Daniela Efros, Amdaris: Discursul meu la „Women in ICT” va inspira curaj

dsc_0388

Daniela Efros a știut dintotdeauna că viața ei se va intersecta cu IT-ul.  Încă din liceu îi plăcea foarte mult matematica, motiv pentru care decizia de a studia Calculatoare la universitate, a fost logică, spune ea. Ulterior, au urmat aproape 10 ani de lucru în programare, iar acum este Head of Quality and Standards la compania internațională de IT – Amdaris. La „Women in ICT” vine să încurajeze femeile să-și găsească și apoi să-și urmeze talentul, să lucreze pentru a-l dezvolta și să progreseze în domeniile în care sunt, într-adevăr, bune.

Faptul că a fost determinată încă din facultate să urmeze o carieră în IT nu este ceva „wow”, ne-a spus Daniela, întrucât toate colegele ei erau la fel de hotărâte să dezvolte în muncă ceea ce au învățat la facultate, lucru care s-a și întâmplat ulterior. În primii șapte ani după studii a lucrat programatoare în departamentul IT al unei companii de telecomunicații, iar în ultimul an a ajuns să conducă și o echipă. Cu toate acestea, știa că pentru a crește mai mult trebuia să se alăture unui mediu specializat în exclusivitate pe dezvoltarea produselor IT.

În 2009, compania Amdaris își deschidea sediu în Moldova. Daniela, împreună cu alte câteva persoane entuziaste pe care le-a găsit aici, a reușit să crească o echipă mare ce are în prezent în jur de 70 de angajați, dintre care 25 % sunt femei.

dsc_0365

După câțiva ani de programare, Daniela a trecut pe cealaltă baricadă, a managementului companiei: „Acum, am responsabilități duble: la nivel de proiect cu clienții am o echipă de aproape 10 oameni pe care o coordonez, iar la nivel de companie sunt Head of Quality and Standards, ceea ce înseamnă că mă ocup de  standardele de calitate ISO, de managementul calității și modurile de îmbunătățire a acesteia”, explică ea.

După un timp, un programator cu ambiții vrea să încerce ceva nou

Majoritatea persoanelor din IT începe cu un rol mai tehnic (programator, tester), povestește Daniela, care este de părere că nu există o diferență între bărbați și femei, pentru că sunt bărbați care se descurcă mai bine sau mai rău, la fel cum sunt și femei care au prestații diferite, iar diferența este în timpul dedicat studiului. „Ca să fii programator, trebuie să fii un bun specialist și trebuie să studiezi în continuu, întrucât noi tehnologii apar peste noapte. La un moment dat, am simțit că trebuie să decid dacă rămân în programare sau merg în management. O femeie, având familie și copii,  nu mai are atât de mult timp pentru studiu, pentru că îl dedică familiei”, ne-a explicat Daniela motivul pentru care femeile sunt prezente preponderent în managementul unei companii IT.  Cazul ei a fost un pic diferit, întrucât odată cu activitatea de manager și-a descoperit talentul: „Mi se potrivește mai bine decât partea tehnică”.

dsc_0368

Oportunitățile sunt egale, pentru femei și bărbați

Compania Amdaris operează la nivel internațional, iar locațiile oficiilor nu împart și responsabilitățile după criteriu geografic, astfel încât Daniela este responsabilă pentru întreaga companie în activitatea sa. Acest fapt i-a permis să interacționeze foarte mult cu profesioniștii de peste hotare și cu mediul IT internațional. „Nu văd o problemă la noi în ceea ce privește prezența femeilor în IT, cel puțin, nu este o problemă la nivel de management. Nu se face diferență între femei și bărbați în companii, oportunitățile sunt egale. Este vorba despre voința și ambiția fiecăruia în parte de a se implica. Noi dorim să angajăm fete și chiar ne bucurăm atunci când avem fete la interviu, pentru că știm că un colectiv este astfel mai echilibrat.”

dsc_0380

Discursul meu la „Women in ICT” va inspira curaj

Decizia de a participa la Women in ICT, pe 25 octombrie,  a fost luată la nivel intern în companie, dar a fost și o dorința personală de a evolua în fața unui public numeros, spune Daniela. „Este o provocare pentru mine să fac o prezentare în fața unei audiențe atât de mari.”

„Discursul  meu nu se axează pe datele mele biografice. E unul care vrea să inspire curaj. Da, el este concentrat pe IT, dar se referă la mult mai mult. Vreau să încurajez femeile să se concentreze pe talentul lor. Am observat la mulți oameni faptul că lucrează în domenii în care nu se regăsesc, motiv pentru care progresează lent. Mesajul este că oamenii trebuie să se studieze pe ei înșiși, să se analizeze, să-și găsească talentul și punctele forte, iar apoi să lucreze în domenii care îi reprezintă. Eu l-am găsit pe al meu, este ceea ce fac acum.”

Femeile ar trebui să vină la Women in ICT pentru că este un eveniment  la care tu pot cunoaște multe persoane. „Dacă ai tangențe cu acest domeniu nici nu știi cu cine te poți întâlni acolo și care poate fi impactul participării tale. E un anturaj IT, iar dacă simți că vrei să mergi în această direcția, este o șansă de a găsi persoanele potrivite.”

Pentru a participa la eveniment, vă rugăm să vă înregistrați aici. Participarea este gratuită și este posibilă doar în baza înregistrării prealabile.

Evenimentul Women in ICT este organizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului și Sportului în cadrul Programului de Granturi 2016 și cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Proiectului de Dezvoltare a Centrului de Excelență în Domeniul TIC. Parteneri media: Agora, Allmoldova și Diez.

Taguri: #USAID Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente