Ambasador al bibliotecii: Natalia Junghietu despre cum să răsfoiești sufletul și să descoperi trecutul

1

Natalia Junghietu, este redactor la ziarul regional „Expresul”. Are o experiență în jurnalism de aproape nouă ani. În copilărie a avut multe vise, dorea să devină și profesoară, și stewardesă, și scriitoare, și dansatoare, și traducătoare. Însă viața a făcut-o jurnalistă.

Acum, conștientizează că în urmă cu 11 ani, când a ales facultatea de jurnalism am făcut cea mai bună alegere. Jurnalismul este pentru ea nu doar o profesie, dar și o pasiune, o vocație. În fiecare zi practic descoperă oameni și lucruri noi.  Fiind un ambasador al bibliotecilor din Republica Moldova,  în interviul de mai jos, Natalia a fost provocată să ne împărtășească mai multe gânduri despre lectură și despre cărți.

Din experienţa Dumneavoastră, consideraţi că dragostea faţă de lectură este direct proporţională cu succesul? De ce?

– Da, pot să afirm cu certitudine că doar atunci când ești o persoană bine informată poți ajunge la culmile succesului. Nu în zadar se spune: „Un om informat este un om înarmat.” Cartea, și nu doar, îți deschide noi orizonturi, îți deschide calea spre un viitor mai bun.

Având o carieră de succes, care în opinia Dumneavoastră este cartea ce v-a marcat cel mai mult în viaţă?

– Fiecare carte m-a marcat în felul ei. Îmi plac, ador cărțile în care rolul principal îl joacă o femeie puternică, stăpână pe sine. Astfel, încerc să mă asociez cu ea sau chiar să compar faptele mele cu ale ei. La nebunie mi-a plăcut Tema pentru acasă de Nicolae Dabija, care mi-a răscolit sufletul în profunzime.

În contextul schimbărilor care are loc în societate, cât de important este rolul bibliotecii în comunitate şi care ar fi acesta?

– Rolul bibliotecii într-o comunitate este vital, aș spune. Biblioteca este principala instituţie ce oferă servicii de informare, dar şi de documentare, contribuind astfel la dezvoltarea personală a utilizatorilor. Acest fapt asigură accesul cititorilor într-o lume a cunoașterii, dar și a autocunoașterii.

– Ce părere aveți față de afirmația : cărţile electronice le vor înlocui pe cele tradiţionale?

– Probabil că peste ani cărțile electronice își vor face loc nu doar în bibliotecile personale, dar și în cele comunitare. Însă, o carte ținută în mână va rămâne ca un talisman al omului cult, inteligent și înțelept. Iar înțeleptul nu va permite niciodată ca acest talisman, pur și simplu, să dispară.

Ce servicii bazate pe tehnologiile noi aţi dori să fie implementate în biblioteci?

– La acest capitol aș putea scrie multe: cum bibliotecile în ziua de astăzi sînt în continuă dezvoltare, cum un serviciu interesant din punctul meu de vedere ar fi „Chat cu…” sau „Video-chat cu…” (cu o anumită persoană din diverse domenii aflate peste hotarele republicii). Un alt serviciu ar fi informarea celor mai activi cititori pe e-mail despre cele mai noi cărți apărute în bibliotecă, cu o mică prezentare… De ce nu?

            – Vă amintiţi vreo istorie, experienţă deosebită legată de bibliotecă?

– Cînd eram elevă mă duceam la biblioteca școlii de două ori pe zi: dimineața și după ore. Dimineața îmi luam o carte, timp de jumate de zi, cît durau orele, o citeam și după ore mă duceam iarăși la bibliotecă să o schimb. De fiecare dată bibliotecara mă alunga acasă, invocînd că o mint că am citit cartea. De multe ori eram obligată să povestesc conținutul cărții ca să se încreadă că într-adevăr am citit-o.

Cum vedeţi viitorul bibliotecilor peste 100 de ani?

– Cel mai mare şi cel mai principal centru de multiculturalizare.

            – Vă rugăm să veniți cu un mesaj ce ar putea să motiveze generaţia tânără să citească?

– Răsfoiește sufletul și îți vei vedea trecutul, răsfoiește o carte și îți vei prezice viitorul. Citește, doar așa vei fi înțeles și-i vei înțelege și pe alții. Fii inteligent!

Acest interviu este parte a proiectului „În obiectiv – bibliotecile” susținut de Programul Novateca și IREX Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente