Cei mai tari slammeri din semifinalele care au avut loc pe parcursul anului 2016 au intrat aseară în competiţia finală în cadrul proiectului Science Slam Moldova. Concurenții Denis Roşca, Anna Rusnac și Marin Podubnîi s-au întrecut în originalitate, împărtășind într-un mod inedit din experienţa lor de cercetare, dar și încercând să cucerească simpatia publicului spectator.
La marea finală a participat preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, Igor Rabii de la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, dr. Lidia Romanciuc, șef CPI, la eveniment fiind prezenți şefi de direcţii din cadrul AŞM, cercetători, simpatizanţi și susținători ai slammerilor.
„Vreau să felicit finaliștii, pe care i-am văzut și în cadrul semifinalelor și eu mă bucur foarte mult că noi împreună cu dumneavoastră încercăm să pătrundem în cunoaștere într-un mod foarte original, descătușat, liber, alături de prieteni, dar și cu glumele și retorica îndrăgitului Anatol Cotrobai”, a spus președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, salutând publicul prezent.
Academicianul a încurajat finaliștii, apreciind efortul și curajul lor de a participa în acest proiect și a prezenta ineditele lor proiecte despre dezvoltare, lume, tehnologii informaționale și agricultură. Considerând a fi un lucru foarte frumos, dar și foarte util pentru comunitate, președintele Duca le-a dorit succes temerarilor care au ales să producă cunoaștere.
Primul care a intrat în competiție a fost Denis Roșca, autorul Cărții de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova. Publicul a aflat de la Denis care sunt marii inventatori de origine basarabeană din întreaga lume. În prezentarea sa, slammerul a expus câteva exemple ale oamenilor de succes, cu sânge basarabean, care au avut o contribuție substanțială la dezvoltarea umanității, printre aceștia remarcându-i pe Alexandru Loran, Nicolae Zelinschi etc. Cercetătorul consideră că e foarte bine ca noi să utilizăm aceste brand-uri de țară pentru a crește gradul de respect pentru țara noastră. „Noi suntem legislatori de minți luminate”, a afirmat Denis, încercând să ne convingă că fiecare dintre noi poate participa la ridicarea imaginii țării.
Ana Rusnac, cea de-a doua concurentă, doctorand la USM, coordonată de acad. Aurelian Gulea, se ocupă de sinteza substanțelor anti-cancer. Participanta a explicat publicului cum a obținut substanțele care au un potențial de inhibiții de dezvoltare a celulelor de cancer și de ce avem nevoie de substanțe biologic active.
Cel de-al treilea concurent, Marin Podubnîi, șef e-transformare la Agenția pentru intervenții și plăți pentru agricultură, a venit cu idei foarte inovative despre agricultura de precizie sau cum tehnologiile informaţionale vor schimba felul în care facem agricultură. Cercetarea sa constă anume în promovarea unei agriculturi mai ecologice cu utilizarea tehnologiilor informaționale.
Astfel, utilizând diferiți senzori, poate fi monitorizată creșterea plantelor, umiditatea solurilor și diferiți parametri de calitate necesari plantelor. Marin susține că, după ce a aplicat tehnologiile proprii la el acasă, deja se discută implementarea acestora și în unele sectoare agricole, cum ar fi Institutul „Porumbeni”.
Marea bătălie finală s-a dat între Denis Roșca și Marin Podubnîi. Aplauzele publicului au fost împărțite aproape egal pentru cei doi concurenți. Totuși, publicul a optat pentru cultură, acesta fiind cucerit de retorica lui Denis Roșca care a convins, totuși, audiența că fiecare dintre noi, dacă vrea, poate face ceva pentru imaginea țării sale.
Așadar, Trofeul „Cel mai bun slammer 2016” a mers către Denis Roșca, ceilalți doi finaliști, beneficiind de diplome și cadouri.
Science SLAM este organizat de Academia de Ştiinţe a Moldovei, în parteneriat cu Centrul Proiecte Internaţionale, Reţeaua Punctelor Naţionale de Contact, pentru proiectul Horizont 2020, Euraxess şi DAS Solutions.