Europa pentru Moldova: Cu ajutorul banilor europeni, muzeul din Văsieni s-a îmbogățit cu o bibliotecă și un centru de creație

dinububulici-photo-5282

La fel ca bibliotecile care își depășesc menirea de a furniza doar cărți și sunt deja instituții ce prestează un pachet de servicii complet și adaptat unui cititor modern, tot mai multe instituții culturale încep să-și diversifice activitățile. În incinta Muzeului Raional de Istorie și Etnografie din Văsieni, raionul Ialoveni, a fost inaugurată recent o bibliotecă și un centru de creație, astfel încât spațiul muzeului va fi de acum încolo un loc de dialog pentru întreaga comunitate. Acțiunea a fost posibilă datorită unui proiect finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului internațional „CHOICE” – Patrimoniu cultural: Oportunitate pentru sporirea angajamentului civic.

„Încercăm să facem din muzeu nu doar un spațiu unde oamenii vin o dată în an cel puțin și vizitează exponatele existente, ci un spațiu unde lumea se adună periodic pentru a citi, pentru a avea diferite activități interesante. Astfel, ne-a venit ideea să participăm la acest grant european în sumă de 14.000 de euro, pe care l-am câștigat în primăvara acestui an. Proiectul a inclus și organizarea festivalului „La poalele Țiglei”, ce a avut loc pe 28 august”, a menționat Corina Bezer, copreședinta Asociației Obștești „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP), organizația care se ocupă de implementarea proiectului. Pe lângă toate acestea, ODIP-ul a venit și cu o donație de 20 de scaune pentru centrul recent inaugurat.

dinububulici-photo-5272

dinububulici-photo-5286

„În urmă cu jumătate de an, această sală arăta cu totul altfel”, ne-a povestit în continuare Corina în timp ce ne-a făcut o mică excursie în centrul inaugurat, spunând că motivul pentru care membrii ODIP au decis să investească energie în acest proiect este faptul că muzeul are un potențial foarte mare și merită să fie valorificat din plin.

Biblioteca din cadrul centrului a primit în dar chiar în ziua inaugurării un set de carte românească adus de peste Prut de Ludmila Sfîrloagă – vicepreşedinta Consiliului Judeţean Prahova, România. „Am venit cu un mesaj de românism, am adus cărți românești pentru copiii dumneavoastră, ca ei să învețe mai mult despre România decât au făcut-o copiii lor”, a spus Ludmila Sfîrloagă.

dinububulici-photo-5308

Victor Bînzari, vicepreşedintele raionului Ialoveni, a menționat că fiecare proiect ce vizează promovarea culturii este binevenit: „Aici, la muzeu, nu am venit să spunem că am făcut lucruri frumoase, am venit să reflectăm această istorie ce ne unește cu România Mare. Am adus un volum de cărți românești, cărți pentru copii, pentru ca ei să aibă posibilitatea să învețe din cărți cu grafia latină. Scopul principal este să extindem conceptul de muzeu tradițional, dezvoltându-l în funcție de necesitățile și ritmul vieții moderne.”

„Este bine când vin oamenii, când satul este viu, când sunt activități, când există atâția ochi iubitori și zâmbete frumoase. Asta ne permite să visăm la viitor, să știm că avem viitor. Avem un sat în care oamenii sunt receptivi, activi și care participă la evenimente. Aceste acțiuni mici sunt dovada că lucrurile merg spre bine. Bibliotecile din Republica Moldova sunt suprasaturate cu literatură sovietică, doctrină sovietică. E bine că se mai schimbă cărțile și viziunile”, este de părere primarul satului Văsieni, Sergiu Candu.

dinububulici-photo-5315

Proiectul Muzeul – spațiu de dialog comunitar și intercultural are scopul primordial de a crea un spațiu de dialog în cadrul muzeului „Anatol Candu” din s. Văsieni prin implicarea activă a comunității în organizarea şi desfăşurarea evenimentelor culturale. Astfel, pe parcursul unui an, vor fi organizate activități ce țin de conservarea și valorificarea patrimoniului cultural, flashmoburi, întâlniri tematice, astfel încât muzeul să devină un spațiu de promovare a identității culturale. Implementarea proiectului va determina creșterea gradului de implicare a tinerei generații în vederea descoperirii și promovării patrimoniului cultural; plasarea muzeului ca parte esențială în stabilirea unor dialoguri inter-comunitare și lărgirea spectrului de activități, promovând ideea că muzeul este spaţiu de intersecție a diverselor tipuri de evenimente culturale.

dinububulici-photo-5282

Proiectul face parte din programul internațional „CHOICE”- Patrimoniu cultural: Oportunitate pentru sporirea angajamentului civic. Acesta prevede un proiect cu durata de doi ani privind protejarea și reconsiderarea patrimoniului cultural, cât și sporirea potențialului organizațiilor societății civile din domeniul culturii. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Parteneriatului Estic. Concomitent cu Moldova, proiectul se desfășoară în Belarus, Ucraina și Armenia, cu suportul consultativ și informațional al organizațiilor partenere și prevede o schemă de finanțare în cadrul programului de granturi mici a organizațiilor culturale non-guvernamentale și asociațiilor profesionale care își propun realizarea proiectelor inovative privind protejarea și interpretarea actuală a patrimoniului cultural național.

dinububulici-photo-5299
dinububulici-photo-5276

dinububulici-photo-5274

dinububulici-photo-5270

dinububulici-photo-5266

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente