CEC: Nu pot fi deschise secţii de votare suplimentare peste hotare

14581434_10154591412357980_4784049082045640849_n
Foto:Stefan Miron

Secţii de votare suplimentare pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale nu pot fi deschise, nici în Federaţia Rusă, nici în altă parte. În conformitate cu prevederile legislaţiei electorale, turul doi de scrutin se organizează şi se desfăşoară în aceleaşi condiţii ca şi turul întâi – cu aceleaşi consilii şi birouri electorale, în baza aceloraşi liste electorale.

Astfel a comentat pentru IPN, Rodica Sârbu, comunicatoarea Comisiei Electorale Centrale, solicitarea socialiştilor ca în Federaţia Rusă să fie deschise 159 de secţii de votare.

În context, Rodica Sârbu, a menţionat la primul tur buletine de vot peste hotare au ajuns, ba chiar au rămas. O situaţie mai complicată s-a atestat la Londra, unde au fost deschise două secţii de votare, iar la una s-au prezentat mai mulţi alegători. Pentru ca toţi doritorii să poată vota, membrii biroului i-au redirecţionat spre cealaltă secţie de votare. La prima au votat 2998 de cetăţeni, iar la a doua – 1010.

Cât ţine de solicitarea candidatei Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, ca studenţii şi elevii să poată vota la locul unde îşi fac studiile, semnând o declaraţie pe proprie răspundere împotriva votului multiplu, Rodica Sârbu a menţionat că la alegerile prezidenţiale se aplică regula generală: votezi acolo unde ai domiciliul/reşedinţa; sau îţi declari noul loc de şedere cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor; sau votezi în baza certificatului cu drept de vot pe care îl obţii până în ziua alegerilor de la biroul electoral din localitatea unde ai domiciliul. Comunicatoarea subliniază că modificarea legislaţiei ţine de Parlament, iar CEC nu-şi poate atribui competenţele legiuitorului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente