(foto) Observatorium / Recipes – un proiect inedit de obiecte care promovează tradițiile naționale

collage

În paralel cu expoziția Balul Brazilor, s-a inauguat și proiectul Observatorium / Recipes, la care au colaborat 9 dintre studenții de la AMTAP și UTM care au participat la ediția anterioară a Balului Brazilor de Crăciun. În cadrul acesteia puteți vedea opt lucrări ale studenților moldoveni care se referă la tradițiile vinicole autohtone, și în sens mai larg, care sunt legate de gospodăria tradițională din Moldova.

La invitația studioului de design Malafor și cu susținerea Institutului Adam Miskiewicz din Polonia, aceștia au participat într-un training în Polonia unde au învățat cum să creeze obiecte de design, inspirându-se din gastronomia tradițională a Moldovei.

Oxana Turtureanu, câștigătoarea ediției din 2015 a Balul Brazilor, dar și participanta la atelierul Malfor, sub supravegherea Agatei Kulick-Pomorska și a lui Pawel Pomorska ne-a relatat că timp de șapte zile au lucrat intens pentru ca ideea cu care au venit să se transforme într-un produs. Tânăra ne spune că în cadrul atelierului și-a schimba percepția de a privi lucrurile și design-ul în sine. Oxana a realizat cizme pentru strivirea strugurilor.

Un alt participant al atelierului, Andrei Gramatschii, care a realizat lucrarea „700 de litri de vin”, confirmă cele spuse de Oxana și ne spune că experiența a fost una intensă și frumoasă. „Am învățat cum ar trebui să gândească un designer. Agata și Pavel ne-au demonstrat că se pot realiza obiecte practice, cu bun simț cu unelte simple”.

Agatei Kulick-Pomorska, prezentă la inaugurare și-a exprimat respectul față de studenții moldoveni care au muncit mult timp de șapte zile de atelier și și-au transformat ideea în produse finale.  „Sper că pe viitor să vad unele din produsele realizate de tineri în magazinele din Moldova”, a afirmat Pomorska.

Expoziția poate fi vizitată de astăzi, 24 noiembrie, până pe 11 decembrie pe str. Dosoftei 110 ap. 1-3, Chișinău, orele 10:00-20:00. Ulterior, pentru perioada 11-17 decembrie aceasta va fi mutată la hotelul Radisson Blu (str. Mitropolit Varlaam 77, Chișinău)

Mai jos câteva lucrări expuse la expoziție:

Daniela Poiană „Tacâmuri pentru mâncarea porumbului în știuleți”

img_2959

Serghie Ceban „Carusel Jucărie”

img_2962

Andrei Gramatschi „700 de litri de vin”

img_2965

Oxana Turtureanu „Cizme pentru strivirea strugurilor”

img_2964

Roman Naghirneac „Vin ca apa”

img_2963

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente