Eșecul în afaceri. Cum îl poți depăși? Află experiența tinerilor antreprenori din țară

1

Suntem obișnuiți cu poveștile de succes despre tineri care reușesc în afaceri. Citim știri și interviuri despre cum le-a reușit lor și încercăm să le urmăm exemplul. De foarte puține ori, însă, ne gândim la greșelile pe care le-au făcut aceștia și, practic deloc, nu cunoaștem despre eșecurile lor.

Pentru a învăța cum să calculăm nu doar banii, dar și riscurile, ne-am propus să vă facem cunoștință cu tinerii antreprenori care au trecut deja prin astfel de experiențe. I-am găsit pe toți la primul Atelier Experimental „Dezvoltarea antreprenoriatului în localitățile din Republica Moldova”. Evenimentul a devenit tribuna a peste 100 de antreprenori și organizații de suport pentru tineri din toată țara care fac afaceri. Organizat de GEN Moldova, împreună cu Fundația Friedrich Naumann atelierul are ambiția să devină piatra de temelie care va impulsiona creșterea numărului de antreprenori în localități, va identifica modele viabile de suport și va susține globalizarea afacerilor.

Mai jos, aflați cum tinerii antreprenori reacționează atunci când suferă eșec în afaceri și care sunt riscurile la care se expun în fiecare zi, din momentul creării propriului business.

 

Alexandru PrisăcaruAlexandru Prisăcaru a venit la atelier tocmai de la Cimișlia. A decis să-și facă o afacere prin care oferă consultanță în realizarea actelor.  A absolvit o facultate la București și a hotărât să-și asume riscul de a se aventura într-o afacere. Consideră că are aptitudini care îi permit să se descurce mai bine decât altora cu labirinturile birocratice. A observat acest lucru acum câțiva ani, când a depus dosarul pentru a-și redobândi cetățenia română. „Eu nu-i ajut pe oameni să-și facă doar un pașaport românesc, ci îi ajut și pe cei care vor să plece în străinătate și ar avea nevoie de acte în țările europene”, mărturisește tânărul. Deși face acest lucru de câțiva ani, și-a deschis filiala înreprinderii la Cimișlia abia acum trei luni.

Despre eșecul în afaceri

Întrebat despre cât de pregătiți sunt tinerii să facă față eșecului în afaceri, Alexandru ne-a spus că, din păcate, cei mai mulți tineri, în caz de eșec – renunță: „Putem observa acest lucru chiar din rata de emigrare foarte mare pe care o avem. Pentru a-i ajuta, avem nevoie de cât mai multe întâlniri și forumuri în care cei interesați să investească și astfel ar fi mult mai informați.”

Despre riscuri asumate

Despre riscurile pe care și le asumă un tânăr antreprenor, Alexandru ne-a spus că cel mai mult printre tineri persistă frica „Te temi că vor veni și vor da peste tine tot felul de organe pentru a te verifica. Nu ar fi o problemă să vină o dată sau de două ori, dar e o problemă atunci când fac abuz și îți pun bețe-n roate”, menționează tânărul antreprenor.

 

1

Alexandra Samcov este o tânără care prestează servicii de secretariat pentru persoanele plecate peste granițele țării. Spune că vrea să se extindă, căci până la momentul de față a activat doar prin recomandări. Tânăra spune că a ajutat deja opt persoane și patru firme. În viitor, vrea să poată oferi un loc de muncă pentru cât mai multe persoane.

Despre eșecul în antreprenoriat

Despre cum să faci față eșecului a ținut să ne accentueze că, în acest sens, anume timpul pe care îl dedici afacerii tale și efortul pe care îl depui face diferența. „Mai mulți oameni din anturajul meu îmi vorbesc permanent că ar trebui să mă asigur și să-mi caut și un job, să nu mă dedic doar dezvoltării afacerii mele, deoarece risc mai mult”, menționează tânăra antreprenoare. Crede că sunt foarte multe conferințe, traininguri, forumuri pentru antreprenori de care tinerii ar trebui să profite. Cei care au o idee de afacere ar trebui să se informeze în primul rând pentru a face față eșecului. Astăzi acest lucru este posibil datorită  materialelor online, datorită antreprenorilor model de la care putem învăța. Alexandra spune că în cazul în care tinerii nu se vor informa permanent, afacerea lor riscă să supraviețuiască doar vreo trei ani.

Despre riscuri

Riscuri sunt multe. Cel mai greu este atunci când trebuie să faci o alegere, mărturisește tânăra. Bunăoară actualmente, este pusă în situația de a alege: fie își dedică tot timpul său dezvoltării propriei idei, fie se angajează la un alt job. „Trebuie să știi să-ți asumi responsabilitatea și să calculezi toate consecințele deciziei tale”, a menționat tânăra.

 

1

Andrei Guțu este de la Soroca. Tânărul are o idee de afacere care ar contribui la atragerea turiștilor în țara noastră: dorește să construiască case pe malul râului Nistru, pentru a caza turiștii care vin să viziteze Soroca. „În oraș avem mai multe destinații turistice destul de semnificative pentru țara noastră. Pentru a face campanii de atragere a turiștilor, trebuie să putem să le oferim cât mai multe locuri de cazare, lucru care este greu de realizat la etapa actuală. Astfel, mi-a apărut ideea să-mi inițiez o afacere în acest domeniu”, ne povestește Andrei. Deși ideea sa este încă la nivel de implementare, tânărul a participat la câteva concursuri, printre care la Cupa Antreprenoriatului Rural de la Soroca, unde a ajuns printre finaliști.

Despre eșecul în afacere

„Eșecul persistă în orice domeniu de activitate, trebuie să fim conștienți de acest lucru. În afaceri, cel mai mult contează banii. Astfel, cel mai mare eșec ar fi legat de ei. Dacă ai avea un eșec în colaborare cu o bancă, de exemplu, atunci ai putea să nu ai investiții”, povestește Andrei. El mai adaugă că un eșec ar putea să te mobilizeze, dar și să te descurajeze. În afaceri este important să înveți din orice pierdere, dar și mai important este să înveți din greșelile altora. Frica de eșec ajută mult, în opinia sa, pentru că te face mai insistent și mult mai calculat. Andrei consideră că dacă ar exista un premiu pentru cel mai mare eșec în afacere, atunci puțini ar depune dosarul de participare: „Noi suntem deprinși cu istorii de succes, eșecurile ni le ascundem. Dacă acest premiu ar fi unul de consolare, atunci ar dori mai mulți să-l aibă.”

Despre riscuri

Andrei ne-a povestit că un tânăr antreprenor își asumă foarte multe riscuri, dar cele mai multe țin de responsabilitățile financiare. „Atunci când ceri bani de la bancă trebuie să fii foarte meticulos în calcule. Dacă nu-ți vei îndeplini responsabilitățile nu vei avea credibilitate în fața altor parteneri,mai mari”, a menționat tânărul.

 

1 Caterina Rutter are ce spune în domeniul antreprenorial pentru tineri. Activează la Tekwill Moldova, o platformă educațională şi un hub tehnologic şi antreprenorial ce oferă acces la oportunități de studiu și cercetare şi exercită un rol important în dezvoltarea antreprenoriatului IT în Republica Moldova. Platforma contribuie la asigurarea premiselor pentru dezvoltarea afacerilor IT în Republica Moldova, contribuind la crearea și susținerea programelor de mentorat, oferind acces la spații de co-working, evenimente antreprenoriale și transfer de cunoştinţe.

 

Despre eșecul antreprenorial

Referindu-se la cât de pregătiți sunt tinerii antreprenori pentru a face față eșecului și ce lecții învață din rateuri, Caterina susține: „Tinerii nu sunt deloc pregătiți. Din păcate, în societate există un stereotip că permanent trebuie să fii cel mai bun, ca să poți pune bazele unei afaceri. Dacă ai eșuat ești un looser. Acest lucru persistă în cultura noastră și cel mai rău este faptul că în instituțiile de învățământ nu prea se vorbește despre dreptul la greșeală”. Caterina spune că este mult mai grav dacă nu încerci, decât dacă eșuezi. Fiecare eșec este o lecție învățată care te ajută să devii mai bun.

Despre riscurile pe care și le asumă tinerii antreprenori

„Cel mai mare risc este să te decizi să faci o afacere în Moldova. Avem instabilitate financiară, economică, politică și noi le percepem deja ca o normalitate”, menționează Caterina. Fie că pierzi niște bani, fie pierzi timpul și energie, pe toate trebuie să și le poată asuma orice tânăr. Pentru a evita aceste riscuri, antreprenoarea le propune dornicilor de a-și întemeia o afacere să folosească analizele SWOT și să se informeze mai mult. Riscurile trebuie calculate. Nu există „Lasă că va trece de la sine!”.

img_20160929_155301373img_20160929_155501911

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente