Europa pentru Moldova: Elevii de la Școala de Arte din satul Varnița au toate condițiile pentru a-și dezvolta talentul

dinububulici-photo-2938

Dacă până acum elevii talentați din Varnița erau nevoiți să meargă până la Bender pentru a face studii în domeniul artelor, acum aceștia au toate condițiile pentru a-și dezvolta creativitatea și talentul.

Acum satul Varnița se poate lăuda cu o Școală de Arte adaptată necesităților  specifice unei instituții de învățământ cu profil artistic, la care studiază aproximativ 80 de elevi din cartierul Nordic al orașului Bender. Inițiativa de a crea această școală i-a aparținut primarului din satul Varnița, Alexandr Nichitenco: „Atunci când mergeau la Bender, copiii deseori aveau probleme cu transportul așa că am hotărât să deschidem o școală de arte și în Varnița. Atunci am organizat orele în cadrul Casei de Cultură și eram mândru de acest pas. Cu timpul însă era nevoie de un spațiu mai mare pentru că erau și mai mulți elevi, așa că am transformat Centrul Medical în Școala de Arte pe care am inaugurat-o recent”.

dinububulici-photo-2910

Evenimentul de deschidere a avut loc la 22 septembrie, anul curent, în prezența ministrului Culturii Monica Babuc, a primarului din satul Varnița, Alexandr Nichitenco, a șefului secției cultură din Anenii Noi, Vasile Moroşanu, alături de pedagogii instituției, elevi, părinți și localnici.

Edificiul Școlii de Arte a fost reparat integral, așa încât acesta să ofere toate codițiile necesare pentru un studiu de calitate. Reparațiile au durat aproape un an, timp în care interiorul edificiului a fost renovat de la zero, iar pentru mobilierul școlii au fost investiți circa 100.000 de lei. Spațiul din jurul școlii a fost amenajat și el, astfel încât elevii să fie inspirați oriunde nu s-ar afla. Dacă la început școala era frecventată doar de 20 de elevi, acum aceasta numără aproximativ 80 de copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 ani, iar în acest an școala se va mândri și cu prima promoție de absolvenți.

dinububulici-photo-2920

Odată înscriși la această școală, copiii pot opta pentru: acordeon, chitară, trompetă, pian, vioară, la care se mai adaugă solfegiul, corul și dansurile clasice, moderne și populare.

„Ne mândrim cu 11 profesori care îi învață pe copii. Toți profesorii au studii superioare în domeniu și vin din Bender și din Tiraspol pentru a le preda copiilor. De când școala a fost renovată aceștia sunt foarte entuziasmați de a lucra într-o atmosferă creativă pentru că în sfârșit au toate condițiile pentru a munci la maximum. Și copiii au început să manifeste mai mult interes pentru studii. Atunci când frecventau orele la Casa de Cultură veneau cu o atitudine mai lejeră, acum însă sunt mult mai serioși”, a menționat Olga Cebotari, directoarea Școlii de Arte.

dinububulici-photo-2896

Copiii frecventează școala în mediu de 6 ori pe săptămână, iar majoritatea dintre aceștia sunt pasionați de chitară. Anul trecut, un acordeonist, un trompetist și elevii ce frecventează dansul popular, au participat la un Concurs Republican în care au fost implicate 110 școli de artă din toată țara. Deși au participat pentru prima dată la un astfel de concurs, elevii Școlii de Artă din Varnița s-au întors acasă cu locul III, aceasta fiind prima victorie cu care se mândresc.

„Una dintre cele mai mari bucurii a fost atunci când la 14 octombrie, de Hramul Satului, copiii au organizat un concert care a durat o oră și jumătate. Nici nu a mai trebuit să invităm artiști din țară pentru că ei ne-au oferit un spectacol inedit. Când trec seara pe lângă școală și văd că e lumina aprinsă îmi dau seama că acești copii sunt pasionați de ceea ce fac și atunci mă simt satisfăcut de realizările nostre”, susține primarul din satul Varnița.

dinububulici-photo-2916

dinububulici-photo-2931

dinububulici-photo-2928

dinububulici-photo-2927

dinububulici-photo-2926

dinububulici-photo-2924

dinububulici-photo-2923

dinububulici-photo-2915

dinububulici-photo-2914

dinububulici-photo-2941

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente