Cetățenii cer impozitarea Bisericii Ortodoxe implicată activ în politică

Foto:travel withpedro.com

Cetățenii Republicii Moldova, organizaţii şi persoane active în domeniul protecţiei drepturilor omului, și-au exprimat profunda indignare faţă de declarațiile publice ale Mitropolitului Vladimir, Eparhului Marchel, protoireilor Roman Pintilii, Ioan Grigoraș și altor din cadrul Mitropoliei Moldovei, care în mod public și sistematic se implică activ în viața politică din Republica Moldova.

Cetățenii au inițiat o petiție online după ce mai multe fețe bisericești s-au implicat în agitația electorală desfășurată în favoarea candidatului Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon prin acțiuni evidente de favorizare și susținere activă din numele Mitropoliei Moldovei.

„Condamnăm faptul implicării Mitropoliei în politică, dar și discursurile pline de ură și instigare la dezbinare și ură socială prin intermediul cărora își arată susținerea. Condamnăm afirmațiile acestora, pline de exprimări misogine, sexiste, homofobe și discriminatorii.

Invocăm prevederile Legii Nr. 125 din 05.2007 privind libertatea de conştiinţă, de gândire şi de religie care stipulează în art. 15 alin (2) că ”Cultele religioase şi părţile lor componente se vor abţine de la exprimarea sau manifestarea publică a preferinţelor lor politice sau favorizarea vreunui partid politic ori a vreunei organizaţii social-politice.”, motiv din care Biserica Ortodoxă, în special, este scutită de plata impozitelor la bugetul de stat și local, reamintind prevederile Art. 52 lit. e din Codul Fiscal al Republicii Moldova, considerăm ilegal comportamentul acestor funcționari din organelor de conducere, liderilor Bisericii Ortodoxe, iar situația impune schimbarea politicii fiscale față de ultima”, se menționează în textul petiției.

Cetățenii consideră că implicarea deschisă în viața politică de către Biserica Ortodoxă este intolerabilă. Iar odată ce această instituție încalcă legea în mod vădit, Statul urmează să aplice pîrghiile legale prevăzute pentru a trata acest cult religios în același mod ca pe oricare alt agent economic, care activează, realizează venituri și nu achită impozitele și taxele obligatorii lezînd drepturile persoanelor față de care comite ilegalități.

Până la momentul dat, petiția a fost semnată de 7.400 de persoane.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente