Adrian Bratu este absolventul celei de-a doua ediții „Diamond Challenge Moldova”. Tânărul a povestit într-un interviu oferit organizatorilor competiției despre cum a fost marcat de această experiență dar și despre afacerea pe care o administrează acum.
Motivația de a participa la Diamond Challenge
Încă din copilărie, când nici măcar nu puteam număra banii, la întrebarea ce vreau să devin, răspundeam – businessman, chiar dacă singurul lucru care-l știam atunci despre business erau banii. Acum lucrurile s-au mai schimbat, am ajuns să înțeleg că pe lângă profitul evident, mai există alte motivații intrinsece, printre care și plăcerea de a-mi vedea aportul meu în societate. Cred că pasiunea din copilărie, dorința de a face o schimbare și de a mă aprofunda un pic mai formal în studiul antreprenoriatului, m-au determinat să mă înscriu împreună cu un bun prieten la competiția Diamond Challenge Moldova.
Înainte ca să mă înscriu la DCM, mai participasem la diverse traininguri și conferințe de business în timpul gimnaziului și a liceului. Cert este că în timpul DCM și post-DCM am început să plonjez mai mult pe site-urile, revistele și cărțile de specialitate (ca Harvard Business Review, The Economist).
Împreună cu bunul meu prieten, Ovidiu, venisem atunci cu ideea de a produce reflectorizante pentru a contribui la micșorarea numărului de accidente pe timp de noapte. A fost o idee lansată în cadrul unui workshop de idei de prevenire a accidentelor rutiere în rândul tinerilor, deci eram foarte motivați să continuăm acest proiect. Chiar și după finală, în noi mai era drive-ul nebun de a face acea schimbare.
BRATU Covers
Mai apoi Ovidiu, de unul singur, a avut o tentativă foarte ambițioasă și acum chiar planifică să continue aceeași idee la Cluj-Napoca, unde ne facem ambii studiile. În acest timp, eu am lansat o companie de producere a huselor personalizate numită BRATU Covers, care a pornit de fapt dintr-o glumă, dar mai ales denumirea, care vă asigur că nu vine din egocentrismul meu. Erau mai multe glume printre amicii mei care știau că sunt pasionat de antreprenoriat și se întrebau mereu cum ar arăta un BRATU Gym sau un BRATU Cinema, și iată eu am făcut un BRATU Covers.
Studii și potențiale afaceri în România
În acest an am decis să experimentez la nivel academic și profesional, deoarece consider că este prematur să știi la optsprezece ani ce vrei să faci în viață. Ceea ce fac eu acum este un fel de „gap year” sau an academic, și am ales să-mi petrec acest gap year studiind un domeniu care era pe departe din spectrul meu de orientare profesională și anume Sociologia. Chiar dacă înainte de asta trebuia să fac Business și Finanțe la New York University of Shanghai unde fusesem acceptat, dar din motive financiare și din cauza distanței prea mari, am refuzat oferta. Nu regret defel alegerea făcută de a studia anume acest domeniu la Cluj, care este, apropo, cea mai bună universitate din România și este cotată internațional foarte bine. Nu sunt sigur dacă rămâne doar un „gap year” pentru mine sau voi continua să studiez acest domeniu, fiindcă chiar m-am îndrăgostit de specialitate și văd perspective deloc modeste, chiar dacă părerea unor colegi și simțul comun pare a fi mai pesimist ce ține de orientarea ulterioară pe piața muncii.
În privința deschiderii unei afaceri aici, părerea mea este că piața românească este mult mai competitivă decât cea din Republica Moldova. Ca să reușești să ai succes pe piața de aici, trebuie să vii cu un produs super bun și unic. Trecând la avantaje, primul ar fi că puterea de cumpărare este mult mai mare decât la noi și piața este mai largă. Al doilea, ar fi prezența capitalului uman sau al resurselor umane calificate care le găsești în centrele universitare din București, Cluj, sau Iași, la un preț relativ mic comparativ cu alte țări. La nivel birocratic nu pot să zic cât e de complicat, deoarece încă nu am încercat să-mi deschid mica mea afacere formal, dar din câte am studiat, există posibilități mai eficiente de a deschide decât la noi, fiindcă există posibilitatea deschiderii unui tip de întreprindere pentru debutanți.
Interviul integral, în versiunea originală, îl puteți citi aici.