(foto) 21 de tineri juriști au învățat să „acționeze pentru justiție” în cadrul unui program de instruire și mentorat

unnamed

Vineri, la data de 30 septembrie 2016, a avut loc ceremonia de încheiere a primei ediții a proiectului „Acțiune pentru Justiție”. În cadrul ceremoniei au fost prezenți participanții proiectului, reprezentanți ai Ambasadei Statelor Unite în Moldova – Secția Justiție Penală și Aplicare a legii, avocați și reprezentanți ai organelor de drept – mentori în proiectul „Acțiune pentru Justiție”.

Evenimentul a început cu un cuvânt de salut din partea Anei Indoitu, managerul de proiect Acțiune pentru Justiție și o prezentare despre evoluția proiectului și totalurile primei ediții. Ulterior, participanții au prezentat proiectele sale comunitare, care au fost sau urmează a fi implementate în viitorul apropiat.

Olga Rabei, una din absolventele proiectului, a prezentat rezultatele proiectului său, care a constat în organizarea unei conferințe interuniversitare, intitulată „Democrația europeană la tine acasă”. Alți trei participanți ai proiectului, printre care Nicolae Pascaru, Vasile Gherasim și Gheorghe Budu și-au unit forțele în realizarea unui proiect comunitar intitulat „Indiferența provoacă delicvență”, desfășurat în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției, MAI, ce presupune organizarea unei serii de sesiuni informative în zonele de focar unde au fost semnalizate cele mai multe cazuri de delicvență juvenilă.

Cel de-al treilea grup de acțiune, format din Tatiana Chebac, Olga Rabei, Cristina Hristoforov, Inga Spînu și Corina Oprea urmează să realizeze o conferință de inițiere în profesia de avocat, pentru tinerele ce studiază în primii doi ani la Facultățile de Drept. Un alt proiect comunitar, ce urmează a fi implementat în luna octombrie de către Florin Mihailov și Adriana Ciofu, constă într-o școală de oratorie pentru tinerii juriști, la care tinerii urmează să-și îmbunătățească abilitățile oratorice, aceasta fiind urmată de un concurs pentru cel mai bun discurs-pledoarie.

 

unnamed-3

Ceremonia de încheiere a proiectului Acțiune pentru Justiție a culminat cu înmânarea certificatelor de absolvire.

Donald Caroll, directorul Departamentului de Stat al Ambasadei Statelor Unite în Moldova, Secția Justiție Penală și Aplicare a legii, prezent și el la eveniment, a menționat într-un discurs: „Pentru ca răul să triumfe, e de ajuns ca oamenii buni să nu întreprindă nimic („All that is necessary for evil to triumph, is for good men to do nothing”)”.

Acțiune pentru Justiție este un exemplu bun în sensul obținerii unui impact pozitiv asupra societății prin consolidarea forțelor celor tineri, iar această inițiativă merită și trebuie să continue. În urmarea acesteia, Ana Mîrza, vicepreședinta organizației INVENTO, a făcut următorul anunț oficial: „Rezultatele primei ediții, atât cele cuantinficabile, cât și cele imposibil de cuantificat, precum au fost prieteniile și colaborările legate în acest proiect, ne-au convins că acest proiect merită să fie continuat. Din acest motiv, în viitorul foarte apropiat, vom anunța apelul de selecție a participanților pentru cea de-a doua ediție Acțiune pentru Justiție”.

 

unnamed-1

Programul „Acțiune pentru Justiție” a fost lansat la data de 9 ianuarie 2016, alături de 24 de tineri juriști (printre care studenți, avocați, funcționari publici), cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, selectați pentru participare. Pe parcursul a nouă luni, participanții au beneficiat de o serie de traininguri de dezvoltare personală, de sesiuni cu experți profesioniști, din țară și de peste hotare, de vizite de studiu la instituțiile relevante sistemului de drept din Republica Moldova, de o perioadă de mentorat și ghidare profesională în funcție de domeniul de interes al participanților și de un curs de coaching în scriere și management de proiect. Toate aceste activități au fost conturate în jurul a patru module, printre care:

  1. IKnow (Cunoaștere) – care a prevăzut un curs de dezvoltare personală pentru capacitarea în domeniul liderismului, oratoriei, managementul timpului, brandului personal și comunicării eficiente.
  2. ILearn (Interacțiune) – în cadrul căruia au avut loc sesiuni cu experți din țară și de peste hotare, unde au fost abordate diverse subiecte actuale din sistemul de drept. Pe parcursul acestuia, a fost inițiată și o serie de vizite de studiu la instituțiile relevante sistemului de drept din Republica Moldova.
  3. ICare (Relaționare) – modul ce a prevăzut un program de mentorat realizat între participanți și profesioniști din domeniul juridic (parte a comunității Acțiune pentru Justiție), în vederea fortificării unei mișcări pentru integritate în domeniul justiției și crearea unui mediu favorabil pentru noi inițiative civice.
  4. ICan (Acțiune) – un modul dedicat instruirii și consilierii în domeniul managementului proiectelor. În urma acestuia, s-au conturat patru proiecte comunitare cu motoul „Acțiune pentru Justiție”.

 

unnamed-2

Proiectul a culminat cu o vizită de studiu la București, la care au fost invitați cei mai activi participanți din program.

Proiectul „Acțiune pentru Justiție” este implementat de organizația non-profit INVENTO, în parteneriat cu Asociația Tinerilor Avocați din Moldova, cu susținerea financiară a Secției Justiție Penală și Aplicare a legii a Ambasadei Statelor Unite în Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente