În inima Codrilor Moldovei, la circa 30 km distanță de Capitală, în localitatea Ulmu, în mijlocul unui luminiș al pădurii, cu o priveliște ce taie răsuflarea, este amplasată „Vinăria Poiana”. Filosofia acesteia este să valorifice și prezerveze resursele naturale unice din zona codrilor seculari în care este situată.
Pe podgorie, împreună cu primăriile satelor Ulmu și Horodca, a fost creată o zonă delimitată de eco areal. Aici vița-de-vie se cultivă ca pe timpurile vechi, păstrând tradițiile milenare, renunțând la pesticide și îngrășăminte chimice. Vinul este creat cu multă pasiune, iar secretul acestuia sunt strugurii copți sub razele generoase ale soarelui și colectați manual în miez de toamnă.
Principiile agriculturii naturale sunt aplicate și în grădina de legume, unde se cultivă roșii, castraveți, ardei, dovlecei și alte ingrediente potrivite pentru o gustare din produse crescute chiar aici, pe pământul Ulmului și în condiții ecologice.
Vinăria „Poiana” atrage nu doar prin vinurile bune, dar și prin peisajul unic, care inspiră și dă naștere legendelor. Valea în care se află vinăria este numită „Valea lui Buddha” și este un punct de atracție pentru practicanții de yoga. Tot aici, a fost filmat și unul dintre cele mai cunoscute filme produse în Republica Moldova – „O șatră urcă la cer”, regizat de maestrul Emil Loteanu.
Deocamdată, de acest loc misterios din Codrii Ulmului se poate bucura doar echipa vinăriei, dar în curând „Poiana” își va deschide porțile pentru vizitatori, care vor avea posibilitatea să savureze natura, aerul, gastronomia tradițională delicioasă și, bineînțeles, vinurile remarcabile „Poiana”.
Acest articol a fost realizat în cadrul Proiectului de Competitivitate al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul susține eforturile Republicii Moldova de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export, contribuind la creșterea competitivității în sectoare-cheie: sectorul vitivinicol și turism, industria ușoară (în special îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii) și sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor. Această asistență este posibilă datorită suportului generos al poporului American, prin intermediul USAID, în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova.