţei.