De mai bine de jumătate de an, Maria Scorodinschi din Drochia nu este doar o supraviețuitoare a violenței domestice, dar și campioană pozitivă, ajutând alte zeci de femei care suferă de violență domestică, din peste 13 localități, să rupă tăcerea și să strige după ajutor. Recent, înfruntându-și temerile, a mers și în satul natal unde a discutat deschis cu femeile din localitate despre cât de important este să faci primul pas atunci când ești supusă violenței.
„Reacția lor m-a impresionat, au fost femei, funcționare publice din sat, care mi-au povestit și ele povestea vieții lor cu lacrimi în ochi”, povestește Maria.
„Totul a început din copilărie, am suportat violența în familie și niciodată nu m-am gândit că o să ajung chiar eu să simt pe pielea mea ce am văzut că i s-a întâmplat mamei mele”. Totuși, timp de opt ani, Maria a suportat abuzuri din partea soțului său până în ziua în care a înțeles că răbdarea poate avea consecințe grave, riscând chiar și viața celor trei copii ai săi. „Când am observat că viața mea și a copiilor mei este în pericol și că nu pot permite ca ei să fie afectați de astfel de scene, am făcut primul pas și am plecat”.
Pentru ajutor, Maria s-a adresat centrului maternal din Drochia unde a fost adăpostită și consiliată psihologic și juridic. După ce s-a reabilitat, a căpătat încrederea în sine și a renunțat la frica care i-a marcat o bună parte din viață, Maria a decis că trebuie să ajute și alte femei care trec prin situații similare. „După ce am scăpat de frica care m-a ținut captivă atâta timp, am hotărât că, dacă este posibil, trebuie să ajut alte persoane să depășească trauma”.
Despre munca pe care o face acum cu alte femei, Maria povestește entuziasmată. „Mergem în teritoriu, în satele din raionul Drochia și discutăm cu grupuri de circa 10-15 femei care au trecut sau încă sunt supuse violenței domestice. Ce facem în primul rând este să le informăm despre fenomenul violenței în familie și despre toate formele violenței, pentru că prea puține persoane cunosc despre violența sexuală, economică sau psihologică.”
Atunci când în fața lor vin femei care deja au trecut prin aceste situații, potrivit Mariei, femeile sunt „profund mișcate, ele se deschid și avem șansa să vorbim despre cât de important este să facă primul pas. După asta, curajul vine de la sine, iar ieșiri din diferite situații mereu există.”
Mesajul Mariei pentru toate femeile care încă suferă de violență este să rupă tăcerea și să-și învingă temerile. „Luptați cu teama pentru că este cel mai mare dușman al femeii care suferă de violență. Odată ce rupeți lanțul fricii, apare curajul și oportunitățile”.
Acum, Maria se declară fericită. „În cazul meu, lucrurile au avansat enorm, niciodată nu aș fi crezut că o să mă reabilitez și o să ajung să ajut și alte femei, fiind fericită cu viața pe care o am. De câte ori merg în localități cu grupul de suport, înțeleg că decizia de a rupe lanțul tăcerii și a pleca a fost una foarte corectă și înțeleaptă”.
Despre experiența ei de viață, Maria i-a vorbit fiicelor sale prin „Scrisoare către fiica mea”. Prin această scrisoare, Maria transmite un mesaj copiilor săi și tuturor femeilor.
Implicarea campioanelor pozitive, femeilor care au depășit violența, în susținerea altor femeilor care încă se află în această situație, a început în luna iulie 2016, când centrele maternale, organizațiile pentru drepturile femeilor, s-au implicat în proiectul inovativ al UN Women Moldova de eliminare a violenței față de femei și fete. Acum campioanele pozitive sunt recunoscute ca adevăratele experte în combaterea și prevenirea violenței domestice. După implicarea campioanelor pozitive, numărul femeilor ajutorate de organizațiile pentru drepturile femeilor în Moldova s-a mărit de câteva ori. Totodată, experiențele campioanelor pozitive vor sta la baza elaborării strategiei naționale de prevenire și eliminare a violenței.
Potrivit statisticilor, în Moldova circa 63% din femei au fost supuse cel puțin unei forme de violență din partea partenerului (BNS, 2011).
Dacă treceți prin violență, vă puteți adresa poliției la 902, centrelor maternale din țară și organizațiilor pentru drepturile femeilor, sau puteți apela la telefonul de încredere 0 8008 8008 pentru asistență psihologică și juridică, este gratuit și confidențial.