Calul, pușca și nevasta sau ce arme ilegale sunt cel mai des deținute de oamenii din Moldova

1
Foto:desenez.net

Cunoaștem cu toții vorba cântecului „Ce mi-i drag în lumea asta, calul, pușca și nevasta”. Dacă la cal și nevastă pretenții nu avem, atunci la pușcă ar exista câteva întrebări pe care am dori să le epuizăm. Acestea ar fi: „Aveți autorizație pentru a deține această armă?” și dacă „o întrețineți corespunzător, conform normelor și legislației în vigoare”.

Pentru a vă ajuta să fiți în relații bune cu legea și pentru a vă informa despre cum ați putea preda cazuri de păstrare ilicită a unor arme, care fie vă aparțin, fie sunt proprietatea altcuiva, vă îndemnăm să citiți articolul de mai jos.

Nu știm dacă ați fost la curent că oamenilor din Moldova le place să vâneze. Acest lucru este demonstrat de statistica Poliției, care denotă faptul că cel mai des deținute ilegal sunt anume armele cu lisă. Astfel, armele cu ţeava lisă de producţie rusească de model IJ, TOZ, sunt în fruntea topului armelor.

Acest lucru se explică simplu. Armele au rămas din timpurile când erau comercializate în baza carnetului de vânător. Pe atunci nu se ducea o evidență a acestora și, respectiv, din această cauză s-a creat situația dată.

Chiar dacă deținătorii ilegali pot avea intenții pașnice, aceștia trebuie să fie conștienți că fără o autorizație prin care ei ar avea dreptul să dețină asemenea arme, ei încalcă legea.

Armele cu țeavă lisă care fac parte din categoria armelor letale cad sub incidenţa legii nr. 130 din 08.06.2012 şi sunt supuse autorizării. Pentru a nu fi trași la răspundere, deținătorii ilegali de arme sunt încurajați să le predea benevol Poliției, pentru a fi înregistrate.

Pentru a preda benevol armele deținute ilegal, trebuie să urmezi câțiva pași:

# Apelează și anunță orice sector, post sau Inspectorat de Poliție privind intenția de a preda benevol o armă;
# Evită deplasarea și transportarea personală a armei și a muniției;
# Solicită intervenția Poliției în cazul depistării obiectelor explozive;
# Dacă deții sau ai depistat o armă sau un obiect cu potențial explozibil, solicită intervenția polițistului la locul depistării sau depozitării acestuia.

Menționăm că pe 2 noiembrie Poliția a lansat Campania de informare „Ajută Republica Moldova să devină o țară mai sigură”. Aceasta se va desfășura până la mijlocul lunii decembrie 2016. Scopul campaniei este de a informa și de a îndemna cetățenii să predea benevol armele din posesia ilegală, precum și să asigure securitatea societății civile.

Conform datelor de la Poliție, în ultimele nouă luni, de la populație s-au confiscat 119 unități de arme.

Menționăm că de la lansarea campaniei  și până în prezent, au fost desfășurate activităţi de informare a cetăţenilor cu privire la necesitatea predării benevole la poliţie a armelor şi a muniţiilor deţinute ilegal, precum și prevederile generale din domeniul circulaţiei armelor de foc cu destinaţie civilă. În cadrul activităţilor întreprinse, 1.886 de persoane au beneficiat de informație utilă cu privire la predarea benevolă a armelor deținute ilegal, fiindu-le distribuite și pliante informative în acest sens. Menționăm că, în perioada 2-17 noiembrie a fost asigurată documentarea şi ridicarea de către angajaţii Poliţiei din subdiviziunile IGP a 10 arme cu ţeavă lisă, un pistol cu glonţ, 3 pistole cu gaze, un pistol de semnalizare, un obuz, o grenadă F-1, un focos, o rachetă de semnalizare, nouă cartuşe.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente