Nadejda Gogu este studentă în anul I, la USM, la Facultatea de Sociologie și a vrut mult-mult să împărtășească cu voi experiența sa de la facultate. Poate așa în viitor vom avea sondaje mai calitative și exit-poll-uri veridice.
„Am pornit cu avânt, și tocmai de asta îmi mulțumesc pentru alegerea pe care am făcut-o, o alegere demnă și sper… corectă. Am ales să fac sociologie. Da, poate că aparent este o specialitate care în ultimii ani nu a adunat un număr colosal de studenți, dar totuși eu am ales să vin aici. De ce? În cuvintele de mai jos vă voi spune niște lucruri care pe mine m-au motivat și care sunt sigură că vă vor motiva și pe voi, viitori studenți.
O zi din viața unui sociolog este o zi a descoperirilor și a cunoașterii societății. La sociologie noi înțelegem de ce oamenii fac alegeri politice într-un anumit fel; ne explicăm de ce au loc conflicte între oameni în lume. Aici învățăm cum se formează conștiința colectivă și cum se organizează familia noastră în societatea în care trăim. Studenții învață cum se evaluează un spot publicitar și brand-urile apărute. Tot aici noi încercăm să ne explicăm de ce lucrurile se mișcă într-o direcție și nu în cealaltă. Pentru un sociolog, întrebarea „De ce?”, poate înlocui uneori formula de „Bună ziua”, dar asta e ceva firesc din momentul în care noi devenim de-a lungul anilor pilonii unei societăți”, spune Nadejda.
Iată 14 motive pentru care Nadejda crede că a făcut o alegere bună
#1. În fiecare an de Ziua Profesională a Sociologului, studenții din anul I pregătesc câte o surpriză. Anul acesta surpriza este una dulce. Tortul personalizat cu emblema sociologiei întregește sărbătoarea de astăzi.
#2. Sociologii au oportunitatea de a face practica de an la București.
#3. Studenții de la sociologie merg an de an la centre de cercetare. Aici sunt în vizită la IMAS.
#4. Studenții au mers la Liceul Teoretic Ștefan cel Mare din Capitală și au prezentat o cercetare sociologică cu tema: Consumul de internet în rândul tinerilor.
#5. Studenții de la sociologie au prezentat datele unei cercetări pentru profesorii din Liceul Teoretic Universul, din Chișinău.
#6. În anul 2016, studenții de la sociologie au beneficiat de cărți de specialitate.
#7. Noi promovăm specialitatea noastră în rândul viitorilor studenți la Ziua Ușilor deschise.
#8. Activități organizate de studenți la Ziua Profesională a Sociologului, anul precedent.
#9. În fiecare an, în luna ianuarie, studenții au parte de discuții cu foști absolvenți implicați în diverse proiecte de cercetare. Aceștia împărtășesc din experiența lor în domeniul sociologiei.
#10. Februarie este luna în care studenții de la sociologie realizează comunicări științifice și se implică în mai multe conferințe.
#11. De Crăciun, cei de la sociologie devin Moș Crăciuni pentru familii care au nevoie de susținerea noastră.
#12. În preajma sărbătorilor de iarnă, studenții de la sociologie merg și colindă profesorii. Asta a devenit deja o tradiție.
#13. Sociologii sunt mereu aproape de oameni.
#14. Studenții anului I împreună cu prodecana facultății, Aliona Chira și Anastasia Oceretnîi, conferențiar universitar, șef Departament Sociologie și Asistență Socială.
„Deja de câțiva ani, data de 14 noiembrie este o sărbătoare pentru fiecare sociolog. Astăzi ne aflăm la cea de-a cincea aniversare a Zilei Profesionale a Sociologului, un motiv în plus pentru a aduce mulțumiri profesorilor noștri. Vă mulțumim că reușiti să treziți în noi spiritul civic. Sociologilor le doresc progres în tot ceea ce vor să facă!”, conchide Nadejda.