Zilnic accesăm zeci de site-uri în căutare de informații, video, imagini sau orice altceva, ele în schimb află o mulțime de informații despre noi ca utilizator, fără a ne cere permisiunea.
Webkay este site-ul care îți face o demonstrație live cu privire la toate datele pe care un site le poate afla despre tine. Un website preia toate informațiile de mai jos din browser, fără să îți ceară, personal, permisiunea.
Deschizând site-ul observăm că orice site poate afla informații ce țin de localizarea ta, conexiunea de internet, software și hardware, pe ce rețele de socializare ești logat, de pe ce pagină ai ajuns la ei ș.a.
Încercând testul am văzut că site-urile pot afla locația mea cu o precizie de vreo doi kilometri, indicând strada unde stau, informații aflate cu ajutorul API-ul Geolocation de la Google. Totodată, pot afla că folosesc un Windows 7, că rulez varianta Chrome52.0.0.11700 și că am cinci extensii active în browser. La capitolul hardware îmi arată rezoluția, tipul de procesor și nivelul de încărcare a bateriei, inclusiv dacă e conectată la o sursă de energie sau nu.
Totodată, arată de pe ce pagină de internet am ajuns pe pagina lor, dar pot afla și viteza ta de download. De asemenea, Webkay îmi arată că sunt logată pe conturile de Facebook, Google, Twitter și Blogger.
În plus Webkay avertizează că prin intermediul conturilor de Facebook și Google, îți poate fi aflată identitatea.
Partea bună e că fiecare dintre noi poate restricționa accesul la aceste date, cea mai recomandată extensie este NoScript, drept că e pentru Mozzila. Dacă vrei ca site-urile să nu afle locația și IP-ul tău, poți folosi un proxy. Accesul la datele despre conexiune poate fi blocat fie prin metodele anterioare, fie prin folosirea Tor, ce poate fi descărcat de aici.