Fundaţia Orange contribuie semnificativ la digitalizarea învăţământului din Moldova. Pentru ca studenţii şi profesorii să aibă acces la resurse educaţionale adaptate exigențelor tehnologice actuale, în 9 cele mai importante universităţi din ţară au fost create cafenele WiFi.
Proiectul presupune amenajarea cu un design special a unor spaţii din instituţiile de învăţământ, dotarea localului cu computere performante şi o plasmă de ultimă generaţie, dar şi asigurarea cu internet şi internet WiFi gratuit de la Orange Moldova. Startul proiectului naţional „Orange WiFi Cafe” a fost dat în anul 2013, iar pentru implementarea acestuia au fost necesare investiţii de cca 8,5 milioane de lei.
Beneficiarii proiectului sunt peste 60 de mii de studenţi şi profesori care au înţeles că echipamentele digitale şi conexiunea la internet sunt indispensabile pentru înregistrarea performanţelor în educație. Cea de a 9-a cafenea universitară, care finalizează proiectul, a fost inaugurată în incinta Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chişinău.
Julien DUCARROZ, Director General Orange Moldova: „La Orange ne-am angajat strategic să contribuim la digitalizarea societăţii. Iată de ce, prin intermediul Fundaţiei Orange investim cu prioritate în educaţia digitală. Chiar de la început, proiectul s‑a bucurat de o popularitate enormă. Şi asta deoarece a fost creat pentru a răspunde solicitărilor actuale ale tinerei generaţii, internetul fiind o resursă nu doar necesară, dar indispensabilă pentru învăţământul superior. Implementarea unor astfel de proiecte ne permite să aducem valoare adăugată dezvoltării societăţii şi să facilităm viaţa de zi cu zi, prin utilizarea componentei digitale. Vom continua să oferim experienţe incomparabile în cea mai avansată reţea din Moldova – Orange 4G, care poate fi accesată de peste 3 milioane de locuitori ai ţării.”
Instituţiile beneficiare ale proiectului „Orange WiFi Cafe” sunt: Universitatea de Stat din Chişinău, Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat din Bălţi „Alecu Russo”, Universitatea Agrară din Moldova, Universitatea de Stat din Comrat , Universitatea de Stat din Cahul „Bogdan Petriceicu Haşdeu” și Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”.
Parteneriat pentru educaţia digitală
Proiectul este desfăşurat în parteneriat cu administraţiile instituţiilor de învăţământ superior şi implementat de către Centrul de Informaţii Universitare. Administraţia universităţii a alocat resurse financiare pentru renovarea spaţiului, iar Fundaţia Orange – pentru achiziţionarea echipamentului tehnic, a mobilierului şi a conceptului de design. Astfel, cei peste 6200 de studenţi şi profesori au acum acces la resurse educaționale adaptate exigențelor tehnologice actuale.
Nicolae CHICUŞ, Rectorul Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”: „Acest proiect reprezintă un răspuns la solicitările actuale ale tinerei generații, vine în susținerea tinerilor pentru dezvoltarea competențelor personale și profesionale, în special în domeniul competenței digitale.”
„Orange WiFi Cafe” este unul din cele 4 proiecte aflate sub umbrela Orange Digital School, un program creat pentru a asigura în învăţământul din ţara noastră acces la infrastructură modernă, expertiză profesională şi educaţie de calitate în domeniu.
Sergiu POSTICĂ, Preşedintele Fundaţiei Orange Moldova: „Fundaţia Orange Moldova susține cu prioritate facilitarea accesului tinerilor la resurse educaționale adaptate exigențelor tehnologice actuale, dezvoltarea competențelor şi abilităților necesare unor buni profesioniști și încurajează activitățile de cercetare științifică. Orange Moldova este un lider consacrat în domeniul telecomunicaţiilor din ţara noastră, iar prin acest proiect al Fundaţiei Orange ne-am propus să ştergem bariera digitală în învăţământul superior.”
Angela MUŞET, Directorul Centrului de Informaţii Universitare: „Fundaţia Orange reprezintă un trend-setter în ţara noastră, care ne surprinde continuu prin proiecte inovative, aşa cum este Orange WiFi Cafe. Proiectul reprezintă un model de parteneriat de succes în vederea susţinerii tinerei generaţii, deoarece consolidează capacitatea de modernizare a universităţilor din Moldova.”
Internetul, resursă importantă pentru educaţia studenţilor
Studenţii s-au arătat încântaţi că vor avea posibilitatea să navigheze pe internet chiar în incinta universităţii. În plus, și în spațiile amenajate de la parterul instituției ei se vor putea conecta la internet WiFi direct de pe telefonul mobil, tabletă sau laptop. Astfel, tinerii vor reuși să-şi pregătească orele mai rapid, să participe la seminare interactive sau să petreacă timpul util și distractiv.
Andrei SÎRBU, student la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”: „În ziua de azi internetul deschide orice posibilitate ne-o dorim: că citești o carte, să privești un film, să asculți muzică, să afli ceva nou – orice! În orice limbă, pentru oricine, de la mic la mare.”
Nadejda DELENDREA, studentă la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”: „Internet cafe este de fapt o posibilitate pentru mine, cât și pentru toți ceilalți studenți, pentru a învăța. Este un loc unde pot să găsească informațiile necesare, pentru că în zilele noastre studiatul este imposibil fără o sursă mai amplă de informații.”
Despre Fundaţia Orange Moldova
Fundația Orange consideră că educația are un rol important în combaterea sărăciei, reducerea șomajului și asigurarea creșterii economice durabile. Pentru a valorifica aceasta oportunitate FOM susține facilitarea accesului tinerilor la resurse educaționale adaptate exigențelor tehnologice actuale, dezvoltarea competențelor necesare unor buni profesioniști și încurajează activitățile de cercetare științifică. În ultimii şapte ani Fundaţia Orange a reuşit realizarea a peste 60 de proiecte în domeniile educaţiei digitale, sănătăţii, culturii şi susţinerea persoanelor defavorizate, iar peste 300 de mii de oameni au beneficiat de ele.