(foto) Frumoase și pline de istorie. Cinci uși faimoase din întreaga lume

doors

Pentru cei mai mulți dintre noi, cele mai importante sunt ușile de la propriile noastre case. Nu permit căldurii să iasă și nici vântului să pătrundă și pun o barieră între noi și oamenii nepoftiți. Cu toate acestea, ușile sunt importante la nivel mondial prin ceea ce reprezintă. Sunt simboluri de credință, ascund o istorie de întregi generații sau sunt reprezentative pentru culturi întregi.

Mai jos este o listă cu 5 uși istorice cunoscute în întreaga lume, aflate printre cele mai renumite și care sunt un simbol pentru societățile în care se află:

 

#1. Ușa numărul 10 de pe Downing Street

usa1

Situată la numărul 10 pe Downing Street, ușa de intrare în sediul Guvernului britanic și a clădirii în care locuiește primul-ministru al Angliei este una dintre cele mai cunoscute. Este o ușă neagră în totalitate cu stâlpi albi împrejur iar în partea centrală se află un număr 10 alb. Ușa există din 1772, dar a fost îmbunătățită în 1991 cu oțel rezistent la explozii.

#2. Ușile Baptisierului din Florența

usa2

Baptisierul din Florența, una dintre cele mai vechi clădiri din oraș, a fost construit între anii 1059 și 1128. Cele două porți mari din bronz ale sale au fost numite de Michelangelo Porțile Paradisului.

Ușile din sud au fost realizate de Andrea Pisano în 1329. Localizate inițial pe latura estică a Baptisierului, au fost transferate pe latura sudică în 1452. Pe uși sunt în total 28 de panouri, pe primele 20 este descrisă viața Sfântului Ioan Botezătorului, în timp ce pe restul de opt sunt reprezentate cele opt virtuți.

#3. Ușa Sfântă de la Bazilica Sfântul Petru

usa3

Proiectată de Michelangelo și Bramante, Bazilica Sf. Petru este unul dintre locurile sfinte în credința catolică. Este, de asemenea, locul de odihnă al Sfântului Petru și una dintre cele mai mari biserici din lume.

Intrarea din cel mai nordic punct este cunoscut sub numele de Ușa Sfântă. Poarta poate fi deschisă doar de Papa în Anul Sfânt, celebrat o dată la 25 de ani (următorul va fi în 2025). Ușa reprezintă părăsirea acestei vieți în prezența lui Dumnezeu.

#4. Intrarea de la Westminster Abbey

usa4

Westminster Abbey este una dintre cele mai cunoscute clădiri din Marea Britanie. Este locul unde se desfășoară cel mai des încoronările și înmormântările monarhilor britanici. Iar din anul 1100, aici s-au desfășurat 16 nunți regale. Iar intrarea de la Westminster Abbey are o istorie interesantă.

În secolul al XIX-lea, oamenii au observat rămășițe ascunse în ușă. Iar o legendă a început să circule conform căreia acolo s-ar afla rămășițe umane. Se crede că în urmă cu sute de ani, pielea unui condamnat ar fi fost jupuită și bătută în cuie pe ușă pentru a avertiza infractorii. Oamenii de știință spun însă că legenda nu este reală, iar urmele de piele provin, de fapt, de la un animal.

#5. Intrarea la Castelul de Coral

usa5

Castelul de Coral este situat în Florida și a fost construit de un imigrant leton numit Edward Leedskalnin. Cum a reușit bărbatul excentric de 1,50 metri și 50 de kilograme să mute de unul singur coralul de 500 de kilograme rămâne și acum un mister. Iar ușa ascunde propriul mister.

Ușa de la Castelul de Coral este o bucată mare de coral de nouă tone și nimeni nu știe cum a ajuns acolo. Iar modul său de deschidere este și mai ciudat. La cea mai blândă împingere cu un singur deget, ușa de coral se deschide.

Ușile pe lângă care trecem ascund istorii extrem de interesante și au un important impact social. Însă cum istoria se schimbă constant, nu se știe niciodată ce uși vor deveni faimoase în întreaga lume.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente