Premierul Pavel Filip a criticat prima inițiativă legislativă lansată de Igor Dodon în calitate de președinte, care se referă la anularea Legii ce presupune trecerea pe umerii cetățenilor a rambursării miliardelor furate din sistemul financiar-bancar.
Prim-ministrul a precizat că această lege este un act juridic consumat, pentru că banii necesari au fost deja prevăzuţi în bugetul de stat, au fost încheiate acordurile respective, iar anularea acestui act nu poate produce efecte juridice.
„În primul rând, chiar dacă domnul Dodon provine din Partidul Socialiștilor, care e un partid de stânga, nu era obligatoriu să pășească cu stângul în funcția de președinte. Curtea Constituțională a examinat câteva sesizări referitor la această lege. Prima a fost depusă chiar de Partidul Socialiștilor și a fost respinsă. Ar fi bine ca președintele să cunoască aceste acțiuni ale Curții Constituționale, pentru că această lege este constituțională. În al doilea rând această lege este un act juridic consumat pentru că în baza acestei legi deja s-au prevăzut și banii în buget, iar anularea acestei legi nu poate produce efecte juridice. Se poate veni însă cu alte legi, cu o soluție mai bună a rezolvării acestei probleme cu care ne-am confruntat”, a precizat premierul.
În acelaşi timp, Premierul a venit cu o adresare către cetăţenii Republicii Moldova să nu se lase manipulaţi de declaraţiile populiste ale politicienilor, care generează aşteptări false. „Vreau să vă aduc doar un exemplu, pentru anul viitor în Legea bugetului de stat am prevăzut 650 de milioane de lei pentru deservirea acestui credit de urgenţă. Dacă nu făceam acest lucru, dacă nu aprobam această lege, în 2016 n-am fi obţinut 60 de milioane euro de la Bucureşti, 35 de milioane dolari de la Fondul Monetar Internaţional, 45,3 de milioane de euro de la Uniunea Europeană sub formă grant, ceea ce reprezintă aproximativ un miliard de lei, şi 45 de milioane de dolari de la Banca Mondială. Aceşti bani înseamnă, în primul rând, drumuri, grădiniţe, şcoli şi proiecte sociale pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a subliniat Pavel Filip.
În final, Pavel Filip a făcut un apel către reprezentanţii opoziţiei să fie deschişi pentru o colaborare constructivă. „Noi putem coabita cu Preşedintele, noi putem conlucra, eu mi-aş propune o conlucrare”, a conchis Prim-ministrul.