(live text) Junior Initiative Leadership Program: Tinerii învață de la manageri cu experiență cum să devină lideri autentici

15368893_1340725785959143_1561728144_o

A fost lansată o nouă ediție Junior Initiative Leadership Program. În cadrul acesteia, participanții vor învăța de la manageri cu experiență cum să devină lideri autentici, cum să inspire și să motiveze echipele și partenerii cu care lucrează și cum să gestioneze corect oportunitățile și provocările. În prima zi a programului, tinerii îi vor cunoaște pe Vitalie Eșanu, Fondator Evisoft și Privesc.Eu și Alex Arnaut, General Manager, FFW Moldova. #diez este la eveniment și vă informează în timp real despre cele mai interesante idei discutate aici. 

19.54. Proiecte care eșuează. Mai este vreo șansă ca ele să renască?

Vitalie Eșanu: Uneori, nu este vina noastră că se întâmplă asta. Alteori, eu ucid anumite proiecte pentru că nu devin virale. Da, există proiecte eșuate despre care cred că acum pot fi populare și pe care am să încerc să le relansez. Pentru mine este foarte important ca ceea ce fac să fie viral, întrucât produsul meu este destinat direct utilizatorilor. Fiecare utilizator este un client.

19.48. Evenimentele la care se adună mai mulți profesioniști sunt bune pentru socializare, împărtășire de experiențe. Acolo se discută ce merge, ce nu merge. Pentru oricare alte informații, este Internetul.

19.41. Alex Arnaut, despre freelancing: Freelancingul este o jonglare periculoasă. Freelancerul astăzi este și mâine dispare. Clienții mari preferă să apeleze la companii ce pot garanta toate serviciile, întrucât pentru ei este mai riscant să apeleze la freelanceri, inclusiv, din punct de vedere legal.

19.27. Întrebări pentru Alex Arnaut:

Cum alegi o echipă bună?

# Este vorba de conlucrare. Fiecare persoană are modul său în care se manifestă și are nevoie de flexibilitate și libertate.

# E foarte important ca la început fiecare să cunoască rolul său.

# Exemplu din experiență: Când începem un proiect, ne străduim să punem echipa în aceeași cameră, ca astfel, membrii ei să se cunoască bine.

Cum să motivezi oamenii?

# Ei trebuie să se motiveze singuri. Nu e bine ca motivația financiară sau prin condiții de lucru să fie una pe termen lung, or aceasta este o motivație pe termen scurt. Adevărata motivație trebuie să vină din interior.

# Motivația vine și din lucrul în echipă.

 

15311489_1340805249284530_149464962_o

19.23. Alex Arnaut, despre startupuri: Acum sunt foarte confortabil acolo unde sunt, pentru că îmi place foarte mult ceea ce fac. Nu aștept ziua de vineri cu nerăbdare. Startupul sună frumos. Să formezi o echipă e ușor. Implementarea însă este un coșmar. Avem multe exemple de startupuri în Moldova. Se rezumă la modul în care comunică oamenii din echipă. O comunicare eficientă și o echipă bună aduc succes.

19.22. Alex Arnaut: O mare liniștită nu face un marinar iscusit. Oricâte ar fi greutățile, obiectivul lui este să ajungă la mal. Așa este și în cazul proiectelor.

19.15. Sfaturi pentru tineri de la Alex Arnaut:

# Dacă nu aveți studii, să nu vă fie teamă. Am colegi în echipă care au absolvit turismul.

# Îndemnul meu este să încercați să faceți ce vă place în IT.

# O echipă se ține pe modul în care fiecare membru își îndeplinește responsabilitățile.

# Nu uitați că suntem în sec XXI. Eu cred că birocrația va fi ucisă de IT.

# Eu nu cred în frică. Frica generează ură și o suferință de lungă durată față de faptul că nu ai încercat anumite lucruri. Speranța, pe de altă parte, te ajută să deschizi mai multe uși.

19.13. Formula succesului lui Alex Arnaut: Obiective și planuri de acțiune. Nu cred în succes din aer.

19.00.  Alex Arnaut, General Manager, FFW Moldova: Experiența mea de a ajunge în IT a fost neplanificată. Nu am studii în IT. De copil îmi plăceau calculatoarele. Apoi am învățat puțină programare în Pascal. Din lipsă de motivație, nu am fost să studiez IT, dar m-am axat pe limbi străine. După un an de facultate la UTM, am plecat la studii în Lituania, unde am câștigat foarte multă experiență de viață. După universitate, am vrut să plec peste hotare, îmi doream o carieră în Europa. Nu erau posibilitățile de astăzi. La întoarcere în Moldova, am decis că voi merge în Dubai, după o vară în care am avut diverse joburi. În Dubai totul părea roz, până am finalizat prima săptămână de lucru, în care m-am confruntat cu multe neregularități din partea angajatorilor. Aceste chestii nu te pot motiva să rămâi. Prin eforturi personale, am primit un bilet acasă. Am venit, am fost la câteva interviuri la actuala companie la care lucrez. Au avut dubii, pentru că experiența în IT era zero. Nu cunoșteam multe lucruri fundamentale. Știam să comunic bine, în schimb. Am fost angajat ca Junior Project Manager. La primul proiect mă uitam ca la stele. Partea bună era că atmosfera în companie era bazată pe ajutor reciproc în cadrul echipei. Contează foarte mult echipa cu care lucrezi. După câțiva ani am ajuns în postul de Senior Project Manager și am lucrat pentru mai multe proiecte internaționale.

15369648_1340770382621350_1597336962_o

18.53. Recomandări pentru tineri de la Vitalie Eșanu:

# Dacă aș fi acum în locul vostru, aș învăța o anumită specializare foarte bine. Nu contează ce învățați la universitate. Dacă vă plac iconițele, atunci faceți 1.000 de iconițe. La un moment dat cineva vă va găsi și veți fi angajat pentru a face ceva ce vă place cu adevărat.

# Dacă vă plictisiți, treceți pe alte proiecte.

# Universitatea vă dă ce vă trebuie. Depinde de voi cum luați ce vi se dă. Universitatea este bună și pentru socializare. Acolo cunoști mulți oameni, inclusiv colegii tăi cu care ulterior vei lucra.

 

15387418_1340747762623612_1173526651_o

18.50. Vitalie Eșanu: Dacă te vei duce în Sillicon Valley și te vei gândi ce ar mai fi bine să fie, îți vei da seama că acel ceva există deja. Acolo sunt foarte multe idei, care apar și dispar în fiecare zi.

18.48. Cele mai populare tehnologii pentru aplicații folosite de Vitalie Eșanu: Iau mereu tehnologii pe care nu le cunosc, pentru că, deși dau fail, atunci măcar rămân cu ceva învățat. Nu obișnuiesc să folosesc o tehnologie la nesfârșit.

18.46. Vitalie Eșanu: Am avut vreo 15 aplicații care au falimentat.

18.43. Vitalie Eșanu, despre GrowHack. Când Facebook-ul a început să ofere posibilitatea transmisiunilor LIVE, toți ne întrebau când ne închidem. Noi însă, în loc de a ne închide, am oferit posibilitatea utilizatorilor să folosească live-urile noastre în live-urile lor de pe Facebook.

18.35. Întrebări pentru Vitalie Eșanu din partea audienței:

Cum realizați că anumite idei sunt bune?

În fiecare zi, am deschise vreo patru monitoare. Pe unul din ele, urmăresc toate conferințele LIVE din domeniu, la nivel internațional, și sunt atent la tot ce prezintă interes pentru investitori.

Cel mai profitabil proiect?

Camera Genius: patru milioane de aplicații vândute, numărul 1 în magazinele din toate țările. Erau puțini programatori pe iOS pe atunci.

Care este cel mai interesant proiect?

Am avut un proiect care a dat eșec. El consta în faptul că toate imaginile de pe site-uri duceau către linkuri spre produse de pe e-bay pe care le puteai cumpăra. O lună în urmă, ideea a fost implementată de Instagram. Am înțeles că ideea aceasta avea valoare.

 

15369839_1340733655958356_798664799_o

18.31. Vitalie Eșanu: Cine din voi vrea să trăiască veșnic? Oamenii cu creativitate încearcă prin ceea ce fac să rămână în istorie. De ce ei trăiesc veșnic? Pentru că ei comunică cu oamenii ceea ce vor să redea în creații. Dacă un scriitor trăiește veșnic prin memorie colectivă de lungă durată, programatorul interacționează cu tot atât de mulți oameni într-o perioadă mai scurtă de timp. Analizând datele statistice ale utilizatorilor unui soft, îți dai seama că ai trăit deja câteva sute de ani.

18.28. Vitalie Eșanu, Fondator Evisoft și Privesc.Eu: Nu concep cariera ca angajare undeva. Niciodată nu mi-am căutat de lucru, nu am fost cu CV-ul undeva să caut de lucru. Dacă ești specialist foarte bun, vei fi căutat.

18.25. A început Junior Initiative Leadership Program. Viorica Bordei: Fie că veți fi lideri sau că veți lucra în domeniul IT, sperăm că acest eveniment de transfer de experiențe o să vă motiveze să visați și mai înalt și o să întreprindeți mai multe pentru a vă îndeplini visurile.

***

Junior Initiative Leadership Program este organizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului și Sportului în cadrul Programului de Granturi 2016 și cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente