Se întâmplă de multe ori ca oamenii să genereze idei bune de proiecte și tot de multe ori, ca aceste idei să fie înăbușite înainte de implementare din lipsă de bani sau susținere, pe care inițiatorii ideilor respective nu le-au avut și nici nu le-au găsit. Întrebarea este dacă au căutat bine. În articolul de mai jos, vă explicăm cum să scrieți o propunere de proiect pentru a solicita bani sau pentru a stabili un parteneriat. Ideile sunt extrase din cadrul Cursului de scriere a propunerilor al Programului de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic 2015 – 2018.
Pentru ce scriem o propunere de proiect?
# bani;
# parteneriate;
# colaborare.
Altfel spus, atunci când vei scrie o propunere de proiect, îți vei înțelege pe deplin ideea, punctele slabe și forte, dar și realitatea în care acest proiect se conturează.
Pașii pe care trebuie să-i urmați atunci când scrieți o propunere de proiect:
#1. Trebuie să aveți o idee clară. Ideea nu este bazată doar pe entuziasm, ci trebuie să aibă definit un set de priorități și preferințe strategice, precum și un plan detaliat al activităților, conținutului și programului.
#2. Identificați-vă partenerii. Trebuie să vă găsiți partenerii care vă vor ajuta în menținerea stabilității și eficienței proiectului. Partenerii pot veni din toate cele trei sectoare: privat, public sau ONG. Oricare ar fi acesta, trebuie să luați în calcul experiența, profilul, gradul de încredere și alte aspecte esențiale. Cu acești parteneri veți lucra atât la completarea formularului de înscriere, cât și la orice alte detalii legate de scrierea propunerii.
#3. Alegeţi programul/donatorul potrivit pentru proiect. Aici trebuie să luați în calcul șansele reale de a câștiga un proiect, suma de bani de care aveți nevoie, dar și tipul de impact pe care-l urmăriți. Alegeți un program cât mai apropiat de ideea pe care o lansați.
#4. Studiați bine condițiile programului. În așa mod veți înțelege toate cerințele și prevederile, dar și vă veți adapta propunerea cât mai bine.
#5. Arătaţi-le experților că sunteţi un expert în domeniul selectat. Va veni o etapă la care va trebui să convingeți coordonatorii unui program în cadrul unui interviu. Cu toate acestea, la orice etapă trebuie să fiți convingători de faptul că dețineți cunoștințe și experiență în domeniul în care vreți să vă lansați proiectul. Mai multă încredere duce la mai multe șanse de izbândă.
#6. Acordați atenție detaliilor. Un detaliu demn de atenție este calitatea limbajului. Câteva recomandări:
- găsiţi un echilibru între limbajul sofisticat şi cel vorbit;
- găsiţi şi subliniaţi principalele expresii;
- folosiţi-vă de abilităţile de redactare: elaboraţi titluri atractive.
#7. Gestionați-vă corect timpul. Timpul va fi duşmanul vostru în procesul de completare a formularului de înscriere, de aceea începeți din timp şi planificaţi totul atent, asiguraţi-vă că aţi ordonat toate documentele valabile, iar înainte de depunerea propunerii, rugaţi pe cineva să citească propunerea şi să verifice conţinutul, firul logic, erorile de exprimare.
#8. Nu vă plictisiţi în timp ce scrieţi. Dacă voi vă plictisiţi, şi ceilalţi se vor plictisi. Faceţi pauze şi reveniţi asupra textului în timpul procesului de scriere. Fiţi concret şi succint, răspundeţi la întrebări și nu faceţi trimiteri la informaţii neconfirmate.
Cursul de scriere a propunerilor, oferit de Programul de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic 2015 – 2018, este destinat managerilor din domeniul cultural. Aceștia vor învăța cum să elaboreze propuneri de proiect de succes și cum ulterior să obțină finanțare pentru implementarea proiectelor sale. Instruirea va fi condusă de Magda Krasowska-Igras, formator cu peste 12 ani de experiență în scrierea propunerilor de proiecte și întocmirea bugetelor.
Lecții:
#1. Ce trebuie să luați în calcul atunci când decideți să scrieți o propunere de proiect?
#2. Cum ați putea identifica problemele, scopul, obiectivele generale și rezultatele proiectului?
#3. „Instrucțiuni” privind scrierea propunerilor de proiect.
O listă generoasă care cuprinde o mulțime de oportunități de granturi și programe o găsiți AICI.
***
„Articolul a fost produs în cooperare cu Programul de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic 2015 – 2018 – culturepartnership.eu”.