(studiu) „Mahmureala” emoțională poate influența felul cum ne amintim lucrurile

howtofeel
Foto: Peaceful Dumpling

Experiențele emoționale pot induce stări fiziologice și mentale ce pot persista pentru perioade îndelungate după încheierea evenimentului care le-a declanșat, potrivit unui studiu realizat de o echipă de oameni de știință de la Universitatea din New York (NYU), publicat în jurnalul „Nature Neuroscience”

Această așa-numită „mahmureală” emoțională influențează modul în care raportăm și ne amintim experiențele ulterioare, scrie AGERPRES, citând Nature Neuroscience

Până acum se cunoștea faptul că oamenii își amintesc mai bine experiențele emoționale în comparație cu cele non-emoționale. Însă, în cadrul acestei cercetări, oamenii de știință au demonstrat că experiențele non-emoționale poti fi la fel de bine rememorate dar numai dacă urmează celor emoționale.

„Modul în care ne amintim evenimentele nu este doar o consecință a lumii exterioare, ci și (un proces — n.r.) influențat în mod semnificativ de stările noastre interioare — stări ce pot persista și ne pot colora experiențele viitoare”, spune Lila Davachi, autoare principală a cercetării, cu grad de profesor asociat în cadrul Departmentului de Psihologie și Centrul pentru Neuroștiințe de la NYU.

Descoperirea echipei lui Davachi demonstrează că „percepția noastră este în mare măsură influențată de experiențele anterioare, iar stările creierului emoțional pot persista pentru lungi perioade de timp”.

Pentru a ajunge la această concluzie, subiecții au fost rugați să vizioneze o serie de imagini cu scene având conținut emoțional și care puteau provoca excitație. Până la treizeci de minute mai târziu un grup dintre acești subiecți a vizionat o serie de imagini cu scene non-emoționale, obișnuite, iar un alt grup a fost rugat să se uite la scene non-emoționale precedate însă de imagini emoționale. În tot acest timp au fost efectuate măsurători ale nivelului de stimulare fizică. Șase ore mai târziu, subiecții au fost supuși unor teste de memorie legate de imaginile vizionate.

Rezultatele au demonstrat că persoanele care au fost expuse mai întâi la stimuli emoționali și-au amintit mai bine imaginile cu scene comune prezentate ulterior în comparație cu grupul care fusese expus mai întâi la imaginile obișnuite și apoi la cele cu impact emoțional.

Acest lucru demonstrează că stările din creier asociate cu experiențele emoționale s-au menținut timp de douăzeci-treizeci de minute — proces supranumit „mahmureală” emoțională — și au influențat modul în care subiecții au procesat și și-au amintit experiențele ulterioare, chiar dacă acestea nu aveau o componentă emoțională.

„Observăm că memorarea experiențelor non-emoționale este mai eficientă după un eveniment emoționant”, conchide Davachi în cadrul lucrării.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente