Atelier 99 a inițiat o serie de evenimente sub genericul Repair Cafe prin care și-a propus să învețe doritorii cum să-și repare lucrurile stricate din casă. Pe 17 ianuarie, a avut loc primul eveniment de acest gen din 2017, iar participanții au învățat cum să-și repare lămpile defecte.
Organizatorii explică că scopul acestui eveniment este promovarea consumului responsabil și acțiunii. Atunci când cumpărăm orice obiect, trebuie să fim conștienți despre ce stă în spatele acestuia, cum lucrează și atunci când se defectează să încercăm în primul rând să-l reparăm.
În cadrul atelierului, participanții și-au putut repara lămpile sub îndrumarea specialiștilor. Organizatorii spun că la atelierul din 17 decembrie, pe lângă lămpi, participanții au adus căști și boxe.
Prin organizarea unor astfel de evenimente, aceștia și-au propus ca în fiecare lună să repare ceva nou și în fiecare lună să învățe ceva nou.
La primele două ediții au participat 34 de entuziaști dornici să ofere dispozitivelor defecte o a două posibilitate de utilizare. În medie, la fiecare eveniment vin câte 16 persoane, fiecare cu câte un dispozitiv defect.
Este preconizată o serie de astfel de evenimente în fiecare lună la Atelier 99, UTM Râșcani, blocul 3, auditoriu 3-717.
La primele două ediții, participanții au fost îndrumați de către Iurie Nuca, membru fondator Atelier 99, inginer electric și lector la Universitatea Tehnică a Moldovei.
Organizatorii menționează că la fiecare eveniment, printre cei prezenți, se găsesc oameni experimentați, care le sar în ajutor participanților la atelier.
Mesajul organizatorilor pentru participanți este: „Lasă jălea, ia și repară! Înainte de a arunca ceva ce crezi că e stricat, încearcă să repari împreună cu noi. Tu vii cu efortul și dispozitivul stricat, noi venim cu ghidare și sfat”.
Următorul Repair Cafe va avea loc pe 18 februarie și vom repara împreună dispozitive electrice care utilizează elemente încălzitoare simple. Poți să vii cu ceainicul sau fierul de călcat.
Atelier 99 este primul atelier din Moldova pentru creatori, inovatori și entuziaștii în tehnologie. Atelierul este un spațiu de lucru dotat cu instrumente și echipamente, locul unde entuziaștii în tehnologie pot să-și implementeze proiectele și ideile într-o atmosferă de lucru.