În Moldova ar putea apărea o agenție de stat care ar vinde bunurile pe care s-a pus sechestru

cna1
Foto:Agora.md

Comisia parlamentară securitate naţională, apărare şi ordine publică a examinat astăzi proiectul de lege care prevede crearea unei Agenții în cadrul Centrului Național Anticorupție, care se va ocupa de recuperarea bunurilor infracționale. Astfel, oamenii legii vor putea vinde bunurile pe care au pus sechestru înainte ca să existe o decizie de condamnare definitivă.

„Vorbim nu doar de dosare de sute sau milioane, ci de dosare de ordinul miliardelor. Toate bunurile asupra cărora s-a aplicat sechestru sunt de natură diferită, iar până la pronunțarea deciziilor definitive, acestea își pierd valoarea, iar statul trebuie să cheltuie bani și pentru întreținerea lor. Acea mașină de lux, peste trei ani își va pierde din valoare”, a explicat vicedirectorul CNA, Cristina Țărnă, scrie BizLaw.md

Printre principalele atribuții ale noii Agenții pentru Recuperarea Bunurilor Informaționale (ARBI) vor fi efectuarea investigațiilor financiare paralele, evaluarea și administrarea bunurilor infracționale indisponibilizate, ținerea evidenței acestora și negocierea repatrierii valorii bunurilor infracționale. În prezent, instituția care a confiscat bunul îl păstrează în depozite și, ulterior, îl predă Inspectoratului Fiscal.

Conform proiectului, bunurile infracționale vor putea fi indisponibilizate prin aplicarea sechestrului de către instanța de judecată în condițiile Codului de procedură penală, fie prin înghețare, în baza ordinului ARBI. Înghețarea se va dispune de ARBI în baza solicitării autorităților similare de peste hotare, precum și în cazul existenței riscului ca sechestrarea ulterioară a bunurilor infracționale să fie împiedicată sau zădărnicită și va putea fi aplicată doar pe un termen care nu depășește 15 zile.

Potrivit legii, este prevăzut că bunurile infracționale trebuie să rezulte din infracțiuni săvârșite cu intenție, în special, fiind vorba de infracțiunile: îmbogățirea ilicită, infracțiunile de corupție sau asimilate corupției, infracțiunile grave, deosebit de grave sau excepțional de grave, care au cauzat prejudicii în proporții mari sau deosebit de mari.

Șeful ARBI va fi selectat în baza unui concurs public desfășurat de CNA și urmează a fi numit în funcție în baza deciziei Colegiului CNA. În cadrul Serviciului vor activa ofițeri de urmărire penală, experți și specialiști în domeniile contabilitate și audit, ofițeri de investigații speciale, specialiști în alte domenii necesare în vederea realizării atribuțiilor Serviciului. Totodată, documentul prevede că, anual, 3% din valoarea bunurilor confiscate se va transfera adițional bugetului CNA pentru următorul an.

Proiectul de lege urmează să fie examinat în plenul Parlamentului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente