De 1 septembrie dar și pe toată durata caldă a anului, profesoarele Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din satul Slobozia Mare, Cahul, au decis să poarte uniforme în semn de eleganță și exemplu pentru discipoli. Ministerul Educației a venit cu o reacție apreciind inițiativa. Cu toate acestea, o perspectivă clară a promovării ideii la nivel național nu a fost enunțată.
Dezbateri pe marginea acestui subiect au avut loc în cadrul emisiunii „Țara lui Dogaru” de la Publika TV, unde au fost invitați viceministra Educației, Elena Cernei, președinta Consiliului Municipal al Sindicatului Educației și Științei, Maria Sârbu, Ileana Danco, stilistă, dar și Pavel Cerbușca, director adjunct al Liceului Academiei de Știință din Republica Moldova.
„Ministerul Educației acceptă inițiative de felul acesta. Este un model, este un exemplu și pentru alți profesori, dar este vorba de o perioadă de testare. Nu putem vorbim la nivel de țară despre cadrele didactice la moment. O ținută decentă a cadrelor didactice este de fapt promovată și de Ministerul Educației”, a menționat viceministra Elena Cernei. Dânsa a adăugat că Ministerul nu poate să accepte un cadru didactic care nu are grijă de vestimentația sa în fața copiilor: „Copiii sunt cei care cer ca în fața lor să vină un cadru didactic și competent profesional dar și cu o ținută decentă. Au mai fost astfel de cazuri și în Municipiul Chișinău când profesorii au optat pentru aceeași vestimentație cu o anumită ocazie specială. La acest capitol rămâne să discutăm și cu cadrele didactice din Republică și la Minister. Este o inițiativă frumoasă, bună. Timpul ne va arăta dacă va fi o continuare la acest capitol”.
„La Sindicate se discută foarte des despre ținuta profesorilor. Având o uniformă, la buzunar vor fi mai puține cheltuieli, și asta este foarte important pentru un cadru didactic. Noi cunoaștem salariul profesorilor și de aceea și cred că unica ieșire din situație la moment în Republica Moldova este uniforma, fiindcă profesorii au un salariu foarte mic și nu-și pot permite ca în fiecare zi să-și schimbe vestimentația”, a spus și Maria Sârbu, președinta Consiliului Municipal al Sindicatului Educației și Științei.
Pavel Cerbușca, directorul adjunct al Liceului AȘM a spus că îi place ideea promovată de această instituție, dar o ținută mai bună nu garantează rezultate la BAC mai bune sau faptul că elevii se vor simți mai bine după școală. „Aș pune această întrebare în comun cu alte întrebări, pentru că fiecare instituție ar trebui să promoveze o anumită idee în jurul căruia atât elevii, părinții cât și profesorii să se concentreze și să fie unici. Cu părere de rău, școlile nu au această idee de unicitate prin care ei să se promoveze cumva prin ceea ce au în interior. Orice profesor trebuie să se îmbrace așa cum crede el și nu costul unei haine este cel mai important lucrul.”
Reamintim că inițiativa aparține directoarei instituției, Maria Chiciuc, care ne-a povestit că ideea i-a venit încă de la sfârșitul anului precedent de studii, iar timp de o vară aceasta a trecut prin mai multe etape de dezbateri. „Ideea a fost acceptată de colegi și mai mult, susținută de întregul colectiv de profesori. Eleganța și disciplina au fost mereu simboluri ale apartenenței față de unitatea de învățământ, dar și un exemplu pentru elevi. Vreau să le mulțumesc colegilor pentru înțelepciune, colaborare, devotament, curaj, pentru ziua de ieri, de azi și de mâine. De asemenea, vreau să le doresc tuturor un an școlar bun, binecuvântat cu liniște, pace și multă sănătate pentru cei ce seamănă lumină, pe un drum în care pornim cu încrederea că vom reuși”, a menționat Maria Chiciuc.
Pe #diez puteți vedea mai multe imagini cu ținutele profesorilor de la Slobozia Mare.