Președintele Barack Obama este un adevărat șoarece de bibliotecă. Reflecții despre dragostea sa față de literatură găsim și în cartea sa „Vise pentru tatăl meu”. Iar, recent, președintele american a discutat cu principalul critic de la New York Times, Michiko Kakutani despre literatura de specialitate. În interviu, Obama face referire la o gamă largă de lucrări, de la cărți pe care le-a citit în ultimii ani, la cele pe care le-a recomandat fiicei sale Malia. Iată câteva dintre lucrările pe care Obama le-a lăudat în interviul pentru New York Times:
#1. Cei goi și cei morți de Norman Mailer
Publicat în 1948, romanul Cei goi și cei morți înregistrează cu precizia și realismul unui reportaj lupta disperată a treisprezece soldați americani pe o insulă din Pacific controlată de japonezi. Vânați de lunetiști și angajați în lupte corp la corp, soldații trec printr-un adevarat infern. Urmărind transformările pe care le suferă soldații angrenați în conflict, Mailer îi caracterizează pe fiecare în parte prin flashback-uri menite să le lumineze existențele anterioare.
#2. Un veac de singuratate de Gabriel Garcia Marquez
„Un veac de singuratate”, capodopera care l-a propulsat pe Gabriel Garcia Marquez pe orbita celebrității internaționale și i-a adus premiul Nobel (1982), este, în opinia unanima a criticii – dupa Don Quijote de la Mancha, nemuritoarea creație a lui Cervantes -, cel mai frumos roman de expresie spaniolă din toate timpurile, așa cum mărturisește și Pablo Neruda care îl numește „Don Quijote al timpului nostru”. Istoria celor o suta de ani ai fabuloasei aventuri trăite de cele șapte generații ale familiei Buendia, cu fanteziile, obsesiile, tragediile, pasiunile, disperările și speranțele lor, este de fapt istoria miticului Macondo, întemeiat de patriarhul Jose Arcadio Buendia, teritoriu prodigios, unde fantasticul, irealul, se insinuează adesea în realitate, miraculosul conviețuind firesc cu viața de zi cu zi. Însă întregul demers narativ sugerează ideea ca Macondo nu se mărginește la o arie concretă, istoria sa fiind de fapt istoria existenței umane, căci, așa cum arată autorul, „mai curând decât un loc de pe lume, Macondo este o stare de spirit”.
#3. Carnetul auriu de Doris Lessing
Caietul auriu (1962) este povestea unei scriitoare, Anna Wulf, a celor patru carnete în care își înregistrează viața și a încercării ei de-a le uni, în final, într-un al cincilea carnet, auriu. Anna Wulf este în același timp personajul unei nuvele, intitulată Femei libere, „care scrie patru carnete, și nu doar unul pentru că, dupa cum ea însăși recunoaște, trebuie să separe lucrurile între ele, pentru a evita haosul, informitatea, eșecul…” – noteaza, în prefața romanului, Doris Lessing.
#4. Femeia războinic de Maxine Hong Kingston
O chinezoaică din america povestește despre miturile chineze, poveștile de familie și evenimente din copilăria ei din California, care i-au modelat identitatea.
#5. The Underground Railroad de Colson Whitehead
Cora este o sclavă pe o plantație de bumbac din Georgia. Viața este infernală pentru toți sclavii, dar mai ales pentru Cora, ea fiind proscrisă chiar printre colegii ei africani, într-o perioadă dificilă: tranziția ei de la copil la femeie. Atunci când Cezar, sosit recent din Virginia, îi spune despre calea ferată subterană, ei decid să evadeze. Dar nu totul merge conform planului inițial.
#6. Galaad de Marilynne Robinson
Romanul Galaad urmăreşte trei generaţii de clerici creştini care au luptat pentru abolirea sclaviei în Statele Unite. Ajuns la 76 de ani şi simţind că i se apropie sfârşitul, reverendul John Ames se decide să lase nepotului său în vîrstă de şapte ani o istorie a familiei. Bunicul şi tatăl naratorului au avut în comun cu acesta numele de John Ames, cariera clericală şi lupta pentru drepturile omului.
#7. The Three-Body Problem de Cixin Liu
În esență, cartea spune destul de realist povestea unui prim contact dintre oameni și o rasă extraterestră avansată tehnologic dar a cărei planetă este situată într-un sistem cu trei sori, fiind serios afectată de fluctuațiile imprevizibile ale orbitei – problema celor trei corpuri.
#8. Fata dispărută de Gillian Flynn
Gillian Flynn trasează cu subtilitate portretul unei femei care încearcă să mulţumească un soţ imposibil, dar anumite indicii sugerează că nu totul este aşa cum pare. O versiune a faptelor ascunde o alta într-un roman care manipulează în mod inteligent cititorul.
#9. Destin și Furie de Lauren Groff
ÎIn fiecare poveste există două perspective. Fiecare relație poate fi privită prin ochii celor doi parteneri. Uneori, secretul unei căsnicii nu sunt adevărurile, ci secretele. Lotto și Mathilde sunt tineri, se iubesc și se hotărăsc săîși unească destinele. Povestea lor, derulată pe parcursul a douăzeci și patru de ani, este un tumult de dragoste, arta, creativitate, însă… uneori lucrurile nu sunt așa cum par la prima vedere. Destin și furie este o adevarată capodoperă literară, care rastoarnă prejudecăți. O radiografie uimitoare a unei căsnicii, scrisă de una dintre cele mai bune autoare ale generației sale.
#10. Cântecul lui Solomon de Toni Morrison
Milkman Dead s-a născut la scurt timp după ce un vecin excentric se aruncă de pe un acoperiș într-o încercare zadarnică de zbor. Pentru restul vieții sale, el, de asemenea, va încerca să zboare.
#11. A Bend in the River de V. S. Naipaul
Naipaul ne oferă viziunea cea mai convingătoare și tulburătoare despre ceea ce se întâmplă într-un loc prins între lumea modernă periculos de atrăgător și propriul trecut.