Președintele Federației de Atletism: Pentru următoarea olimpiadă, jumătate din echipa actuală va fi modificată

anatolie-balan
Foto:olympic.md

Și în acest an, echipa de atletism a fost cea mai numeroasă în componența delegațiilor olimpice ale Republicii Moldova, la Rio de Janeiro fiind delegați nouă atleți la diferite discipline și categorii care au înregistrat diverse performanțe. Anatolie Balan, președintele Federației de Atletism, a venit cu câteva comentarii pentru olympic.md referitor la prestația atleților la jocurile de la Rio și perspectivele de participare la următoarea olimpiadă.

„Noi ne-am condus de principiul olimpic și astfel toți sportivii și sportivele, care au îndeplinit baremul olimpic, au fost admiși la întrecerile olimpice de la RIO 2016. Având în vedere tradiționalele probleme, cu care s-au confruntat atleții moldoveni în perioada pregătirilor și participării la competițiile de calificare olimpică (lipsa bazei sportive moderne, asigurarea financiară a procesului de pregătiri s.a.) membrii Biroului Federației de atletism au pledat pentru  obținerea unor sarcini reale, obiectivul major constituindu-l calificarea în etapa finală a competițiilor olimpice”, a menționat Anatolie Balan. El a adăugat că cea mai reușită comportare a avut-o Zalina Marghieva, clasată pe locul V în proba de aruncare a ciocanului, urmată de Serghei Marghiev, care s-a clasat  în grupul celor mai puternici zece atleți în sectorul de aruncări a ciocanului. Maratonista din Tiraspol, Lilia Fisicovici a finisat pe locul 27 din 157 de concurente, stabilind totodată un nou propriu record pe această dificilă  și istovitoare distanță – 2 ore 34,05 secunde. „Acești atleți constituie, de fapt, rezerva de perspectivă a  atletismului moldovenesc în contextul viitoarelor pregătiri pentru Jocurile Olimpice de la TOKYO 2020”, este de părere Președintele Federației de Atletism.

El a mai spus de asemenea că jumătate din actuala componență a echipei de atletism va fi modificată. Cu atât mai mult că în prezent dispunem de un grup de tineri atleți talentați, care s-au afirmat deja la o serie de competiții internaționale de cel mai înalt rang. Majoritatea dintre ei sunt deja  capabili să îndeplinească actualele normative de calificare olimpică.

Reamintim că Jocurile Olimpice au participat 23 de sportivi moldoveni. Canoistul Serghei Tarnovschi a reușit să câștige medalia de bronz, halterofilul Alexandru Șpac (77 kg) și atleta Zalina Marghieva s-au clasat pe locurile 5. Serghei Cechir (haltere, 69 kg) s-a situat pe locul 7. Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) a cheltuit pentru pregătirea sportivilor moldoveni de Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (Brazilia, 5-21 august) peste 45 de milioane de lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente