Primăria municipiului Chişinău informează că în perioada următoare, în zona centrală a orașului vor avea loc tăieri de arbori planificate. Detalii despre modalitatea de intervenție a serviciilor de profil asupra arborilor din capitală, în special din zona turistică, au fost făcute publice, vineri, 13 ianuarie 2017, în cadrul unei conferințe de presă.
Galina Leahu, șef adjunct al Î.M. „Spații Verzi”, a precizat că restabilirea zonelor verzi este desfășurată periodic, prin tăierea copacilor bătrâni și bolnavi și înlocuirea acestora cu exemplare tinere de aceleași specii. „Când se taie un copac bătrân, în loc este plantat altul tânăr. Anual în Chișinău sunt tăiați 2000 – 2500 arbori, dar sunt plantați circa 20 000 arbori tineri. Potrivit estimărilor efectuate, doar pe bulevardul Ștefan cel Mare urmează să fie defrișați 256 de arbori, iar 274 vor fi supuși curățirii. În locul acestor arbori, de fiecare dată este programat plantarea unui nou copac”, a spus reprezentantul serviciului de gospodărire a spațiilor verzi.
Prezent la eveniment, Alexei Palancean, vicedirector Agenția „Moldsilva”, a menționat că majoritatea arborilor care sunt tăiați în prezent, au fost plantați în anii 70 ai secolului trecut. „Astfel, aceștia au ajuns la nivel de degradare fiziologică și trebuie înlocuiți, exercițiu care necesită a fi făcut în permanență”, a precizat dendrologul.
La conferință au participat și consilieri municipali. Aceștia au menționat despre necesitatea unui cadastru al spațiilor verzi a zonei turistice a orașului Chișinău. Un proiect de decizie în acest sens este deja perfectat.
În context, aleșii locali au subliniat despre importanța achiziționării unui utilaj de profil, care va stabili gradul de viabilitate al arborilor bătrâni și bolnavi. Necesitatea utilajului este motivată în primul rând de evitarea prăbușirii copacilor peste bunuri și persoane.
Verificările recente au demonstrat necesitatea urgentă de tăiere a 581 arbori şi curățarea sanitară a altor 854 de exemplare pe străzile: M. Eminescu, Armenească, Mitropolit Varlaam, A. Șciusev, M. Kogălniceanu și bd. Ștefan cel Mare şi Sfânt.