Giuseppe Arcimboldo a fost un pictor italian exponent al manierismului, cunoscut mai ales datorită figurilor alegorice executate prin combinația diverselor obiecte și viețuitoare cum ar fi fructe, legume, pești sau cărți. Zmeura este unul din miile de mici detalii care compun portretele lui Arcimboldo. Cu alte cuvinte, arta și zmeura chiar se împacă bine: de la Arcimboldo până la Prince.
Alexandr Yarovoy este un tânăr în vârstă de 25 de ani care, judecând după multitudinea pasiunilor, îndeletnicirilor sale pare a fi trăit vreo două vieți. Alexandr este pictor specializat pe graffiti/arta urbană, designer grafic, actor, a jucat chiar și în spectacolul Nord-Ost, iar mai nou este producător de zmeură uscată.
Deși s-a născut în Moldova, la o vârstă fragedă s-a mutat cu părinții în Rusia. Despre Moldova știa doar din povestirile, amintirile părinților săi și contactul cu rudele rămase aici.
La 25 de ani, având o carieră promițătoare, și mai ales interesantă, un grup de prieteni ce îi împărtășesc pasiunile, viziunile, o viață activă de tânăr moscovit, a decis să se mute în Moldova și să cultive zmeură.
Alexandr a revenit în satul de baștină al mamei sale, Elizovetovca, raionul Dondușeni, unde în continuare locuiește bunica sa și, sub îndrumarea familiei, a dat start noii sale aventuri – una dulce, în nuanțe roșu-brun.
După toate peripeţiile legate de aspectele birocratice și specificul businessului în Moldova, în sfârșit, anul acesta, Alexander și-a lansat produsul pe piață – „Angelica Zmeurica”. Un nume aparent ușor naiv, însă cu o identitate specială. Angela e numele mamei sale, cea care a venit cu ideea de a începe această afacere și l-a susținut în tot acest parcurs.
Zmeura crescută de Alexandr este chiar crescută de el, muncește cot la cot cu cei 20-25 de muncitori din satul Elizavetovca. Mai mult, prima partidă de zmeură a fost ambalata manual chiar de el: 8000 de pachete. Mai hand made nici că se putea.
Și-a comparat produsul cu cele concurente și s-a convins încă odată că zmeura sa e cea mai bună: nu conține coloranți, fără conservanți chimici, este cultivată în pământ negru, bogat, cernoziom adevărat, are licență de product Eco și fiecare pomușoară, toate, au trecut prin mâinile sale.
„Angelica Zmeurica” este unicul producător de zmeură uscată din Moldova. În procesul tehnologic sunt folosite cele mai moderne echipamente, astfel sunt păstrate toate substanțele nutritive. Vitaminele A, C, E, B1, B2 etc, acidul folic, citric, malic, fier, fosfor, calciu etc, zaharoza, fructoza etc, toate se conțin în fiecare pomușoară uscată.
Pe viitor, Alexendr planifică să cultive și căpșuni, vișine, să producă bomboane de tip pastilă din pomușoare, să angajeze și mai mulți lucrători, contribuind astfel și mai mult la dezvoltarea satului Elizavetovca.
Ce ține de celelalte îndeletniciri ale sale, nu se lasă de niciuna. Dimpotrivă, în accepția sa toate aceste ocupații ale sale, devenite deja profesii au foarte multe în comun, creând un soi de simbioză. Exact cum lucrează asupra unei picturi, având la început doar o schiță, după multă muncă meticuloasă, obține tabloul final… sau o plantație, în care fiecare pomușoară este meritul efortului și dedicației sale. Atât în pictură, cât și în agricultură lucrezi mult, greu, dar la sfârșit obții un rezultat palpabil, ce bucură ochiul.
3 recomandări de întrebuințarea zmeurei uscate, direct de la producător:
- cu ceai, vezi cu ochii tăi cum zmeura crește în volum și în câteva clipe simți aroma inconfundabilă;
- cu terci sau cereale la mic dejun;
- cu miere și nuci – un desert gustos și sănătos;
„Angelica Zmeurica” poate fi deja găsită în rețeaua de magazine Metro.
Acest material a fost realizat în cadrul unui subcontract susținut financiar de Centrul de Consultanță în Afaceri (CCA), în cadrul proiectului „Îmbunătățirea Productivității și Accesul la Piața a Producătorilor de Pomușoare (AMIB) din Centru și Nordul RM”, finanțat de Fundația HEKS-Moldova.