(video) Neapărat trebuie să ajungi! Programul Zilelor Filmului Polonez și Filmului Coreean la Chișinău

14713529_10153831658416433_4353953586837404448_n

Cele mai interesante filme poloneze, premiate în ultimele luni în Polonia și în lume și două filme care se bucură de popularitatea în Coreea, vor fi proiectate la Chișinău în cadrul Festivalului Filmelor Coreene și festivalului CinePOLSKA. Proiecțiile vor avea loc la cinematograful Odeon, în perioada 4-9 noiembrie, iar intrarea va fi gratuită.

Filmele prezentate anul acesta la ediția a 12-a CinePOLSKA au fost apreciate de juriile multor festivaluri și de către criticii de film și, ceea ce este cel mai important, au atras în sălile cinematografelor poloneze și europene numeroși spectatori. Motto-ul festivalului din acest an este „Istorii din prezent”.

Toate proiecțiile încep la ora 19.00, iar intrarea este liberă. Toate filmele au subtitrare în limba română.

 

4.11.2016, ora 19.00 – „Excentricii. Pe partea însorită a străzii”, regizat de Janusz Majewski, unul dintre decanii de vârstă ai cinematografiei poloneze. Povestea spusă cu grație despre niște muzicieni care luptă pentru libertatea lor spirituală în vremurile întunecate ale stalinismului este, în același timp, un imn adus jazz-ului și pionierilor acestuia. Înainte de prima proiecție din cadrul festivalului, pe spectatori îi va aștepta la intrare și o surpriză dulce, strâns legată de Polonia.

 

5.11.2016, ora 19.00 – „Trupul”,  filmul Małgorzatei Szumowska, distins, printre altele, cu Ursul de Argint pentru regie la Berlinală. Aparent o simplă istorie de familie, el devine în mâinile tinerei regizoare o discuție emoționantă despre spiritualitate, despre viața de după moarte și raportarea noastră față de propriul corp.

 

6.11.2016, ora 19.00 –  „Vaci mai sunt fetele mele”, este povestea tragi-comică a două surori, Marta și Kasia, care, în contextul unor grele încercări pentru familie, își schimbă total atitudinea față de ele însele. Deși filmul vorbește despre momente tragice pentru orice familie, regizoarea a evitat banalitatea unui serial TV, reușind să facă spectatorii să râdă foarte des în timp ce urmăresc filmul și să iasă din cinematograf într-o stare de bună dispoziție, gândindu-se însă la ceea ce este cu adevărat important în viață. Distribuția actoricească de prim rang face ca povestea să fie vizionată cu mare plăcere. Filmul a primit premiul publicului la numeroase festivaluri, cel mai recent la Festivalul „Ceau, Cinema!” din Timișoara.

 

7.11.2016, ora 19.00 –  „Înstrăinare”, de Dariusz Gajewski, film care abordează o problemă foarte bine cunoscută în țările Europei de Est – neputința emigranților în fața instituțiilor internaționale și a procedurilor insensibile. Bazată pe fapte reale, istoria părinților polonezi care luptă în Suedia pentru copilul lor, luat de asistența socială, ține spectatorul în tensiune până la finalul filmului.

 

8.11.2016, ora 19.00 – „Anatomia răului”, thriller-ul lui Jacek Bromski, un creator cu o bogată experiență, este o capodoperă a filmului de gen și va fi prezentat în penultima zi a festivalului, marți, 8 noiembrie. Secretele, conspirațiile și răul atotcuprinzător reprezintă fundalul pentru alegerile avându-și originea în tragedia greacă, dar și o propunere extrem de tentantă pentru iubitorii filmelor „noir”.

 

9.11.2016, ora 19.00 – „Statele unite ale iubirii”, al tânărului regizor Tomasz Wasilewski. Povestea a patru femei, aparent fericite, și a complicatelor lor povești de dragoste îi ridică spectatorului semne de întrebare, dar fără răspunsuri clare. Wasilewski a fost premiat pentru acest film cu Ursul de Argint pentru scenariu la Berlinala din acest an.

 

Cu ocazia aniversării celor 24 de ani de la stabilirea relațiilor moldo-coreene și celebrarea celor 8 ani de activitate a Centrului de Cultură și Limbă Coreeană ”Se Jong”, la cinematograful Odeon vor fi proiectate și două filme coreene în cadrul Festivalului de Film Coreean.

 

5.11.2016, ora 10.00 – „The Fatal Encounter”,  este un film a cărui faimă a făcut înconjurul lumii în momentul în care s-a anunțat atribuirea rolului principal starului Hyun Bin. Această producție istorică realistă are la bază tentativa reala de asasinare a regelui Jeong-jo, pe fondul luptei pentru putere între cele doua fracțiuni ale vremii, Noron și Soron, în primul an de domnie – 1777.

 

6.11.2016, ora 10.00 – „My love, my bride”, versiunea romantică a unei comedii din 1990.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente