(foto) Vis de iarnă sau cum arată Grădina Botanică din Chișinău care a „înflorit” toată în alb

11
Foto:Iurie Șveț

În aceste zile de autentică iarnă, cu multă zăpadă și ger, din peisajul Chișinăului nu puteau lipsi frumoasele de la Grădina Botanică din Chișinău. Iurie Șveț ne oferă o serie de fotografii realizat miercuri, 11 ianuarie, în timpul unei plimbări prin Grădină, loc unde puțini ar avea curajul să meargă pe timp de cod galben de ninsoare. Cu toate acestea, priveliștile de la marginea orașului ne oferă imagini ireale, conturate parcă de fantezia unui peisagist de geniu.

1

2

3

5

7

8

11

12

13

14

16

17

18

22

23

24

19

25

21

15

6

4

9

10

* * *

Grădina Botanică este situată la marginea oraşului Chişinău, în sectorul Botanica, în apropierea de aşa-numitei Porţi a oraşului. Gradina Botanică a fost fondată în anul 1950, dar la început a existat în sectorul Buiucani. În anul 1964 pentru Grădina Botanică a fost ales un alt loc, iar în 1965 a fost începută proiectarea şi construirea unei grădini botanice moderne.

Gradina acoperă o suprafaţă de 104 hectare, dar numai pe panta din nord şi din vest s-a păstrat vegetaţia naturală. Peisajul general al grădinii ca şi cum ar reprezenta în miniatură relieful Republicii Moldova graţie alternanţei podişurilor cu depresiunile, lacurilor şi tipurilor de soluri, de care există circa 24 de specii. În parcul este creată o cascada din patru lacuri de acumulare, care, chiar şi în anii secetoşi, au suficientă apă pentru a iriga vegetaţia grădinii.

Grădina este împărţită în mai multe sectoare − dendrariul (arbori, arbuşti, liane), elemente ale Florei din Moldovei (Codri), sectorul de floricultură, sectorul de plante tehnice, medicinale, alimentare şi furajere, sectorul de hibrizi, sectorul experimental, sectorul cu plante tropicale şi subtropicale cu sera, pepiniera, mini expoziţii. În ultimii ani, în apropierea clădirii administrative a fost construită din piatră de Cosăuţi Alpinariul, care a devenit o mare platformă minunată pentru vizualizarea părţii de jos a parcului. De asemenea, au fost adăugate Rozariul, Lianariul, Siringariul, grădina cu forme, colecţia de irişi, colecţia de bujori şi alte sectoare.

În prezent, grădina numără aproximativ 10 de mii de specii, soiuri, forme şi plante cultivate. Personalul grădinii a creat şi a făcut descrierea a mai mult de 2 mii de specii de plante superioare, 1 mii de alge, 300 de specii de ciuperci superioare, au fost descrise circa 200 de specii ale florei Miocenului şi Pliocenului inferior, a fost creat un Ierbar Republican, care include 200 de mii de pagini. Grădina Botanică a creat populaţii valoroase de hibrizi, nuci şi struguri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente