(video) Campania „Eu vin din Moldova” prezintă vinăriile din țară: Kara Gani

13696788_227490670981712_1557673751_n
Foto:Nata Albot / Instagram

Orașul Vulcănești se mândrește cu o nouă atracție turistică inedită. Familia Cerven și-a transformat propria gospodărie într-o mică vinărie, „Kara Gani”, unde turiștii din țară și de peste hotare sunt invitați să guste din vinurile de calitate, dar și din ospitalitatea găgăuză.

hartaPasiunea pentru producerea vinului a fost moștenită de la bunici, iar treptat s-a transformat într-o afacere de familie. În prezent, „Kara Gani” este înregistrată în Registrul Vitivinicol și este membru activ al Asociației Micilor Producători de Vin din Moldova, fiind dotată cu echipament modern german – linie de prelucrare a strugurilor „Scharfenberger”, unitate de refrigerare, recipiente din oțel inoxidabil –  strictul necesar care permite vinăriei să producă în fiecare sezon până la 30 de tone de vin de calitate înaltă.

Pe cele circa 10 hectare de podgorii proprii, familia cultivă soiuri tehnice europene ca Chardonnay, Sauvignon, Aligote, Muscat, Cabernet și Merlot, iar recent s-au plantat și 1,5 hectare de viță de vie de soi autohton, strămoșesc – Feteasca Neagră.

Numele vinăriei „Kara Gani” înseamnă în limba găgăuză „neamul Gani” – neamul din care se trage familia Cerven. În cinstea strămoșilor, la „Kara Gani” este amenajat un mic muzeu, unde sunt adunate lucruri cu valoare istorică și morală, care au aparținut membrilor familiei.

Turiștilor care ajung în aceste locuri le este propus un tur al zonei, care include monumentul istoric al bătăliei de la Cahul și Valul lui Traian, urmate de vizitarea podgoriilor și vinăriei „Kara Gani”. Aici oaspeții sunt întâmpinați cu mâncăruri tradiționale găgăuze: șurpa, sarmale, dolma, kavarma, gozleme și degustare de vinuri roșii „Kara Gani”, care au devenit o legendă a locului.

Acest articol a fost realizat în cadrul Proiectului de Competitivitate al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul susține eforturile Republicii Moldova de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export, contribuind la creșterea competitivității în sectoare-cheie: sectorul vitivinicol și turism, industria ușoară (în special îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii) și sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor. Această asistență este posibilă datorită suportului generos al poporului American, prin intermediul USAID, în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente