(foto) Capodopere arhitecturale. Zece cele mai ciudate cladiri din lume

collage

Forme și culori bizare caracterizează câteva capodopere arhitehcturale, care stârnesc admirația trecătorilor și atrag mii de turiști anual. Iată, 10 clădiri, construite ciudat care se întâlnesc în marile orașe ale lumii. Cu siguranță le putem numi impresionante, îndrăznețe și incredibile, iar pe creatori, oameni care au sfidat regulile și convenționalul.

Casa de piatră din Portugalia

1

Casa do Penedo, situată în nordul Portugaliei, pare desprinsă din desenele animate cu familia Flintstone. Este un monument arhitectural construit din patru bolovani imenși, iar lucrările au durat doi ani, între 1972 și 1974. Construcția a fost folosită inițial ca și casă de vacanță chiar de către inginerul care a construit-o. Datorită aspectului său unic și a modului în care se integrează în mediul înconjurător, casa a devenit o atracție turistică tot mai populară. Astăzi, Casa de Penedo este muzeu și își merită locul între cele mai ciudate clădiri din lume.

Clădirea dansatoare din Praga

2

Clădirea Dansatoare sau „Fred și Ginger” a fost construită de arhitectul ceh Vlado Milunic, în colaborare cu arhitectul canadiano-american Frank Ghery. A fost proiectată în 1992, iar în 1996 era finalizată. Conceptul excentric al clădirii a dat naștere la numeroase controverse la acea vreme, din cauză că face notă discordantă cu imobilele baroce, gotice și Art Nouveau din împrejurimi. Construcția a fost acceptată abia după ce președintele Vaclav Havel, care a locuit câteva decenii în zonă, a susținut intens proiectul, în speranța că va deveni un centru cultural. Inițial, Gehry a denumit clădirea „Fred și Ginger” după faimoșii dansatori Fred Astaire și Ginger Rogers.

Muzeul de artă contemporană Niteroi din Brazilia

3
Ciudata clădire este situată în Rio de Janeiro și este una dintre emblemele orașului. Construcția, care pare desprinsă din filmele science fiction, are 16 metri înălțime, iar cupola are un diametru de 50 de metri și cuprinde trei etaje. Lucrările de construcție au fost realizate în 1996, iar la baza clădirii se află plaja din Golful Guanabara.

Casa Mila, Barcelona

4

Casa Mila este una dintre capodoperele celebrului arhitect Antoni Gaudi și a fost construită între 1905 și 1907. Datorită aspectului său unic și neconvențional (nu are nicio linie dreaptă), Casa Mila a fost inclusă în 1948 pe lista locurilor din patrimoniul mondial UNESCO.

Casa strâmbă, Polonia

5

Această construcție ciudată se află în localitatea Sopot din Polonia și a fost construită în 2004. Are aproximativ 4.000 de metri pătrați și face parte dintr-un centru comercial. Clădirea pare desprinsă dintr-un desen animat din cauza asimetriilor.

Habitat 67, Montreal, Canada

6

Complexul Habitat 67 arată ca un aranjament bizar de cuburi. Construcția a fost concepută de arhitectul Moshe Safdie pentru lucrarea sa de masterat. Ulterior, a fost construită în 1967 și a servit drept pavilion pentru târgul mondial din același an. Complexul este una dintre cele mai ciudate clădiri din lume și una dintre emblemele arhitecturale ale orașului Montreal.

Waldspirale, Germania

7

Această construcție ciudată este o clădire rezidențială situată în orașul Darmstadt. A fost edificată în anii ’90 și se distinge prin ceva unic: toate cele 1.000 de ferestre ale clădirii au forma lor unică, iar fiecare ușile fiecărui apartament au clanțe diferite.

Casele cubice din Olanda

8

Casele cubice din Rotterdam și Helmond au fost proiectate de Piet Blom. Practic, aceste case sunt niște cuburi plasate în diferite unghiuri pe piloni în formă hexagonală. Astfel, fiecare casă arată ca un copac, iar întregul complex te duce cu gândul la o pădure.

Catedrala din Brasilia

9

Această construcție ciudată este sediul arhidiocezei din Brasilia și a fost realizată în 1970. Se distinge prin structura sa hiperboloidă, construită din 16 coloane de beton de 90 de tone fiecare.

Centrul Național pentru Artele Spectacolului, China

10

Spre deosebire de alte construcții din China, a fost nevoie de șase ani pentru finalizarea Centrului Național pentru Artele Spectacolului din Beijing. Datorită formei sale eliptice, clădirea a fost poreclită Oul Gigant. Ciudata clădire este practic un dom din titan și sticlă, înconjurată de un lac artificial.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente