(foto) Cum arată una din cele mai eco școli din Finlanda. E precum un muzeu de artă contemporană

curte

Finlanda, țara cu unul dintre cele mai performante sisteme de educație din lume, își îndreaptă acum atenția și către felul în care arată școlile: să fie spațioase, cu multă lumină naturală, din materiale durabile, scrie green-report.ro.

Școala Saunalahti din orașul Espoo, Finlanda, este una dintre școlile eco din țară. Deschisă în august 2012, clădirea arată mai repede a muzeu de artă contemporană, decât a școală clasică. Construcția de 10.500 de metri pătrați adăpostește o grădiniță, o școală primară, o școală gimnazială, un club pentru tineri, un teatru, o cafenea, o librărie, o sală de gimnastică și multe altele.

sc1

Cei 13 arhitecți care au lucrat la proiect au vrut să permită cât mai mult luminii naturale să pătrundă în școală, astfel încât elevii să fie nevoiți să folosească puțină lumină artificială. Ferestre pătrate de dimensiuni diferite sunt împrăștiate pe un perete ondulat, cu vedere spre curtea școlii, iar elevii adoră să învețe stând pe pervazuri. Arhitecții au ținut cont, de asemenea, ca acoperișul să nu facă prea multă umbră în curtea școlii.

sc2

Materialele folosite atât pentru fațade, cât și pentru interior, au fost alese astfel încât să fie durabile și să creeze o atmosferă relaxantă: cărămidă roșie, lemn (cum ar fi stejar), beton și cupru.
În interior sunt folosite culori discrete și cele reale ale materialelor folosite pentru a crea o atmosferă potrivită pentru învățat. Scările și alte spații de circulație au culori specifice pentru a te ajuta să te orientezi în imensa clădire.

sc3

Elevii au voie să stea unde vor, în ce poziție vor, și, evident, au permisiunea de a se plimba prin clasă după bunul plac. Majoritatea lecțiilor au loc sub formă de proiecte în echipe.

Photo by Andreas Meichsner

Unul dintre principiile pe care se bazează școala Saunalahti este sustenabilitatea. Elevii sunt ajutați să devină conștienți de problemele de mediu și iau parte în mod activ la reducerea impactului școlii asupra mediului.
„Extindem învățarea dincolo de clasă și încercăm să dezvoltăm atitudini responsabile care să se manifeste atât acasă, cât și în comunitate”, scrie pe site-ul școlii.

sc5

Curtea școlii și spațiile de joacă devin spații publice după terminarea orelor, când cei din localitate pot face activități aici, iar biblioteca își deschide și ea seara ușile pentru toată lumea.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente