Cele trei proiecte câștigătoare ale hacktahon-ului HACK.CORRUTION sunt pe cale de a se transforma din idei îndrăznețe și inovative în aplicații și platforme web menite să implice cetățenii în raportarea cazurilor de corupție. Platformele au fost lansate pe 15 decembrie 2016, la o conferință de presă.
În iulie 2016, la inițiativa Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova (PNUD), cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei, a avut loc primul hackaton anticorupție în Republica Moldova. Evenimentul HACK.CORRUPTION din 8-10 iulie 2016 a fost organizat de CIVITTA și Garage48 la Generator Hub (Chișinău). Centrul Național Anticorupție și Centrul pentru Guvernare Electronică au fost parteneri ai evenimentului.
Timp de 48 ore, 11 echipe formate din activiști civici, jurnaliști, programatori, marketeri, project manageri, designeri, au lucrat intens la conceptualizarea și dezvoltarea de soluții inovative de implicare activă a cetățenilor în raportarea corupției și încurajarea autorităților să lupte semnificativ cu acest fenomen.
Produsul câștigător al marelui premiu al hackathon-ului, www.openmoney.md este deja funcțional. Platforma arată cine sunt beneficiarii finali ai contractelor atribuite de instituțiile statului, prin utilizarea datelor deschise despre achiziții publice și despre fondatorii/administratorii companiilor
Celelalte două proiecte câștigătoare sunt la etapa de finalizare:
- www.startin.md – o platformă unde antreprenorii pot sa plaseze întrebări privind procese complicate birocratice din Moldova, și pot primi răspunsuri oficiale care clarifică aceste procese.
- CoBoT – un robot automatizat care răspunde la întrebările utilizatorilor și îi îndrumă cum să raporteze cazuri de corupție.
Cei trei finaliști au beneficiat de 10.000 USD pentru materializarea ideii lor și de mentorat din partea de experților locali și estonieni.