În perioada 21 noiembrie – 4 decembrie, la Chișinău s-a desfășurat primul Eco-Hackathon. În cadrul acestuia participanții au venit cu soluții inovative care să rezolve problemele de mediu din țară. Patru dintre cele 17 idei de proiecte au fost premiate și au primit resursele necesare din partea organizatorilor pentru implementarea proiectelor.
Wiki Loves Earth, propusă de Gheorghe Iordache, are scopul să promoveze monumentele naturale din țară printr-un concurs de fotografii calitative. Cele mai bune fotografii urmează să fie încorporate chiar în Wikipedia și vor fi folosite pentru popularizarea articolelor relevante. Echipa va primi 10 mii de lei pentru implementarea ideii.
Hai să reciclăm este o competiție de reciclare între liceele din toată țara. Câștigătorii ar primi premii sub formă de echipament sportiv performant, renovarea încăperilor școlii sau alte premii de care să beneficieze toți elevii acestor școli. Echipa din Râșcani deja a realizat acest concurs în Bălți și urmează să organizeze a doua ediție la Râșcani în viitorul apropiat. Pentru realizarea ideii echipa a primit 20 de mii de lei.
Proiectul Less is more, al unei echipe de tineri arhitecți, vine să dea o nouă viață scuarului de pe str. Colina Pușkin. Echipa a identificat necesitățile comunității și a elaborat un plan care urmează să fie îmbunătățit și implementat. Premiul echipei sunt consultații de la arhitecți cu experiență și apoi angajarea pentru a elabora proiectul final al parcului.
Save the Christmas Tree – Eugenia Pasat vine cu propunerea de a aborda mai creativ decorarea orașului de sărbători. În loc să tăiem câte un brad în fiecare an, să avem un concurs prin care vor fi elaborate proiecte și concepte de către comunitățile de artiști, designeri și arhitecți, apoi aprobate de o comisie și propuse spre vot locuitorilor orașului. Echipei, în calitate de premiu, i-au fost alocate fonduri și resurse pentru organizarea următoarelor evenimente de lobby și planificare.
În plus, toate echipele câștigătoare au primit cadou o lună de abonament la Generator HUB pentru a lucra asupra implementării ideii.
La concurs s-au remarcat și alte idei originale ca:
- Elaborarea unor stații verzi pentru opririle de microbuze;
- O platformă cu servicii ecologice sau cu un impact redus asupra mediului;
- Un serviciu ecologic de colectare a deșeurilor reciclabile de la persoane fizice ș.a.
La competiție au participat 43 de persoane care au beneficiat de cinci ateliere de lucru și discuții cu mentorii din domeniu, ca pregătire pentru competiția de idei. Astfel, participanții s-au familiarizat cu experiența și cele mai bune practici ale unor organizații active ca Oberliht, Urbaesta și MIEZ.
Organizatorii s-au străduit să păstreze evenimentul cât mai sustenabil și minimalist, de aceea ecusoanele au fost confecționate din hârtie reutilizată, în loc de pahare de unică folosință s-au utilizat căni de ceramică pe care participanții le-au refolosit pe tot parcursul evenimentului, iar certificatele de participare, după expirare, pot fi decupate în „brăduți” de Crăciun.