Cristina Postolachi este una dintre cele șapte studente din Republica Moldova care acum 3 luni și-a luat zborul spre Milano, acolo unde studiază Designul vestimentar, la Fine Art Academy of Como. Cristina a început să coase de la 13 ani și de atunci știa că ăsta este visul ei și deja a reușit să prezinte și câteva colecții semnate de ea. Tinerei îi place să lucreze la uniforme, iar pe lângă ținute școlare a creat designul și uniformelor angajaților a două companii. A mers la Milano pentru că își dorea să vadă cum se predă moda în „țara modei”, motiv pentru care este foarte fericită că programul de mobilitate o ajută să trăiesc această experiență.
Accademia di Belli Arti „Aldo Galli” este o filială a IED (Institul European de Design) în Como. Anterior, Universitatea Tehnică a Moldovei a semnat un acord de parteneriat cu ei, și, cu suportul oferit de Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, a fost posibil acest program de mobilitate în studii. Pentru Cristina primul semestru de studiu în Italia a trecut foarte repede, așa încât în momentul în care a reușit să se adapteze, a venit deja și vacanța de iarnă. În timpul apropiat urmează sesiunea și stagiul, însă asta nu o sperie pentru că e nerăbdătoare să afle mai multe informații despre cum și unde va avea loc aceasta.
„Pentru prima dată mă aflu departe de casă pentru o perioadă atât de lungă, este ceva neobișnuit și uneori greu. Dar, datorită faptului că mă fascinează ceea ce studiez aici, nu am o bariera lingvistică și visam demult la o experiență de genul acesta, acomodarea a fost una lină și ușoară”, recunoaște studenta.
Cristina a fost impresionată de profesorii practicieni, mulți dintre care au lucrat la colecțiile unor branduri renumite din lumea modei care au fost mereu receptivi la feedback-ul studenților. Studenta a mai ținută să sublinieze faptul că există o strânsă legătură între industria modei și studenți, pentru că aceștia participă la diverse evenimente, întâlniri și workshopuri. Deși a studiat acolo doar un semestru, nu a putut să nu observe colaborarea eficientă, dar și informarea promptă din partea administrației universității care punctează eficient toate momentele organizatorice.
Cursurile pe care le frecventează atât Cristina cât și colegele sale sunt predate în limba engleză și limba italiană, iar Cristina are marele avantaj de a cunoaște ambele limbi: „Dintre materiile pe care le studiez azi, cel mai mult îmi place „Disegno per la progettazione”, cu profesorul Angelo Montanini, la care studiem totul despre fashion sketching: proporțiile corpului uman, proporțiile corpului de model, termeni tehnici pentru piesele vestimentare, cum se prezintă prin desen o textură textilă (piele de lac, piele întoarsă, blană, denim, tricotaj, tweed, etc.), expresia feței potrivită pentru un model etc. Cea de-a doua materie care îmi place la fel de mult este „Elaborazione digitale dell’Imagine” cu Gabriella Mondelli, unde studiem Photoshopul și alte surse/instrumente utile online”, menționează Cristina.
Pentru că are un program încărcat, Cristina are timp de călătorii doar în zilele de odihnă, în care vizitează cele mai frumoase locuri ce o înconjoară: „Am vizitat Lugano, Elveția – un oraș foarte frumos, pe malul lacului cu același nume. Am vizitat împrejurimile, am admirat vitrinele marilor branduri de moda, am vizitat o galerie de artă unde era expusă expoziția unui pictor venețian. Am trecut și prin Lecco, Provincia Como, Italia, unde am vizitat fabrica de ciocolată, și, pentru prima dată am făcut cumpărături la un ChocoOutlet. Am fost impresionată și de Genova, Italia – oraș port, mult mai mare ca dimensiune decât toate cele enumerate anterior. Am vizitat Villa del Principe, Via Garibaldi, Cattedrale di San Lorenzo, Il porto antico di Genova și expoziția marelui artist pop de origine americană Andy Warhol. La Milano am vizitat Piazza del Duomo, Galleria Vittorio Emanuele II, Navigli, Via Brera, Castello Sforzesco, Galeria de Artă Modernă, Muzeul de Științe Naturale, Muzeul Armani/Silos”.
Programul nu le-a asigurat fetelor și un loc de cazare, motiv pentru care acestea au ales să locuiască din cont propriu într-un campus studențesc: „Condițiile de trai sunt foarte bune, deoarece campusul este recent renovat. Avem spații comune pentru a învăța, pentru a găti, pentru a viziona filme și pentru a face sport. Colega mea de cameră este din China, așa că am ocazia zilnic să descopăr diferențele culturale și lucruri curioase despre patria ei”.
Departe de casă Cristina a realizat că își poate planifica călătoriile cu puține resurse, că este capabilă să ia decizii singură în orice problemă apare și că acum își poate gestiona propriul buget: „De când sunt aici am devenit mai liberă în ceea ce fac, mai out of the box și am timp să fac asta cu plăcere, nu în grabă, încărcată fiind cu discipline ce nu țin de specialitate și cu multe teme pentru acasă, lucrări de laborator, referate și așa mai departe”.
„Deoarece am învățat 12 ani în Liceul Teoretic Dante Alighieri din Chișinău, la care odată cu studierea limbii italiene am descoperit multe despre cultura și civilizația acestei țări, am fost impresionată să confrunt cele studiate cu realitatea. M-am convins încă o dată de stilul inconfundabil pe care îl au aceștia, care demonstrează prezența culturii vestimentare înrădăcinate. Îmi place conceptul de „dietă mediteraneană”, care pentru ei este foarte accesibilă și care îi face sa fie atât de longevivi, bucuroși de viață și sănătoși, precum și expresia „dolce far niente” – felul lor de a lua totul ușor, cu o cafeluță de dimineață, fără nici o grabă sau frunte încruntată”.
Cele șapte studente își fac studiile în orășelul Como, situat pe malul lacului cu același nume, poziționat la doar 50 de kilometri de Milano, și în imediata apropiere de hotarul cu Elveția. Multe personalități notorii dețin „căsuțe” de vacanță aici sau vin cu diverse ocazii.