Ilustratoarea Stela Damaschin-Popa a primit cea mai înaltă distincție internațională în domeniu – Diploma IBBY

collage

Până acum a lucrat la ilustrațiile a peste 40 de cărți ai autorilor autohtoni și străini. Ilustrațiile ei au luat mai multe premii, nominalizări și mențiuni, iar recent, Stela Damaschin-Popa a primit ce mai înaltă distincție internațională din domeniu – Diploma de Onoare IBBY.

Stela Damaschin-Popa este ilustratoare de cărți. A absolvit Facultatea de Arte Plastice, Specialitatea Grafică la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. A început să ilustreze cărți încă din anul III de facultate, fiind angajată în calitate de grafician la editura „Prut Internațional”.

IBBY (INTERNATIONAL BOARD ON BOOK FOR YOUNG PEOPLE) – Consiliul Internațional al cărții pentru copii și tineret – este o organizație afiliată UNESCO, care a fost fondată la Zürich, Elveția în 1953. În prezent este reprezentată de Secții Naționale în peste 70 de țări. Printre acestea se află și Secția națională IBBY din Republica Moldova. Unul din obiectivele IBBY este promovarea păcii și înțelegerii între popoare prin intermediul cărții pentru copii și tineret.

unnamed-12

Această organizație decernează o dată la 2 ani unui scriitor și unui ilustrator în viață, care au adus prin opera lor o contribuție importantă în literatura pentru copii, Premiului Hans Christian Andersen, numit uneori și „Micul Premiu Nobel”. Este cea mai înaltă distincție internațională în acest domeniu, instituită în memoria marelui povestitor danez. Premiul este patronat de Maiestatea Sa, Regina Margareta a II-a a Danemarcei. Candidații la Premiu sunt înaintați de Secțiile Naționale IBBY. Laureații sunt desemnați de un juriu internațional, alcătuit din specialiști notorii în domeniul literaturii pentru copii. Premiul pentru scriitor se oferă din 1956, iar pentru ilustrator din 1966.

Lista de Onoare IBBY este o selecție a celor mai bune cărți pentru copii, editate în țările membre ale IBBY, care se alcătuiește la fiecare doi ani. Până în 1980 se numea „Lista de onoare Hans Christian Andersen”. În prezent selecția se realizează pe trei secțiuni: „Autor”, „Ilustrator”, „Traducător” și cei selectați primesc Diploma de Onoare IBBY. Lista de Onoare contribuie mult la promovarea lucrărilor care merită să fie traduse și editate și în alte țări decât cele de origine.

unnamed-15

Recent, în incinta Filialei Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” a avut loc decernarea Diplomelor de Onoare IBBY laureaților anului 2016 – ilustratoarei Stela Damaschin-Popa („În cămașă de cireașă” de Arcadie Suceveanu, editura „Litera”) și scriitorului Spiridon Vangheli („Copii în cătușele Siberiei”, editura „Guguță”).

Arcadie Suceveanu a remarcat în cadrul evenimentului: „Stela Damaschin-Popa a adăugat culoare, lumină și sens poeziei mele”. Anatol Vidrașcu, directorul editurii „Litera”, a mai menționat: „Grație eforturilor conjugate: autor, ilustrator, editor s-a obținut o carte frumoasă. Cartea „În cămașă de cireașă” se bucură de popularitate nu doar la noi, dar și în România.”

În fiecare an, decernarea Diplomelor de Onoare IBBY are loc în diferite țări. Anul acesta s-a petrecut în Noua Zeelandă, diplomele fiind aduse de Claudia Balaban, președintele Secției Naționale IBBY, care a participat la Congresul al 35-lea IBBY organizat la Aukland.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Criteriile de selectare a cărților pentru Diplomele de Onoare IBBY, în special la capitolul ilustrație, sunt: trebuie să fie o carte apărută în ultimii trei ani, care a fost apreciată de cititori, dar și de specialiștii în domeniu, este important dacă a luat un premiu local sau alt premiu la nivel internațional. De exemplu, cartea ilustrată de Stela Damaschin-Popa a luat Premiul pentru cea mai reușită prezentare grafică de carte la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret din Chișinău în 2015. La ședința Consiliului Secției Naționale IBBY se fac câteva nominalizări, apoi se votează cartea pentru cele trei secțiuni: ”Autor”, ”Ilustrator”, ”Traducător”. Pentru 2016 noi am înaintat la două compartimente: „Autor”, „Ilustrator”, relatează Eugenia Bejan, director adjunct al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” și secretar al Secției Naționale IBBY.

unnamed-8

Stela Damaschin-Popa, alături de doi ilustratori români, este nominalizată din partea României la Astrid Lindgren Memorial Award 2017 (ALMA), un prestigios premiu internațional instituit în memoria faimoasei scriitoare suedeze pentru copii Astrid Lindgren.

Stela Damaschin-Popa și-a început activitatea cu ilustrațiile a câtorva manuale și o serie de cărți de colorat, după care a ilustrat cartea pe versurile lui Arcadie Suceveanu „Știuca la școală”, care a luat Premiul pentru cea mai reușită prezentare grafică de carte în 2002 la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret din Chișinău.

unnamed-14

„Ilustrarea unei cărți este un proces foarte interesant, captivant, care necesită multă implicare și atenție la detalii. O carte pentru copii începe de la ideea scriitorului și continuă cu munca ilustratorului. Ilustrarea unei cărți pentru copii este importantă, pentru că primul contact cu micul cititor are loc prin imagini, apoi urmează cunoașterea operei literare propriu-zise. Cartea este apreciată după copertă, ilustrații, iar valorificată după textul și mesajul pe care îl transmite. Armonia dintre text, ilustrații, aranjarea în pagină și un tipar calitativ, dă naștere, cu siguranță, unei cărți bune”, relatează Stela Damaschin-Popa. 

unnamed-13

Autorii autohtoni și străini cu care a colaborat Stela Damaschin-Popa sunt: Arcadie Suceveanu, Vasile Romanciuc,  Aurelian Silvestru, Aurel Scobioală, Ana Blandiana, Grigorie Vieru, Stela Popa, Grigorii Oster, la editurile ”Prut Internațional”, ”Litera”, ”Lumina”, ”Cartier” și cu unele Edituri din Rusia ca Ripol Classic, Azbooks, Robins. Recent a colaborat la un proiect de carte foarte interesant și original, autorul și coordonatorul proiectului fiind George Gupalo: http://animalbooks.ru/.

Alte premii

Premiu pentru cea mai reușită prezentare grafică de carte în 2002 („Știuca la școală” de Arcadie Suceveanu, editura „Prut Internațional”), 2004 („Învățăminte din vorba cuminte” de Aurel Scobioală, editura ”Prut Internațional”), 2015 („În cămașă de cireașă” de Arcadie Suceveanu, editura „Litera”) la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret din Chișinău.

unnamed-7

În 2014 este nominalizată la secțiunea ilustrație de carte în cadrul proiectului „Cele mai frumoase cărți”, România („În cămașă de cireașă” de Arcadie Suceveanu, editura „Litera”).

Text de Tatiana Beșliu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente