Astăzi, 13 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova își aleg pentru prima dată în ultimii 20 de ani, președintele țării. Peste 2 milioane 800 de mii de alegători (2.816.377, conform listelor electorale) cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a alege președintele pentru următorul mandat de patru ani. În acest articol vă vom prezenta cele mai importante lucruri despre acest scrutin electoral.
00.00. Igor Dodon ține o conferință de presă privitor la rezultatele preliminare.
23.54. Pe rețelele de socializare, internauții se mobilizează pentru a organiza un protest la CEC. Organizatorii au anunțat ca loc de întâlnire monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, urmând ca la miezul nopții să ajungă la sediul CEC.
22.39. Au fost anunțate rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale. Conform acestora, Igor Dodon deține întâietatea la această oră. Feedbackul internauților nu s-a lăsat așteptat. Astfel, au apărut mesaje emoționante pe rețelele de socializare. Le puteți vedea în știre.
22.13. Urmăriți pe #diez rezultatele preliminare.
22.05. Președinta CEC, Alina Russu: Regretăm situația că mai mulți cetățeni nu au reușit să voteze.
22.01. Conferința CEC de după închiderea secțiilor de votare. Cinci secții de votare din țară și două secții de peste hotare și-au prelungit regimul de lucru datorită prezenței masive a cetățenilor.
21.53. Citește pe #diez povestea tinerei din Moldova care a fost ajutată de prieteni să-și convingă șeful pentru a zbura din Dubai în Doha ca să voteze. Anastasia Gaimana este o tânără din Moldova care lucrează în Dubai, și până în dimineața zilei de duminică, 13 noiembrie, nu știa exact dacă va putea vota. Astfel, șeful ei i-a spus că dacă 50 din prietenii Anastasiei îi vor scrie un mesaj privat cu textul #letanastasiavote, atunci îi va permite să meargă și să voteze.
21.30. Declarațiile Maiei Sandu: „După o campanie murdară, am fost martori astăzi la o zi plină de încălcări și totuși noi nu ne-am lăsat intimidați. Ne-am prezentat la vot într-un număr foarte mare. Le mulțumesc tuturor cetățenilor care și-au făcut datoria civică și care au transmis un semnal clar autorităților”. Detalii în știre.
21.25. La câteva secții de votare din străinătate s-au epuizat buletinele de vot, în ciuda faptului că mulți cetățeni ai Republicii Moldova încă stăteau în rând pentru a vota. La secțiile de votare din Stratford – Marea Britanie, Bologna, Dublin, Barcelona și la secția de votare din incinta Ambasadei Republicii Moldova la București buletinele de vot s-au epuizat. Paradoxal este faptul că în alte țări, precum Suedia, există secții în care au rămas buletine neutilizate. În Stockholm, peste 2.600 de buletine au rămas neutilizate.
21.09. După închiderea secțiilor de votare la ora 21.00, lidera PAS, Maia Sandu, oferă primele declarații. Vedeți VIDEO aici.
21.06. Igor Dodon, candidatul la fotoliul de președinte, face primele declarații imediat după închiderea, în mare parte, a secțiilor de votare. Vedeți VIDEO aici.
21.00. STOP VOT în Republica Moldova! Secțiile de votare din țară au fost închise. Până la această oră s-a înregistrat o prezență la vot de peste 53 %.
20.53. Mai mulți cetățeni protestează în aceste clipe în fața sediului Comisiei Electorale Centrale. Aceștia cer demisia administrației CEC, deoarece în mai multe secții de votare de peste hotare: din Londra, Moscova, Barcelona şi Frankfurt nu au ajuns buletine de vot, iar sute de persoane nu au putut să-și exercite dreptul fundamental de a vota. Detalii în știre.
20.49. Se semnează contestații și la Paris.
20.42. În cel puțin cinci secții de votare deschise în străinătate (Paris, București, Londra, Moscova și Bologna), dar și în două secții din R. Moldova au fost epuizate buletinele de vot. Președinta CEC explică de ce mii de cetățeni nu au putut să-și exercite dreptul la vot.
20.39. Cetăţenii moldoveni stabiliţi cu traiul în Canada s-au mobilizat în număr practic dublu la vot comparativ cu turul întâi de scrutin. Riscă să rămână și ei fără buletine. Detalii în știre.
20.34. Internauții au lansat o petiție prin care cer demisia conducerii Comisiei Electorale Centrale și a Ministerului de Externe pentru neglijarea gravă și îngrădirea dreptului la vot al cetățenilor moldoveni care au vrut să voteze în statele europene. Detalii în știre.
20.20. Cetățenii moldoveni din Londra sunt indignați pentru că nu au reușit să voteze din motiv că s-au epuizat buletinele de vot. Sute de alegători stau în fața secțiilor de votare și scandează: „Vrem să votăm!” Vedeți VIDEO în știre.
20.20. În timp ce întreaga țară își va alege președintele, locuitorii comunei Iserlia, raionul Basarabeasca, își vor alege în același timp și primarul. Astfel, pe 13 noiembrie 2016, va avea loc turul al doilea de scrutin. Totodată, moldovenii care dețin și cetățenia Bulgariei au mers astăzi la vot în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Aceștia au avut de ales între Țețka Țatceva (58 de ani), candidata Partidului conservator aflat la putere, Gerb, și generalul Rumen Radev (53 de ani).
20.03. Până la această oră, observatorii Promo-LEX raportează peste 150 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor și rânduri de alegători în fața a cel puțin 10 secții de votare din afara țării. Detalii în știre.
19.55. Nimeni nu a revendicat cei 500 de euro găsiţi într-o cabină de vot. Detalii în știre.
19.47. Membrul CEC, Sergiu Gurduza, și-a cerut scuze public de la cetățenii care nu au reușit să-și exercite dreptul la vot pe motiv că au fost epuizate buletine de vot, fie au stat în cozi interminabile la secțiile de votare.
19.09. Londra: S-au colectat peste 600 de contestații ale cetățenilor ce nu au putut să-și exprime dreptul la vot. Detalii în știre.
19.04. (foto) Echipa #diez și-a ales președintele! Vă îndemnăm și pe voi să faceți la fel în următoarele ore.
19.00. Prezența la vot de până la ora 19.00.
18.48. Echipa PAS a transmis un comunicat de presă prin care a anunțat că lidera PAS, Maia Sandu, va susține o conferință de presă la ora 19.00. Ulterior, conferința a fost anulată. Detalii aflați aici.
18.45. (foto) Mirele, mireasa și nuntașii au venit să voteze pentru viitorul președinte. Află detalii aici.
18.42. La mai multe secții de votare, buletinele de vot au fost deja epuizate. Deși, autoritățile încearcă să redirecționeze oamenii ce încă nu au votat, către alte secții de votare, există riscul ca mulți alegători să nu reușească să-și exercite dreptul la vot. Dacă și voi aveți o astfel de problemă, puteţi depune o contestaţie la biroul electoral respectiv pe acest motiv. Aceste cereri vor avea greutate în cazul în care se va depune o contestație a rezultatelor. Vedeți AICI un model de cerere.
18.24. Moldovenii din diasporă au ieșit la vot. O participare activă a alegătorilor se atestă în secţiile de votare deschise peste hotare, unde la urne s-au prezentat peste 83 de mii de cetăţeni. Ca şi în primul tur de scrutin, cea mai mare prezenţă peste hotare s-a înregistrat în Italia, România, Rusia şi Franţa. Vedeți AICI care a fost prezența la vot a diasporei la ora 17.00.
18.20. La câteva secții de votare din străinătate se epuizează ultimele buletine de vot. Astfel, la secția de votare din Stratford, Marea Britanie și Bologna buletinele de vot s-au epuizat la ora 15.00. Află detalii aici.
18.01. La secția de votare din cadrul Ambasadei Republicii Moldova în România sau epuizat peste 2.500 de buletine de vot din 3000. Cele 500 rămase sunt în rusă. Votul continuă.
17.56. Mii de oameni stau în rând la secțiile de votare din Londra. Lidera PAS, Maia Sandu, cere demisia ministrului Afacerilor Externe, Andrei Galbur, și a președintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, ca principali responsabili pentru faptul că în secția de votare Stratford s-au terminat buletinele de vot. Află detalii aici.
17.51. Comisia Electorală Centrală informează că la secția de votare nr. 1/336 din Stratford, Londra, Marea Britanie au fost epuizate cele 3.000 de buletine de vot distribuite, cantitatea maximă stabilită de Codul electoral. Află detalii aici.
17.32. (grafic) Cum votează Chișinăul în cel de-al doilea tur! Cel mai activ și cel mai pasiv sector din Capitală. Detalii în știre.
17.15. Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, s-a prezentat duminică la secția de votare, la ora 16.00. Acesta nu a fost însoțit de nimeni. Presa nu a fost informată despre ora la care Marian Lupu urma să voteze. Vezi detalii pe #diez.
17.14. Emoții de nedescris la secțiile de votare de peste hotarele țării. La Londra, în timp ce stau în rând pentru a vota, sute de basarabeni cântă în cor „Bucurați-vă, prietenii”. Vedeți VIDEO pe #diez.
16.44. #diez apreciază munca jurnaliștilor în ziua alegerilor. Vezi în fotografii cât de activă este astăzi, mass-media din Republica Moldova.
16.42. La București oamenii se sprijină reciproc cu ceai și cafea pentru cei care stau în rând să voteze.
16.00. Prezența la vot de până la ora 16.00.
14.44. Alegătorii de la Strasbourg au venit la vot ca la sărbătoare. După exercitarea dreptului constituțional, aceștia au încins o horă în fața secției. Vedeți VIDEO aici.
14.43. Prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc, și-a excitat dreptul la vot. Potrivit acestuia, indiferent de rezultatul votului, Republica Moldova rămâne pe calea europeană. Vedeți mai multe detalii aici.
14.39. Peste 4.800 de alegători care îşi au domiciliul în stânga Nistrului şi-au exercitat dreptul la vot până la ora 13.00. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, în comparaţie cu primul tur, rata de participare este mai mare. Mai multe detalii vedeți pe #diez.
14.23. Vicepreşedintele secţiei de votare din satul Delacău, Anenii Noi, a decedat în seara zilei de sâmbătă, 12 noiembrie. Medicul de familie care a constatat decesul a spus că acesta ar fi survenit în urma unui atac de cord. Vedeți aici detalii.
14.00. Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, și-a exercitat dreptul la vot. Politicianul a declarat că a votat pentru schimbarea în bine și un trai mai bun. Vedeți aici detalii.
13.51. La secțiile de votare de peste hotare continuă să fie cozi. Rânduri s-au format la Londra, Paris, Berlin, Padova, Milano, București și Moscova. Vedeți aici detalii.
13.36. Circumscripția unde s-a înregistrat cea mai înaltă prezență la urne este raionul Rezina (30%), cea mai scăzută fiind în raionul Cantemir (peste 20%). Cei mai mulți alegători au votat în localitatea s. Pocrovca, rn. Dondușeni (63%). Cei mai puțini și-au exercitat dreptul la vot în s. Caracușenii Vechi, rn. Briceni (8 %). Detalii aici.
13.15. Renato Usatîi a votat la Moscova. Tradițional, la fiecare ieșire în public, politicianul este asaltat de mulțimea de fani care doresc să-și facă selfie cu el.
13.00. Prezența la vot de până la ora 13.00. La vot au ieșit peste 800 de mii de votanți. Urmăriți evoluția participării aici.
12.50. Până la această oră, peste 700 de mii de alegători s-au prezentat la urnele de vot. Mulți dintre aceștia au ținut să-și exprime emoțiile pe rețelele de socializare, îndemnându-i și pe ceilalți cetățeni cu drept de vot să-și aleagă președintele.
12.22. Neregulile semnalate de Promo-LEX: Au fost găsiți 500 de euro într-o cabină de vot. Aflați aici detalii.
12.00. Exprimarea votului de către președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.
12.00. Exprimarea votului de către candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu. „Am votat pentru oamenii minunați ai acestei țări. Am votat pentru oamenii care cred în corectitudine și adevăr. Vreau să cred că noi putem. Vă mulțumesc tuturor celor care au luptat în aceste alegeri, care s-au mobilizat”, a declarat Maia Sandu. Aflați detalii aici.
11.44. (foto) Mii de kilometri prin ploaie și ninsoare! Cum își aleg președintele cetățenii de peste hotare.
***
11.40. Nereguli plasate pe Facebook! Primesc câte 300 de lei și li se fotografiază ștampila de pe fișa de însoțire. Aflați detalii aici.
***
11.27. Cetățenii moldoveni din străinătate votează. Cozi la vot în Londra, Padova, Milano și Moscova. După ce, la aceste alegeri a fost mărit numărul de buletine de vot, moldovenii din diasporă au început să se prezinte la vot în număr mare, pentru a se asigura că reușesc să își exercite dreptul constituțional. Detalii vedeți aici.
***
11.22. Observatorul PAS de la secția de votare din comuna Step-Soci din raionul Orhei, Nicolae Vulpe, susține că a fost bătut de primarul localității, din partea PD. Potrivit sursei, primarul a fost indignat atunci când i s-a făcut observație că transportă alegătorii la secția de votare cu microbuzul.
***
11.11. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și-a exercitat dreptul la vot. Acesta a menționat că a fost o campanie electorală epuizantă, dar și costisitoare pentru bugetul țării. Detalii aflați aici.
***
11.00. Până la această oră, au votat peste 430 de mii de cetățeni. Numărul alegătorilor care și-au exercitat dreptul la vot este aproape dublu față de ora 10.00. În continuare, cea mai activă categorie de vârstă este 56-70 de ani.
***
10.17. Echipa #diez este în căutare de momente curioase din toate secțiile de votare. Anunțați-ne dacă ați surprins un astfel de moment.
10.00. Prezența la vot până la ora 10:00. Diaspora a votat în număr de 9.883 de cetățeni. Moldovenii din Rusia, Italia și România sunt cei mai activi. Detalii pe #diez.
09.53. Exprimarea votului de către fostul președinte al României, Traian Băsescu. Proaspăt cetățean al Republicii Moldova, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a votat pentru președintele Republicii Moldova! Cetățenii prezenți la secția de votare scandau: „Basarabia e România!” Citește mai mult aici.
09.33. Exprimarea votului de către președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Cu o întârziere de aproximativ o oră față de ora programată, președintele a refuzat din nou să ofere anumite declarații, spunând că va organiza o conferință de presă în care va răspunde la anumite întrebări. Fiind chestionat asupra motivului întârzierii, Timofti a răspuns că nu a întârziat și că ar fi avut timp să vină până la închiderea secțiilor de votare.
***
09.30. Exprimarea votului de către candidatul la funcția de președinte, Igor Dodon.
Candidatul la prezidențiale, Igor Dodon, și-a exercitat dreptul la vot. Politicianul s-a prezentat la urne alături de familia sa. Detalii aici.
***
09.17. Comisia Electorală Centrală a dispus retipărirea buletinelor de vot pentru două secții de votare din Republica Portugheză. Această necesitate a apărut datorită faptului că bagajul pentru două din cele patru secții de votare a fost calificat pierdut de către compania avia transportatoare. Detalii aici.
***
09.15. Peste 130 de mii de cetățeni și-au exprimat deja dreptul la vot. Cea mai activă categorie de vârstă este 56-70 de ani.
***
8.54 Diaspora se pregătește de vot! Diaspora moldovenească dă dovadă de unitate și de o mobilizare fără precedent în istoria țării noastre. Mii de moldoveni anunță că vor participa la cel de-al doilea scrutin și sunt gata să parcurgă mii de kilometri pentru a-și vota viitorul președinte. Mai multe detalii găsești în acest articol emoționant.
***
8.43 În timp ce întreaga țară își va alege președintele, locuitorii comunei Iserlia, raionul Basarabeasca, își vor alege și primarul, informează Comisia Electorală Centrală. Detalii aici.
***
8.42 Întru asigurarea condiţiilor de păstrare a materialelor electorale, menţinerea ordinii publice la secțiile de votare, în ziua alegerilor vor fi implicați 4.000 de angajați ai Poliției care vor fixa şi documenta cazurile de încălcare a legislaţiei electorale. Detalii aici.
***
8.39 Reamintim că, elevii şi studenţii moldoveni din România, cu vârsta de peste 18 ani, care își vor exercita dreptul de vot la alegerile din Republica Moldova în secții electorale din țara vecină, beneficiază de bilet de tren dus-întors gratuit. Detalii aici.
***
8.14 Diaspora Votează! În străinătate vor fi deschise 100 de secții de votare, la care cetățenii Republicii Moldova își vor putea exercita dreptul la vot. Adresele acestora le găsiți în acest material.
***
8.12 În prima oră de la deschiderea secțiilor, au votat peste 40.000 de alegători, ceea ce reprezintă 1,42%. Mai multe detalii despre mersul votării găsești aici.
***
8.00 Briefingul Comisiei Electorale Centrale – situația până la ora 8.00
***
8.00 Alegeri Prezidențiale 2016: Exprimarea votului de către prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip.
***
7.40 Iată când și unde vor vota candidații care țintesc fotoliul prezidențial de la Chișinău, dar și cei mai importanți demnitari și politicieni. Toată informația o găsești aici.
***
7.00 Procesul de vot la alegerile președintelui Republicii Moldova a început în Japonia şi se va încheia în Statele Unite ale Americii. Peste tot în lume secţiile de votare sunt deschise în intervalul de timp 07.00-21.00, dar diferenţa o face fusul orar.
Moldovenii din Japonia au mers primii la vot, la singura secţie de votare deschisă la Tokyo. Procesul de vot a început când în Moldova a fost miezul nopţii, iar o oră mai târziu s-a deschis şi secţia de votare din Beijing, China. Primul moldovean care a votat la aceste alegeri este interpretul Gheorghe Țopa. Detalii aici.
***
6.50 Comisia Electorală Centrală (CEC) anunţă că sâmbătă, 12 noiembrie 2016, ora 20.00, la Tipografia Centrală a avut loc lichidarea matriţelor utilizate la confecționarea buletinelor de vot şi nimicirea buletinelor rebut. Detalii aici.