Șapte studente de la UTM vor studia timp de un an Designul vestimentar la o universitate italiană

14718706_880393482061590_6109080244650918146_n
Foto:Facebook/UTM Students in Como

Se visează designeri de mici, iar primele experimente au fost făcute, desigur, pe păpușile de acasă. Au crescut, și și-au făcut speranțe mari odată ce au început să studieze la Facultatea Industrie Ușoară, la UTM. Cristina Glinca, Cristina Postolachi, Mihaela Botnari, Lilia Ababii, Ecaterina Caraman, Victoria Boșca și Natalia Harea sunt studentele din Republica Moldova ce și-au luat zborul spre Milano, acolo unde vor continua să studieze Designul vestimentar, pentru un an de zile, la Fine Art Academy of Como.

Acest schimb de experiență a fost posibil cu suportul oferit de Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, care este la etapa de elaborare a unei abordări  complexe privind susținerea dezvoltării industriilor creative și susține dezvoltarea forței de muncă din aceste industrii. Republica Moldova s-a poziționat mult timp ca prestator de servicii „în loan” în cadrul industriei ușoare. Întrucât această abordare nu este cea mai avantajoasă, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova este cel care a impulsionat dezvoltarea industriei ușoare în direcția creării mărcii/brandurilor proprii, motiv pentru care susține și Universitatea Tehnică din Moldova să stabilească relații de parteneriat cu universități de renume în domeniul industriei modei în Italia, printre care și Fine Art Academy of Como.

14793873_10154361941013429_1670109896_n

 

Viorel Bostan, rectorul UTM: „Acest început de colaborare cu Universitatea Fine Art Academy of Como este de bun augur și va spori interesul studenților din Republica Moldova față de industria modei și industriile creative. Schimbul de experiență și cunoștine cu alte instituții educaționale este extrem de important și benefic, întrucât astfel vom crește calitatea studiilor în domeniu, iar UTM va avea o imagine mai bună. Mai mult, tinerii specialiști vor deveni o forță de muncă calificată, iar sectorul industriei usoare din RM va deveni unul competitiv.”

 

14794188_10154361939888429_1634397928_n

 

Doina Nistor, director, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova:  „Capitalul uman este fundamental pentru economie și totodată reprezintă una din cele mai mari probleme ale întreprinderilor din țară din orice domeniu. Suportul acordat instituțiilor de învățământ pentru formarea profesională de calitate va avea un impact important asupra industriei ușoare. Acest schimb de experiență va contribui la educarea unor specialiști de nouă generație, creativi și inovativi, fapt care va impulsiona dezvoltarea acestei industrii de o importanta economica si sociala majora pentru Republica Moldova.”

Cele șapte tinere au  început studiile în luna octombrie 2016. Cursurile se vor ține în limba engleză, iar atelierele de lucru – în italiană. Am reușit să le prindem cu câteva ore înainte de decolare, chiar în momentul în care-și luau rămas bun de la familii și prieteni, fiind vădit emoționate de oportunitatea ce le aștepta la două mii de kilometri distanță.

dinububulici-photo-6698

cristina-glinca

 

Cristina Glinca, anul II: Scopul meu principal este de a căpăta experiență, de a obține rezultate bune și de a aduce ceva nou în țară, la întoarcere. La specialitatea pe care o urmez este important să fii bun în ceea ce faci, este important să ai experiență și calificare. Mă aștept să obțin rezultate bune care să-mi permită să am un serviciu demn. E adevărat că acest domeniu este popular în Moldova, dar este important să aduci ceva nou, caracteristic personalității tale, ceva ce nu s-a repetat și ar putea să stârnească interes. Am deja un proiect lansat, un costum de dame realizat în primul an de studii, un prim succes ce m-a ambiționat să-mi doresc mai mult.

 

mihaela-botnari

 

Mihaela Botnari, anul II: Inițial nu m-am gândit că o să ajung la design vestimentar, dar acum îmi place foarte mult ceea ce fac. E exact cum se spune: „Pofta vine mâncând”. Milano este capitala modei, și sunt, desigur, nerăbdătoare să cunosc ceva nou, să văd ce va fi acolo. Deocamdată sunt în căutarea unui stil ce m-ar defini și cred că acest program mă va ajuta să-l găsesc, dar și să mă perfecționez.

 

 

 

cristina-postolachiCristina Postolachi, anul II: Am început să cos de la 13 ani și de atunci știam că ăsta e visul meu. Am prezentat deja câteva colecții create de mine. În comparație cu ceea ce fac acum la universitate, când eram mai mică, creativitatea era fără limite. Acum, o prioritate e calitatea croielii și a lucrului în ansamblu. Îmi place să lucrez la uniforme, am cusut până acum uniforme școlare, iar de curând am creat designul pentru uniformele angajaților ai două companii. În designul acestor ținute, pun accent pe comoditate și practicitate. Îmi mai place să văd multifuncționalitatea în haine, astfel încât acestea să poată arăta altfel de fiecare dată. A fost visul meu să văd cum se predă moda în „țara modei”, motiv pentru care sunt foarte fericită că programul de mobilitate mă ajută să trăiesc această experiență.

dinububulici-photo-6702

 

lilia-ababii

 

 

Lilia Ababii, anul III: Eu am făcut și colegiu și am deja și o colecție, în care se îmbină elemente clasice cu ornamente în stil baroc. De la Milano, aștept o varietate de studii mai mare, să obțin ceea ce poate nu reușeam să obțin aici, în Moldova. Curiozitatea pe care mă aștept să o satisfac acolo este designul textilelor, ceva diferit față de ce se face la noi.

 

 

victoria

 

Victoria Boșca, anul II: Pasiunea pentru cusutul hainelor a apărut încă din copilărie, încă de când confecționam haine pentru păpuși. Îmi amintesc că scoteam paietele de pe hainele mamei și le coseam la micile mele experimente. Între timp, am crescut și voiam ceva mai serios. Atunci când trebuia să aleg specialitatea la universitate, am dat preferință designului vestimentar. Sunt mulțumită, pentru că orele la universitate sunt mereu o noutate pentru mine. Acum, sunt foarte bucuroasă că am această posibilitate unică de a merge la studii în Italia, motiv pentru care sunt foarte entuziasmată și nu am răbdare să mă las inspirată de tot ce voi întâlni acolo.

dinububulici-photo-6706

 

ecaterina-caraiman

 

 

Ecaterina Caraman, anul III: Plec în Italia pentru a aduna mai multe idei și a-mi lansa propria colecție la întoarcere, de ce nu?!  Am trăit acolo jumătate de an și mi-a plăcut foarte mult. E un mediu inspirațional, iar stilul oamenilor este atât de relaxat, simplu, dar cu gust. Sper că atunci când voi veni din Italia voi avea o viziune clară despre ceea ce vreau să fac în cariera mea.

 

 

natalia

 

Natalia Harea, anul II: Mă simt excepțional în legătură cu această oportunitate, iar așteptările pe care le am sunt foarte mari. O să fie greu, cu siguranță, mai ales din perspectiva că totul va fi nou și vom avea nevoie de o perioadă de acomodare. Sunt o fire artistică de mică, am urmat Școala de pictură timp de cinci ani. Îmi doresc să-mi dezvolt o afacere în acest domeniu și cred că aș aborda stilul clasic în creațiile mele.

 

 

Le puteți urmări activitatea și pe pagina de Facebook creată special – UTM students in Como.

Schimbul de studenți realizat de UTM are ca scop sporirea calității formării profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ pentru ca forța de muncă formată să răspundă necesităților economiei naționale și să dețină competențe relevante.

În afara acestui program, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova va susține reprezentanții companiilor din industrie ușoară să acceseze instruiri de scurtă durată pentru a ține pasul cu cele mai moderne tendințe globale în domeniu.

Taguri: #USAID Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente