Autoritățile continuă să depisteze alimente expirate în școli și grădinițe

72386_476677525866629_6154066138997987392_n

Autoritățile continuă să depisteze produse expirate sau interzise copiilor în depozitele companiilor responsabile de asigurarea cu alimente a şcolilor şi grădinițelor. Ultimele neregulile au fost depistate în cadrul controalelor efectuate la 19 depozite.

Verificările realizate de către specialiștii de la Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor, au scos la iveală alimentele expirate precum laptele sau diferite produse lactate şi ouă, care pot provoca intoxicații grave. Totodată, au mai fost găsite amestecuri de grăsimi, ulei de floarea-soarelui şi paste făinoase cu termenul de valabilitate expirat.

Până la data de 09 decembrie, autoritățile au fost verificate 1 713 de blocuri alimentare, circa 71 % din totalul blocurilor alimentare existente, dintre care:

  • la blocuri alimentare din cadrul instituțiilor de învățământ preșcolar740 (≈ 59,2 % din totalul blocurilor alimentare existente – 1 250);
  • la blocuri alimentare din cadrul instituțiilor de învățământ general973 (≈ 83,4 % din totalul blocurilor alimentare existente – 1 167);

Totodată, au fost verificate 19 depozite ale agenților economici care livrează produse alimentare instituțiilor educaționale.

În urma inspecțiilor s-au constatat neconformităţi de ordin tehnic-sanitar , precum şi produse neconforme, cum ar fi:

Produse cu termenul expirat: amestec de grăsimi  – 8,0 kg (Hînceşti), crupe de mei – 1, 0 kg (Leova), ouă – 30 buc., ceai – 100 pachete (Drochia), lapte condensat 4 cutii – (Teleneşti), lapte pasteurizat – 7,0 l, ulei de floarea soarelui – 5,0 l  (Ungheni), fasole – 9,0 kg, brînză de vaci –1,0kg, smântână – 1,0 kg, lapte pasteurizat – 23,0 l (Leova), pîine – 3 buc., paste făinoase 1,0 kg, orez – 1,0 kg, fructe uscate – 5,0 kg (Călărași).

Produse fără acte ce confirmă calitatea şi inofensivitatea : mere, carne de vită (Sîngerei, Teleneşti), produs de brânză, peşte, carne, unt, lapte şi produse lactate (Ştefan Vodă, Ungheni), paste făinoase (Călăraşi), mazăre verde, magiun de mere (Nisporeni), piept de găină congelat, piept de pui congelat cu marinade (Sîngerei), dovleac, stafide (Chișinău), lapte (Orhei), fructe, legume (Soroca), carne de bovină – 7,0 kg (Florești).

Produse nemarcate: peşte congelat, pulpe congelate, carne de vită, caşcaval (Sîngerei,  Ungheni), carne de porcină, carne de vită, produse din carne, produs de brânză (Ştefan Vodă), prune uscate – 2,0 kg, stafide – 0,4 kg, paste făinoase „Spicuşor” – 3,3 kg (Călăraşi), ouă – certificatul nu corespunde cu marcajul imprimat pe ou (Ungheni).

Alimente din lista produselor interzise în alimentaţia copiilor la şcoli şi grădiniţe – amestec de grăsimi (Hînceşti, Ungheni), lapte condensat (Ştefan Vodă, Teleneşti), mici – 6,0 kg, pîrjoale – 3,0 kg, perişoare – 4,0 kg (Drochia), biscuiţi şi bomboane cu valoare energetică depăşită (Ungheni, Călărași – 1 cutie), amestec de grăsimi  vegetale (Călărași).

Produse alimentare pentru care nu se respectă procedura de congelare-decongelare: produsele din peşte şi carne  (Ştefan Vodă, Călărași), fileu de pasăre – 3,9 kg, pulpe de pasăre – 6,7 kg, carne de pasăre – 6,7 kg, aripi de pasăre – 14,450 kg (Nisporeni). Totodată, au fost depistate cazuri de congelare a laptelui de consum (Sîngerei).

De asemenea, în urma inspecţiilor s-a constatat cazuri de transportare a produselor alimentare cu unităţi de transport neautorizate sanitar-veterinar (Ungheni).

Produsele neconforme  au fost retrase din consum, cele cu termen expirat au fost supuse denaturării. De asemenea au fost întocmite prescripții pentru înlăturarea neconformităților depistate și procese verbale de contravenţie.

Neconformități de ordin sanitar-tehnic constatate în urma controalelor:

  1. La majoritatea instituțiilor de învățământ starea tehnică a spațiilor de producere și depozitare a produselor alimentare necesită reparație, pardoseala, pereții și tavanele sunt fisurate, nu sunt lavabile și nu pot fi dezinfectate corespunzător.
  2. Lipsa monitorizării umedității și temperaturii de păstrare a produselor alimentare în spațiile de depozitare, astfel, de multe ori produsele alimentare sunt păstrate în condiții neadecvate.
  3. Sistemele de ventilație sunt defectate astfel favorizând acumularea de vapori, fapt care duce la igrasie și mucegai. În unele instituții, în depozite, sistemul de ventilare lipsește.
  4. Sistemul de canalizare este învechit, defect și de multe ori permite emanarea mirosurilor neplăcute iar gurile de captare de pe  podea nu pot fi igienizate adecvat, emanând un miros neplăcut și prezentând o sursă de contaminare a produselor alimentare și a bucatelor gata pentru consum.
  5. Utilajul tehnologic și inventarul de lucru din blocurile alimentare au un grad sporit de uzură și necesită înlocuirea lor.
  6. În unele instituții de învățământ în spațiile de producere și depozite sunt prezente utilaje de producere nefuncționale care prezintă o sursă suplimentară de contaminare.
  7. În unele instituții de învățământ lipsesc substanțele dezinfectante sau sunt cu termenul de valabilitate expirat.
  8. Instituțiile de învățământ nu au o evidență asupra recepției și stabilirii calității primare a produselor recepționate cât și înregistrarea produselor neconforme.
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente