Moldovenii din diasporă pot primi granturi a câte 3.500 de dolari. Ce trebuie să facă pentru aceasta

centre-educationale-in-diaspora

Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD), împreună cu Ministerul Educației și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), misiunea în Moldova, relansează astăzi subprogramul de granturi Centre Educaționale în Diasporă în cadrul căruia vor fi oferite 10 granturi. Scopul acestui subprogram este de a susține comunitățile și familiile cu copii din generația a doua din diasporă pentru menținerea și dezvoltarea legăturilor lingvistice, culturale și emoționale cu Republica Moldova.

Granturile, în valoare de 3.500 de dolari americani fiecare, vor fi oferite pentru zece asociații din diasporă (organizații neguvernamentale) care sunt interesate să creeze sau să dezvolte centre educaționale pentru copiii moldovenilor din țările lor de reședință, inclusiv pentru studierea limbii române.

Granturile vor fi acordate asociațiilor cu minimum un an de experiență în desfășurarea activităților cu caracter educațional, cu cel puțin 20 de beneficiari direcți (elevi), care vor asigura spațiul necesar pentru organizarea activităților cu copiii, asumarea angajamentului de a participa la consultările cu experții naționali care vor elabora curriculumul la limba română. Proiectele declarate câștigătoare vor beneficia suplimentar de materiale educaționale, în funcție de necesitățile lor. Nu sunt eligibile proiectele politice și cele cu caracter politic.

Procedura de evaluare și selectare a propunerilor de proiecte constă în patru etape. Procesul de selectare a celor mai argumentate cereri de finanțare va fi unul participativ. Astfel, propunerile de proiecte care vor trece de primele două etape ale Comisiei de evaluare și selectare, vor fi transmise spre examinare asociațiilor care le-au depus. Fiecare asociație va evalua propunerile de proiect, cu excepția propriului proiect. Acest principiu de evaluare a fost instituit ca urmare a solicitărilor delegaților la Congresul Diasporei din 19-21 august 2016 de a fi implicați în evaluarea proiectelor depuse în cadrul Diaspora Engagement Hub.

Dosarele pentru obținerea granturilor vor fi depuse online, pe www.brd.gov.md, până pe 14 octombrie 2016.

În cadrul proiectului „Consolidarea capacităților de dezvoltare a Moldovei prin crearea parteneriatelor dintre diasporă și țara de origine”, va fi elaborat curriculumul la limba română, cu elemente de cultură și civilizație (istorie şi geografie, relații sociale, gastronomie, tradiții și obiceiuri, arte și meșteșugărit, etc.), ghidul de implementare a curriculumului și materialele didactice auxiliare pentru suport în procesul de instruire a copiilor din diasporă. Curriculumul va fi aprobat de Consiliul Naţional pentru Curriculum din cadrul Ministerului Educației. Aceste documente vor fi elaborate de către experți în domeniu din Republica Moldova, în colaborare cu reprezentanți ai Ministerului Educației și beneficiarii programului.

De asemenea, în cadrul proiectului va fi organizat un curs de instruire de cinci zile, în vara anului 2017, pentru formatorii din cele zece Centre educaționale selectate.

Subprogramul de susținere a Centrelor Educaționale în Diasporă face parte din programul DIASPORA ENGAGEMENT HUB, implementat de BRD, în parteneriat cu OIM Moldova. Susținerea financiară este asigurată de proiectul „Consolidarea capacităților de dezvoltare a Moldovei prin crearea parteneriatelor dintre diasporă și țara de origine”, finanțat de Fondul pentru dezvoltare internațională a Organizației Internaționale pentru Migrație.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente