8 sfaturi utile ca să nu te mai curentezi de la toate lucrurile din jurul tău

static1
Foto:Reference.com

Te simți un Pikachu și te curentezi de la tot ce atingi? Echipa #diez (pentru că și nouă ni se întâmplă) a căutat câteva soluții ca să luptăm cu încărcarea electrostatică.

Despre încărcarea electrostatică

Pikachu
Pikachu

Energia statică manifestată prin acea scânteie care te curentează este foarte neplăcută, deoarece are efectul unui mic şoc asupra corpului uman. „Este vorba de un fenomen cunoscut în fizică, care se numeşte încărcare electrostatică. Prin frecarea unor elemente metalice în general acel obiect se încarcă electrostatic energetic, iar în momentul în care intră în contact două corpuri încărcate identic are loc o descărcare electrică”, a explicat medicul de familie, Valentin Boldea, pentru Adevărul.

Această descărcare electrică stimulează terminaţiile nervoase de la nivelul pielii, se transmite pe cale nervoasă, astfel încât este perceput la nivel central ca şi cum ar fi o stimulare electrică a terminaţiilor, ca un fel de curentare. De fapt, trece un curent prin sistemul nervos periferic, ceea ce se recepţionează la nivel central. E un stimul care nu intră nici în categoria durerii, nici senzorial tactil. E un curent electrostatic.

Sunt mai mulţi factori care favorizează acest fenomen. De cele mai multe ori, în condiţii de umezeală, o bluză din lână, în momentul în care o dezbrăcăm, prin frecare pe piele se descarcă şi poate produce acele furnicături. Şi picioarele târşâite pe covor, papucii sau şosetele, la contactul cu fibrele covorului, prin frecare, pot provoca energie statică. Este recomandat să nu foloseşti covoare din fibre sintetice. Există spray-uri antistatice pentru covoare pe care le poţi folosi. Poţi folosi balsam de rufe amestecat cu apă pentru a peria covoarele şi a elimina astfel riscul electrizării. Există modalităţi prin care poţi diminua cazurile în care ea se manifestă.

Iată câteva sfaturi utile:

#1. Evită să folosești materiale care produc energie statică

Plasticul, materialele sintetice, hârtia sunt câteva dintre acele lucruri care produc energie statică. Nu cumpăra bluze, haine, încălțăminte și accesorii din materiale sintetice, deoarece când le îmbraci, ai putea să te trezești cu o mulțime de scântei care să te „piște” peste tot. Dacă însă trebuie să folosești astfel de materiale, atunci așează între ele un strat de bumbac, pentru a scădea riscul de electricitate statică.

#2. Evită frecarea

Frecarea este alt fenomen care poate sa producă energie statică. De ex., picioarele pe covor, papucii sau ciorapii, la contactul cu fibrele covorului, prin frecare, pot provoca energie statică. Este recomandat să nu folosești covoare din fibre sintetice. Există spray-uri antistatice pentru covoare, pe care le poți folosi. Poți folosi balsam de rufe amestecat cu apă pentru a peria covoarele și a elimina astfel riscul electrizării.

#3. Protejează aparatele electronice de energia statică

Componentele electronice sunt afectate de descărcările electrice. De aceea, este recomandat să folosești cutii de înmagazinare, antistatice, care protejează componentele electronice de efectele negative ale electricității statice.

Există, de asemenea, o gamă largă de produse destinate curățirii aparatelor electronice: spray-uri, spume, perii etc.

De exemplu, un spray universal, antistatic, este destinat curățării unor obiecte precum imprimanta, tastatura sau telefonul.

#4. Folosește produse antistatice de curățenie

Suprafețele din lemn, plastic etc pot fi curățate cu ajutorul produselor antistatice. De exemplu, în locul unei cârpe obișnuite de șters praful poți folosi un pămătuf antistatic. Pentru suprafețele mari din plastic, care au fost vopsite, ar putea să fie încărcate cu energie statică. Un degresant antistatic reduce și îndepărtează sarcina electrostatică cu care s-au încărcat suprafețele din plastic. Nu uita că materialele volatile trebuie ținute departe de zonele în care este posibil să se producă energie statică.

#5. Ia măsuri de siguranță când te coafezi

Una dintre cele mai cunoscute situații de energie statică este cea legată de păr. Este recomandat să folosești perii și piepteni din peri naturali pentru a evita electrizarea părului. Foenul este bine să fie unul cât mai modern, profesional dacă se poate, cu ioni, deoarece acesta reduce producerea de energie statică. Când te coafezi, este important să umezești părul cu apă înainte de a te apuca de lucru.

#6. Crește nivelul de umiditate

Energia statică apare în mediile uscate. De aceea, cele mai multe cazuri de electrizare apar iarna, când aerul este foarte uscat. În timpul verii, din cauza că aerul este umed, sunt foarte mici șansele să acumulezi o încărcătură electrostatică mare. Folosește-te de umiditate pentru a diminua apariția energiei statice. Un umidificator, o fereastră deschisă sau un recipient cu apă într-o încăpere foarte uscată reprezintă soluții de a evita producerea de energie statică. Dă-te cu creme de corp după ce faci duș, astfel încât pielea ta să aibă suficientă umiditate pentru a elimina energia statică.

#7. Folosește-te de metal

Metalul în contact cu un alt metal poate prelua șocul în caz de energie statică. Astfel, în loc să întinzi mâna spre clanță, întâi bagă cheia în broască. Atingerea unui obiect de metal este valabilă și în cazurile în care urmează să folosești aparatura electrică precum telefonul, calculatorul, aparatul foto digital, ipod-ul etc.

#8. Mergi desculț

Dacă ai o încărcare electrostatică foarte mare, atunci încearcă să umbli desculț pe pământul gol.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente