(foto) Țara mea pe Instagram: Cum arată Teatrul Național „Mihai Eminescu” la un click distanță

1
Foto:colaj foto instagram

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău reprezintă un edificiu simbol pentru cultura națională. Noi ne-am întrebat cât de prezent este el pe rețelele de socializare. Popularitatea acestuia pe Instagram este direct proporțională cu frumusețea pe care o regăsim după ușile teatrului.

Wikipedia ne spune că teatrul își începe istoria pe 10 octombrie 1920, atunci când primul teatru stabil de expresie română în Basarabia a fost înființat din inițiativa unui grup de fruntași ai vieții publice locale de epocă în frunte cu Sergiu T. Niță, ministru al Basarabiei în guvernul României, Ștefan Ciobanu, membru al academiei Române, scriitorii: Nicolae N. Beldiceanu, Nicolae Beldiman, Leon Donici și regizorul Gheorghe Mitu Dumitriu.

Denumirea legată de numele lui Mihai Eminescu îi este oferită din anul 1988 iar din iulie 1994, în urma unui concurs de creație, este oficializat ca Teatru Național.

În anul 1994 teatrul devine Național „M.Eminescu”, titlu care onorează, dar și obligă. O nouă perioadă a debutat cînd trupa teatrului a fost revigorată cu forțe actoricești tinere, foști absolvenți ale prestigioaselor școli de teatru din Moscova, Tbilisi, Iași, Chișinău.

Denumirea legată de numele lui Mihai Eminescu îi este oferită din anul 1988, iar din iulie 1994, în urma unui concurs de creație, este oficializat ca Teatru Național.

Clădirea teatrului, ridicată în trei niveluri, dintre care ultimul este un atic, construită pe un subsol, ocupă colțul unui cartier, care fusese cândva rezervat pentru piața polițienească, mărginit lateral de strada Mihai Eminescu. A fost amplasat cu o retragere de la linia bulevardului, cu intrarea principală ridicată pe un podium din trepte, ce-i conferă edificiului o monumentalitate sporită. Planul teatrului este rectangular, cu fațada îngustă perpendiculară bulevardului Ștefan cel Mare. În compoziția spațială a teatrului domină volumul cilindric al sălii de teatru, înconjurată din trei părți de balcoane, spațiile foaierelor și culoarelor, încununată cu o cupolă sferică. Fațada principală este soluționată monumental, cu un portic central situat în axa de simetrie, alcătuit din patru coloane ale ordinului corintic, flancate de doi piloni pătrați în secțiune, soluționați în aceiași cheie stilistică, pe care se sprijină un fronton triunghiular

https://www.instagram.com/p/taipNQyL68/?tagged=teatrulmihaieminescu

Lojele și balcoanele repetă configurația sălii, fiind dispuse perimetral, în care se ajunge printr-o scară monumentală cu trei rampe și scări aflate la colțurile pătratului circumscris sălii de patru. Două intrări laterale secundare, amplasate la sud și nord conduc direct din stradă și din scuarul aferent în foaierul teatrului. Alte două intrări, amplasate simetric celor secrise mai sus, conduc în partea scenei, în administrație și camerele pentru actori, depozite de rechizite.

https://www.instagram.com/p/yPg4RSvZln/?tagged=teatrulmihaieminescu

https://www.instagram.com/p/3j_1kKEzz7/?tagged=teatrulmihaieminescu

https://www.instagram.com/p/_ZlyvtF40c/?tagged=teatrulmihaieminescu

https://www.instagram.com/p/BDB76PFHK-L/?tagged=teatrulmihaieminescu

https://www.instagram.com/p/BHSldCFDPPq/?tagged=teatrulmihaieminescu

https://www.instagram.com/p/8jS8a1giHV/?tagged=teatrulmihaieminescu

https://www.instagram.com/p/10DVrqnt8K/?tagged=teatrulmihaieminescu

https://www.instagram.com/p/BJzd7rZj3_l/?tagged=teatrulmihaieminescu

https://www.instagram.com/p/7Dkv7pQkvF/?tagged=teatrulnationalmihaieminescu

https://www.instagram.com/p/64tZQAQkrk/?tagged=teatrulnationalmihaieminescu

https://www.instagram.com/p/BFYQJF3ld8a/?tagged=teatrulnationalmihaieminescu

https://www.instagram.com/p/BHZ1VbiATz5/?tagged=teatrulnationalmihaieminescu

https://www.instagram.com/p/BHaNG9kAgme/?tagged=teatrulnationalmihaieminescu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente