Irina Zuza este tânăra care a reușit să înființeze un ONG încă de pe băncile liceului. Fiind participantă LeaderSHE, împreună cu prietena sa, a hotărât să pună bazele Proiectului „Sănătatea Are Gust”, care promovează un mod sănătos de viață.
În interviul ce urmează te invităm să o cunoști mai bine pe Irina, iar dacă dorești și tu să aduci un impact pozitiv în societate, te îndemnăm să te înregistrezi aici la Proiectul LeaderSHE, aflat la cea de-a VI-a ediție.
– Știm că îți faci studiile în medicină, în Olanda, la Universitatea din Maastricht. În ce măsură te-ai regăsit în acest domeniu?
– Învăț Sănătate Publică la Facultatea de Sănătate și Medicină. Eram sigură ca voi urma această cale și astfel am decis să îmi aprofundez cunoștintele pe care le acumulasem ani de zile studiind individual. Facultatea e o confirmare că sănătatea e domeniul în care mă regăsesc și căreia sunt dispusă să mă dedic pe tot parcursul activității profesionale. Nu un ultim rol îl are și sistemul de învățămînt la baza căruia se află conceptul de PBL (Problem Based Learning). Principiul de învățare prin aplicarea în practică și focalizarea pe soluții oferă studenților un cadru perfect de dezvoltare a gândirii critice, iar infrastructura facultății e creată în așa mod încât procesul de învățare devine unul accesibil și plăcut.
Toate absolventele LeaderSHE sunt tinere active social. Tu cu ce te ocupi acum, pe lângă programul universitar?
– Sunt membru Eunitas, asociație studențească din cadrul Facultății de Sănătate și Medicină, și Maastricht University SPT, organizație ce îndeplinește un rol operațional în conducerea centrală a universității, eu fiind reprezentanta facultății de Sănătate și Medicină. Însă cel mai important proiect în care mă implic zilnic e cel de autocunoaștere și dezvoltare personală.
„Sănătatea Are Gust” este și el o parte din viața ta. Povestește-ne mai multe despre acest proiect.
ONG-ul „Sănătatea Are Gust” l-am înființat împreună cu prietena mea de suflet, Carolina Dogaru. Acesta a luat naștere pe când ambele eram participante LeaderSHE, iar domeniul sănătății era punctul nostru comun de interes. Organizația are drept scop promovarea modului sănătos de viață prin organizarea evenimentelor în cadrul cărora aducem în fața cetățenilor specialiști în domeniu. Decizia de a ne axa în special pe sănătate a venit nu din lipsa de informație disponibilă, dar viceversa – informația în exces și uneori eronată și vociferată în contradictoriu.
Ce este Academia LeaderSHE pentru tine și cu ce anume te-au ajutat sesiunile de acolo?
– Academia LeaderSHE a fost un punct de ascensiune pentru mine, o investiție pe termen lung și o hartă de orientare pentru viitoarele experiențe. Lecțiile practice, networking-ul și doza de inspirație primită în cadrul programului, m-au ajutat să-mi eficientizez timpul, să-mi stabilesc prioritățile și să nu las oportunitățile să treacă pe lângă mine.
LeaderSHE-Young Women Leaders’ Academy este un proiect inovativ orientat spre tinerele cu vârsta cuprinsă între 16-21 ani, care doresc să participe la schimbarea comunității și să contribuie la dezvoltarea democrației participative în Republica Moldova. Proiectul este format din 5 programe, iar timp de 8 luni tinerele vor avea parte de sesiuni și traininguri utile, care le vor dezvolta atât abilitățile profesionale, cât și cele personale.
Grăbește-te să te înscrii și tu la proiect până la data de 30 septembrie, iar pentru mai multe detalii, accesează site-ul oficial www.leadershe.md.