(foto) Corina Culeva, tânăra ce cucerește cu stil cea mai fericită țară de pe mapamond

fotorcreatedl

Corina Culeva este o tânără ce-și trage rădăcinile din zona Cahulului, iar actualmente locuiește în Danemarca. De curând a absolvit în capitala daneză Copenhagen Business School, la specialitatea Business Internațional şi Ştiinţe Politice. Mai mult decât atât, a început şi Facultatea de Drept la o universitate din Moldova, concomitent cu activitățile pe care le desfășoară în Regatul Danemarcei. Între timp, aceasta munceşte, învaţă daneza, călătoreşte şi, mai nou, şi-a creat şi un blog de lifestyle şi călătorii.

Studiile în străinătate reprezintă o provocare pentru tinerii care aleg acest drum şi tocmai din acest motiv, numărul celor care vor să-şi facă studiile într-o ţară străină creşte masiv. După ce a absolvit Liceul Teoretic „Jean Monet” din Bucureşti, Corina a ales să-şi facă studiile peste hotare. Alegerea nu a fost simplă, deoarece a avut numeroase opţiuni.

„Atunci când a venit timpul să aplic la facultate, am zis să trimit actele în mai multe locuri, ca să am de unde alege. Aşa că, selectasem mai multe universităţi din SUA, Olanda şi Danemarca, la care am fost şi acceptată. Dar când a venit momentul deciziei, după un research minuţios, am pus pe hârtie toate plusurile şi minusurile, iar balanţa a înclinat spre Danemarca. Un factor decisiv a fost şi faptul că universitatea la care urma să studiez fusese declarată chiar în acel an, a treia cea mai bună universitate de business din lume, după Harvard Business School şi London School of Business. Aşa am ajuns să locuiesc într-una din ţările cu cel mai înalt nivel de trăi din lume şi în ţara cu cei mai fericiţi oameni de pe Pământ.”

 

fotorcreatedkjn

Pe zi ce trece, ne convingem tot mai mult că străinătatea oferă studii de calitate, iar dacă alegi cum trebuie, reuşitele nu întârzie să apară.

„Danemarca ocupă primul loc în lume la capitolul cheltuieli publice pentru educaţie, fapt pentru care procesul de învăţământ este la cel mai înalt nivel. Cât priveşte studiile universitare, acestea reprezintă o combinaţie inteligentă dintre teorie şi practică. Reuşitele vor veni pe măsură ce îmi voi construi cariera. De curând am primit un job la o companie de succes din Danemarca, pe care urmează să îl încep după sărbători şi de care sunt extrem de entuziasmată. Or pentru mine asta înseamnă reuşită, faptul că munca din toţi anii de şcoală este valorificată în viaţa reală.”

 

fotorcreatednm

Cel mai probabil, avem mulţi tineri care doresc să îşi continue studiile peste hotarele ţării şi să obţină o diplomă internaţională, dar situţia financiară pare a fi un obstacol pentru ei.

Danemarca este o ţară cu un nivel foarte înalt de trăi şi tot ce implică acesta, aşa că este şi o ţară foarte scumpă. Cred că un student ar avea nevoie de 800-1.000 de euro pe lună pentru a duce un mod de viaţă decent. Dar vreau să îi încurajez pe toţi viitorii studenţi care citesc acest articol şi să le spun că programul de studii le permite să îşi găsească un job part-time, astfel încât se pot descurca independent. Asta am făcut şi eu, de altfel.”

 

fotorcreated-m

În continuare, tânăra îşi doreşte să devină avocat. Se pregătește intens pentru masterul la care urmează să aplice după ce va absolvi Facultatea de Drept din Moldova. În prezent lucrează pentru o companie de succes din Danemarca, la departamentul Marketing şi Vânzări. Despre întoarcerea acasă, Corina răspunde: „Chiar recent, la unul dintre interviurile pentru noul meu job mă întrebă viitorul meu şef dacă intenţionez să mă întorc în Moldova. Şi mi-a spus: «Dacă deschid eu un birou acolo, te fac director şi îţi dau salariu danez, te muţi?» Sinceră să fiu, m-a blocat cu întrebarea asta, pentru că eu până în acel moment credeam că problema principală ar fi banii în Moldova şi că, dacă aş avea un salariu decent acasă nu aş avea de ce să nu mă întorc, dar am fost uimită de răspunsul meu, care a fost «nu», fără nici o ezitare. Pentru că am înţeles că dincolo de salariu, există foarte multe lucruri care contribuie la o viaţă decentă, lucruri care, din păcate, în Moldova nu există. Aşa că, dacă mă întrebai acum șapte ani, când abia plecasem de acasă la Bucureşti, îţi răspundeam cu un categoric şi răspicat «da», însă între timp am mai crescut, m-am maturizat, planurile s-au înmulţit, visurile s-au înălţat şi încet, încet am ajuns la concluzia că, cel puţin în viitorul previzibil, nu mă voi întoarce acasă”.

 

fotorcreated8

De curând, şi-a descoperit pasiunea de a scrie şi prin urmare şi-a creat un blog personal, la care munceşte activ şi speră să fie unul de succes pe viitor. Conţinutul acestui blog se adresează în primul rând femeilor tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani. Vorbeşte despre modă, lifestyle şi călătorii.

Scriu despre ce gândesc, iar pozele cu ceea ce port vin în completarea gândurilor mele. Dacă cineva s-a inspirat dintr-o ţinută, a găsit câteva sfaturi despre un loc pe care urmează să-l viziteze şi în care eu am fost deja sau pur şi simplu a zâmbit şi s-a simţit bine citindu-mă, eu sunt împlinită.

 

fotorcreated9

Un bouquet d’amour”, aşa se numeşte blog-ul Corinei. Îl puteţi citi sau îl puteţi urmări pe pagina de Facebook. Un bouquet d’amour” înseamnă exact ceea ce zic aceste cuvinte – un buchet de dragoste. Dragoste pentru viaţă, job, modă, călătorii şi tot ceea ce fac, pentru că sunt convinsă că acesta este sentimentul care naşte toate lucrurile frumoase în viaţă, iar eu iubesc viaţa, iubesc oamenii, iubesc ceea ce fac. Aşa că pe blog, scriu cu dragoste şi despre dragoste.”

 

BusinessCardLayout

Când am întrebat-o cum arată viaţa ei dincolo de blog, studii şi job, răspunsul ei a fost: Nu prea mai rămâne timp şi de «dincolo». Încerc să am grijă de corpul meu şi să fac sport. Încerc să nu îmi neglijez prietenii şi să le dedic şi lor din timpul meu, dar când prindem câteva zile libere, eu şi iubitul meu plecăm în călătorie. Ne place să călătorim, cred că asta ne face mai bogaţi, mai înţelepţi”.

 

fotorcreated1

Corina îi încurajează pe cei care iau decizia de a-şi construi o carieră în străinătate, iar dacă cineva are nelămuriri şi întrebări, o poate contacta pe pagina sa de Facebook, şi va primi răspuns la toate întrebările legate de studiile din Danemarca.

„Îi încurajez pe toţi într-adevăr să facă acest lucru, pentru că dincolo de calitatea studiilor şi a vieţii, şi poate mai important decât cariera înfloritoare pe care ar putea să o aibă, este mulţimea de lucruri noi pe care le pot învaţă despre lume şi despre sine. Pentru că sunt convinsă că ceea ce ar putea trăi acolo, departe de casă, între o mulţime de oameni diferiţi, îi va face să afle despre ei înşişi ceea ce ei nici nu bănuiau că există.”

Tânăra basarabeancă va face studiile de master la Drept, în Copenhaga şi în final va deveni avocat, dar până atunci, se dedică carierei în Business, studiază mult şi munceşte intensiv la promovarea blogului său. Are în plan să iniţieze o afacere şi un wishlist întreg cu foarte multe locuri de vizitat.

 

fotorcreated3

fotorcreated5

Material semnat de Natalia Acciu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente